Biljana Borzan najavila kraj spaljivanja neprodane robe

Na udaru ZARA, H&M, Amazon…

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici velikom većinom glasova usvojio nova pravila o ekološkom dizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće, obuće i elektroničkih uređaja. Na zabrani je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

U EU-u je do 2022. spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21,7 milijarde eura. Ako se ništa ne napravi, prema procjenama će taj broj do 2030. narasti na 71.3 milijardi!

„Što se tiče odjeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput Burberrya spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda“, objašnjava Biljana Borzan.

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava, i samo taj jedan odjevni predmet uzalud potroši 35 milijarde litara vode, 12 300 tona pamuka i 1,9 milijuna litara nafte

„Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Prije dvije godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na tjednoj bazi uništava 130 tisuća novih laptopa, dronova, različitih kućanskih električnih aparata koji nisu prodani ili su vraćeni. Vjerojatno su procijenili da im je jeftinije spaliti nego donirati. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektroničke uređaje“, rekla je Borzan.

Novi prijedlog donosi i uvođenje digitalne putovnice za proizvode. Tako će svaki potrošač moći lako saznati detalje o proizvodu koje kupuje poput porijekla, mogućnosti popravka i reciklaže, utjecaju na okoliš ili štetnim kemikalijama, izvijestili su iz Ureda hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Nova pravila ekološkog dizajna za održive proizvode na tržištu EU-a: EU želi uvesti minimalne standarde kako bi gotovo svi proizvodi na tržištu bili održivi, izdržljivi i ekološki prihvatljivi. Dugotrajni, sigurni proizvodi koji se mogu reciklirati i koji manje štete okolišu trebali bi postati norma u EU-u, a rješenje bi mogla biti nova pravila za ekološki dizajn. Ekološki dizajn uključuje integraciju ekoloških aspekata u proces razvoja proizvoda kako bi se postigao minimalni utjecaj na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. Proizvođači u EU-u već su obvezni pridržavati se pravila ekološkog dizajna za energetske proizvode poput grijalica, hladnjaka, usisavača i računala kako bi se smanjila potrošnja energije i negativni učinci na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. EU želi otići korak dalje i uvesti nova pravila ekološkog dizajna za gotovo svaki proizvod na svom tržištu. Europska komisija predložila je u ožujku 2022. novu Uredbu o ekološkom dizajnu kojom bi značajno proširila opseg proizvoda na koje se primjenjuje. Osim toga, postavila bi dodatne zahtjeve i minimalne standarde za trajnost, mogućnost popravka, energetsku učinkovitost i recikliranje proizvoda. Uvođenjem digitalne putovnice za praćenje proizvoda potrošačima će se pružiti sve relevantne informacije potrebne za donošenje informiranih i održivijih odluka. Osim toga, novim pravilima spriječit će se uništavanje neprodanih proizvoda, potaknuti zelena javna nabava te pružiti financijski poticaji poput ekoloških kupona i zelenog oporezivanja kako bi se potaknula kupovina ekološki prihvatljivih proizvoda. Zastupnici iz Odbora za zaštitu okoliša (ENVI) usvojili su u lipnju ove godine izvješće koje predstavlja stajalište Parlamenta za pregovore o zakonodavstvu s državama članicama EU-a, a nova pravila usvojena su na ovotjednoj plenarnoj sjednici Eurospkog parlamenta.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Europski parlament tekstilnu i odjevnu industriju EU-a želi učiniti zelenijom

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju Komisiju i zemlje EU-a da ukinu „brzu modu“ te potrošačima pomognu pri donošenju etički odgovornijih i održivijih odluka. Parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak usvojio preporuke za strategiju EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode sa 600 glasova za, 17 protiv i 16 suzdržanih.

Slijedi li konačna zabrana uništavanja neprodane odjeće?

Nešto više od godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila svoj prijedlog nove Uredbe o ekološkom dizajnu za održive proizvode, ministri EU-a su podržali plan za suzbijanje brze mode i to zabranom uništavanja neprodane odjeće. Zastupnici Europskog parlamenta ovog bi četvrtka trebali usvojiti svoje preporuke za strože mjere EU-a za zaustavljanje prekomjerne proizvodnje i potrošnje tekstila.

Biljana Borzan zadužena za EU strategiju o proizvodnji i prodaji odjeće i tekstila

Europska unija želi stati na kraj praksama poput uništavanja neprodane odjeće i zavaravanja potrošača o načinima i mjestu njene proizvodnje. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je u sklopu tog procesa imenovana izvjestiteljicom Socijalista za mišljenje o strategiji održive i kružne tekstilne proizvode u odboru za zaštitu potrošača i zajedničko tržište Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER