Ho Chi Minh dobiva održivi park s „drvećem“ koje proizvodi energiju

Dogodine u Vijetnamu započinje izgradnja novog futurističkog parka

„Drveće“ novog Centralnog parka u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu prikupljat će i pročišćavati kišnicu, smanjivati učinak efekta toplinskih otoka i stvarati svježi zrak, a korištenjem solarnih panela proizvodit će obnovljivu energiju.

Međunarodni think tank Laboratory for Vision Architecture (LAVA) i australska dizajnerska tvrtka Aspect Studios, specijalizirana za krajobraznu arhitekturu i urbano planiranje, pobijedili su na međunarodnom natječaju za dizajn novog Centralnog parka u najvećem vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu. Smješten na mjestu gdje se nalazio prvi željeznički kolodvor jugoistočne Azije, linearni park površine 16 hektara trebao bi po svom dovršetku postati svojevrstan spomenik industrijske baštine ovog grada sa stazama koje će protezati duž željezničkih pruga iz 19. stoljeća. Uz povijesne reference, javni prostor parka će se također obogatiti održivim i futurističkim strukturama „drveća“, konstruiranih za pružanje zaklona, ​​prikupljanje kišnice i proizvodnju solarne energije.

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

Novi Centralni park uredit će se u središnjoj gradskoj četvrti Ho Chi Minha, na mjestu postojećeg Parka 23. rujna koji će se znatno proširiti. Njegovim će se uređenjem sačuvati dosadašnje bujno zelenilo, a park će dobiti nove vrtove skulptura, umjetničke galerije na otvorenom, fontane i vodene površine, paviljone za glazbene i kazališne izvedbe, kao i skate park, sportske zone i igrališta.

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

„Ovo je mjesto uvijek bilo važno prometno čvorište“, kazao je Chris Bosse, direktor i jedan od osnivača LAVA-e. „Tu se nalazila prva željeznička stanica u jugoistočnoj Aziji, ovdje je trenutno autobusni terminal, a u bliskoj budućnosti tu će se nalaziti i prva stanica metroa u Vijetnamu. Naš dizajn povezuje povijest i budućnost ovog mjesta koje ima važnu ulogu tijekom održavanja godišnjeg festivala proljeća.“

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

Dizajneri obnovljeni park planiraju povezati s novom stanicom metroa Ben Thanh, a nekadašnja prometna važnost ovog dijela grada naglasit će se dramatičnom vijugavom čeličnom skulpturom u jednom dijelu parka.

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

  • Laboratory for Vision Architecture (LAVA)

Kako bi se poboljšala energetska učinkovitost Centralnog parka, u njemu će se postaviti tri vrste ekološki prihvatljivih struktura, a svaka će biti stvorena u obliku umjetnih biljaka i stabala. Novo „drveće“ će prikupljati i pročišćavati kišnicu koja će se koristiti za navodnjavanje, javne česme i vatrogasne hidrante. Ventilacijska stabla će smanjiti učinak efekta toplinskih otoka i stvarati svježi zrak, a solarna će imati ugrađene solarne panele za generiranje obnovljive energije koja će se koristiti za napajanje stanica za punjenje elektroničkih uređaja, informativnih ekrana i Wi-Fi sustava parka. Izgradnja novog Centralnog parka trebala bi započeti 2020. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Kuća koja diše - VTN Architects

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER