Klimatske promjene donose uragane s većom količinom oborina

„Na početku smo novog razdoblja u kojem ćemo ovakve pojave smatrati posve normalnima“

Dok se prošlog tjedna New Orleansu približavao uragan Barry, američka javnost i mediji više su bili zaokupljeni najavom obilne kiše, a manje olujnim vjetrom koji je jedna od posljedica klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem.

Tropska oluja Barry ojačala je u uragan prve kategorije te se približila obali Louisiane, no obilne su kiše unatoč najavama meteorologa prošlog tjedna ipak zaobišle New Orleans. Naime, prema najavi su se u tom američkom gradu od prošlog četvrtka do subote očekivale ogromne količine kiše – od 25,5 do čak 51 cm po četvornom metru, i to nakon što je tropska oluja prošle srijede tom gradu donijela već 18,8 cm kiše. Prema New York Timesu, u New Orelansu u srpnju uobičajeno padne oko 15 cm kiše, a količina kiše koja je tih dana pala u Louisiani - 5-15 cm, ipak je izazvala poplave, oštetila kuće i ostavila 153.000 ljudi bez struje. No, ta količina ipak je bila daleko manja od one koja se očekivala.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, tropske oluje su kao jedna od posljedica klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem povezane sa sve većom količinom oborina. Naime, istraživači su otkrili da su klimatske promjene tijekom tri velika uragana u SAD-u – Katrina, Irma i Maria, povećale količinu oborina za 4 do 9 %. Znanstvenici također predviđaju da bi budući porast temperatura mogao povećati ukupnu količinu oborina za 30 % u slučajevima većine ekstremnih uragana i tropskih oluja.

Kako navodi New York Times, dr. Andreas Prein, projektni znanstvenik iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, koji nije sudjelovao u navedenom istraživanju, rekao je da „klimatske promjene općenito povećavaju učestalost i intenzitet jakih oluja.“

Drugom znanstvenom analizom, objavljenom u časopisu Earth's Future, proučavao se uragan Harvey koji je u Houstonu prouzročio ekstremne oborine, točnije nevjerojatnih 152,4 cm kiše. Autori istraživanja navode: „Rekordno visoke vrijednosti topline oceana nisu samo utjecale na pojačavanje Harveya, već su također povećale količinu oborina i plavljenje kopna. Uragan Harvey nije mogao proizvesti toliku količinu kiše bez klimatskih promjena koje su uzrokovali ljudi.“

„Ako promotrimo izvještaje, ovako velike količine oborina i poplave koje izazivaju u većini su slučajeva fatalne za ljude“, rekao je dr. Prein za New York Times.

Brojevi pokazuju da rekordna količina oborina rezultira poplavama koje su znatno smrtonosnije od olujnih vjetrova. Kako navodi Sun-Sentinel, poplave su tijekom uragana i tropskih oluja u Fort Lauderdaleu od 2016. do 2018. godine uzrokovale gotovo 75 %  od ukupno 162 smrtna slučaja. Prema Nacionalnom centru za uragane, većina se žrtava utopila u blizini svojih vozila.

Analiza nije uključila podatke za uragan Maria koji je ispustio ekstremne količine oborina na Portoriko, gdje se vrlo teško mogao precizno odrediti ukupan broj smrtnih slučajeva i njihovi uzroci.

„Na početku smo novog razdoblja u kojem ćemo ovakve pojave smatrati posve normalnima“, izjavio je dr. Ben Kirtman sa Sveučilišta u Miamiju. „Vrlo je jednostavno. Toplija atmosfera sadrži više vodene pare, što je posebno značajno kada dođe vrijeme za njenu kondenzaciju i stvaranje oborina. Drugi je čimbenik toplina oceana, kao i viša površinska temperatura oceana, što je pravi pokretač tropskih oluja i uragana te rezultira većim količinama oborina.“

Iako je količina oborina uzrokovana uraganom Barry bila daleko manja od one koja se očekivala, njihova opasnost je tim veća što su se dogodile nakon vrlo vlažnog proljeća koje je uzrokovalo bujanje rijeka. Stoga je zabrinutost stručnjaka i stanovnika ovog dijela SAD-a bila posve opravdana jer je uragan mogao uzrokovati prelijevanje nasipa u New Orleansu.

Plavljenje rijeke Mississippi ostavilo je još vrlo malo prostora za dodatnu vodu, što je povećalo zabrinutost da bi ekstremne oborine mogle napuniti riječne vode. David Gochis, hidrometerolog u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja rekao je da su „prisutni svi sastojci za pravu katastrofu ako se infrastruktura za kontrolu poplava preoptereti.“

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europska unija i dalje među prva tri svjetska emitera CO2

Organizacija Global Carbon Project (GCP) je povodom održavanja 25. konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP25) u Madridu objavila izvještaj o najvećim svjetskim emiterima CO2 u 2018. godini. Europska unija nakon Kine i SAD-a i dalje najviše doprinosi emisijama ugljkovog dioksida.

Globalno zatopljenje u kombinaciji s urbanizacijom donosi sve jače oluje

Američki znanstvenici još jednom upozoravaju da je opasnost od pojave uragana i poplava pojačana globalnim zatopljenjem, a rezultati još jedne studije objavljene u časopisu Nature pokazuju da osim navedenog, na pojačanje oluja djeluje i urbanizacija.

Deset katastrofa koje su 2018. stajale više od milijardu dolara

Od požara u Kaliforniji do poplava u Japanu – godina na izmaku jasno nam je pokazala da klimatske promjene nisu samo prijetnja budućnosti. Oni kojima to još nije jasno trebali bi proučiti izvješće dobrotvorne organizacije Christian Aid koje upozorava na najrazornije ekstremne vremenske nepogode u 2018. godini i visinu materijalnih šteta.

Njujorški gradonačelnik ima plan protiv klimatskih promjena

Uragan Sandy snažno je pogodio New York prije šest godina i potopio površinu od 132 kvadratna kilometra, oštetio ili uništio 17 tisuća kuća, a život su izgubile čak 44 osobe. U New Yorku se stoga više ne raspravlja o globalnom zatopljenju, već se pronalaze najbolja rješenja zaštite. Glavna pitanja su gdje se i koliko brzo mogu izgraditi barijere koje će grad zaštititi od porasta razine mora i neizbježnog udara sljedećeg razornog uragana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER