Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Zbor rimskih liječnika zaprijetio je gradskim vlastima i upozorio na loše higijenske uvjete u gradu koji lako mogu prerasti u pravu zdravstvenu krizu

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

Rimljani negoduju svakog ljeta kada se njihovim prenapučenim ulicama velik broj turista mora probijati kroz gomile smeća na visokim temperaturama, no ovog ljeta itekako imaju razloga za pravu pobunu. Ogorčenim je građanima toliko prekipjelo da zbog smeća prosvjeduju na ulicama i trgovima, a na društvenim mrežama biraju najodvratnije kante za smeće u gradu.

Međutim, ove je godine predsjednik Zbora rimskih liječnika (Ordine dei Medici di Roma) Antonio Magi zaprijetio gradskim vlastima i upozorio na loše higijenske uvjete u gradu koji lako mogu prerasti u pravu zdravstvenu krizu, prenosi AFP.

  • Nimalo lijep prozor na ulicama Vječnog grada / Foto: Twitter

Doista, velike količine otpada su u samo povijesno središte talijanske prijestolnice privukle velik broj galebova i štakora, a u rubne dijelove grada čak i divlje svinje! Dok se ulicama grada širi smrad, ni susreti prolaznika s ovim napasnicima više nisu rijetkost. Nakon što je primio brojne pritužbe građana, Ured javnog tužitelja u Rimu je prošlog tjedna otvorio istragu kako bi pronašao krivca ove krize.

Kriza sigurno nije izazvana nedostatkom sredstava jer je gradska uprava prema izvješću zaklade OpenPolis 2017. godine za zbrinjavanje otpada potrošila više od 597 eura po stanovniku, što je daleko najveći iznos u Italiji. Primjerice, navedeni troškovi u Veneciji dosežu 353 eura, a u Firenci 266 eura po stanovniku.

  • Građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije nagomilanog smeća / Foto: Twitter

Kako piše vodeći rimski dnevnik Il Messaggero, godišnji trošak zbrinjavanja otpada je za jednu rimsku obitelj 2018. godine iznosio u prosjeku 394 eura, dok je talijanski prosjek gotovo stotinu eura niži. No Rimu kronično nedostaje infrastruktura za učinkovito zbrinjavanje otpada, jedan od tri glavna odlagališta je zatvoren, a ostala dva uništena su u nedavnim požarima. Dodajmo tome kako su i oba postrojenja za biološku obradu otpada smanjila svoje aktivnosti zbog radova na održavanju. Svoj dio krivice ipak snose i građani zbog neodvajanja otpada što otežava njegovu obradu, a pored kontejnera ostavljaju velike količine starog namještaja, madraca, hladnjaka, kauča i drugog glomaznog otpada.

  • Campidoglio – Prikupljeno je na tisuće potpisa „za oslobađanje građana od smeća“ #rifiuti / Foto: Twitter / @RadicaliRoma

„Degradacija i napuštenost“

Gospodarenje otpadom u glavnom talijanskom gradu glavni je uzrok zbog kojeg su se sukobili gradonačelnica Rima, Virginia Raggi (Pokret 5 zvjezdica ili Movimento cinque stelle - M5S) i predsjednik regije Lazio Nicola Zingaretti, šef Demokratske stranke (Partito Democratico).

Na prošlotjednom sastanku kojem je nazočio i talijanski ministar zaštite okoliša Sergio Costa, obje strane su se dogovorile kako se stanje s otpadom mora vratiti „u normalu u roku od 15 dana.“ No, zbog toga će grad koji dnevno proizvodi gotovo 5.000 tona otpada morati odvoziti znatno veće količine na spaljivanje u drugim talijanskim regijama ili u inozemstvu.

„Svatko se žali na otpad, ali nitko ne želi spalionicu“, rekao je za AFP jedan građanin Rima te dodao kako se otpad odvozi u inozemstvo, najčešće u Austriju i Njemačku. „Naravno da je za to kriva gradska uprava, a ne građani. Oni proizvode otpad, moraju ga baciti, a javne službe moraju ga preuzeti. To je jednostavno, plaćamo i uslugu i porez“, kazao je drugi građanin.

  • Kriza otpada nije izazvana nedostatkom sredstava jer je gradska uprava 2017. godine za zbrinjavanje otpada potrošila više od 597 eura po stanovniku, a rimska obitelj za odvoz smeća u prosjeku izdvaja 394 eura godišnje / Fotografije: Twitter

Svoje mišljenje izrazio je i papa Franjo, koji je ujedno i rimski biskup, kada je u lipnju govorio o Rimu kao gradu „koji pati od degradacije i napuštenosti.“

Napadima se pridružio i talijanski ministar unutarnjih poslova, Matteo Salvini, čelnik ekstremno desne talijanske stranke Liga, čijoj secesionističkoj stranci Rim dugo nije bio u središtu interesa. Sada kada je svoju krajnje desnu Ligu doveo do pobjede na talijanskim europskim izborima, čini se da je odlučio ponoviti uspjeh i na sljedećim lokalnim izborima 2021. godine.

Izazov je velik za sve političke stranke, no do sada su pod utjecajem moćnih utjecajnih skupina upravljajući ovim prezaduženim gradom zube slomili i desni i lijevi, a sada i Pokret 5 zvjezdica aktualne gradonačelnice.

U međuvremenu, smeće je samo još jedan razlog za zabrinutost i nezadovoljstvo stanovnika Vječnog grada. Rimljani se suočavaju i s autobusima koji se zapaljuju u vožnji ili nikada ne dolaze, s loše održavanim stablima koja se ruše pri svakom naletu vjetra, kao i loše održavanim prometnicama punim rupa.

Sve u svemu, Zagreb i Rim imaju sve više sličnosti. Nažalost, ovaj put nije riječ o fontanama, ali kao da se o toj sličnosti ikada moglo ozbiljno pričati.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER