H&M se zalaže za održivu modu

U pariškoj trgovini H&M kupci mogu prilagoditi tek kupljenu i prepraviti istrošenu odjeću te joj time produžiti vijek trajanja i vratiti lijep izgled

Nakon što je španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu objavio da će do 2025. godine za proizvodnju odjeće koristiti isključivo 100-postotne održive tkanine, švedski high street brend H&M (Hennes & Mauritz) je u Parizu otvorio radionicu u kojoj kupci mogu besplatno prepraviti svoju odjeću.

Inditex, matična tvrtka brenda Zara, krajem srpnja je objavila da će svih osam njezinih brendova do 2025. godine koristiti 100-postotne održive tkanine, a osim toga u svim svojim trgovinama, logističkim centrima i uredima do iste se godine planira napajati s 80 % obnovljive energije.

Da moda može postati održiva svojim primjerom dokazuje i švedski brend H&M  koji je u jednoj od svojih najvećih pariških trgovina nedavno otvorio radionicu u kojoj kupci potpuno besplatno mogu prepraviti tek kupljenu, ali i iznošenu te oštećenu odjeću ili je prilagoditi svojim potrebama. Radionica se nalazi na drugom katu njihove velike trgovine u samom središtu Pariza u Ulici La Fayette.

Naravno, kupci u ovoj radionici mogu besplatno prepravljati samo odjeću kupljenu u H&M trgovinama, a cilj je prilagoditi tek kupljenu i prepraviti istrošenu odjeću te joj time produžiti vijek trajanja i vratiti lijep izgled.

Tako se na primjer za kupovinu odjeće u vrijednosti od 50 eura kupcima omogućuju besplatni prepravci, a ako je iznos manji od navedenog usluga stoji pet eura. Radionica H&M-a je tako postala najjeftinije mjesto u Parizu za prepravke i prilagodbu odjeće.

100-postotna ekološka odjeća

Uz ovu radionicu posvećenu produženju vijeka odjeće, H&M nudi i velik izbor odjeće iz linije „Conscious“ (eng. svjestan) proizvedene isključivo od recikliranih materijala i/ili održivih tkanina. Za razliku od Zare, švedski H&M ima pet godina duži rok za prelazak na korištenje 100-postotnih održivih materijala u proizvodnji odjeće.

Osim toga, H&M nudi i liniju ekoloških sredstava za čišćenje odjeće po cijeni manjoj od pet eura, a proizvedeni su u Švedskoj od prirodnih sastojaka.

Ovaj švedski brend, koji širom svijeta ima oko 5.000 trgovina, sve se više zalaže za održivu modu kako bi opstao među vodećim svjetskim modnim brendovima, a ranije ove godine H&M je priopćio kako se „napori u transformaciji tvrtke polako počinju isplaćivati.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

Spaljivanje neprodane odjeće je strašno, ali moda nikada nije bila etična

Kako bi se zaštitio od kopiranja i zadržao ekskluzivnost, luksuzni britanski modni brend Burberry je prošle godine uništio neprodanu odjeću, torbe, parfeme i kozmetiku u vrijednosti od 32 milijuna eura. Za lakšu predodžbu, za taj iznos mogli biste kupiti 20.000 skupocjenih Burberryjevih mantila. Ovaj modni brend je u proteklih pet godina uništio viškove zaliha u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura.

Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER