Zadar više nije lijep jer nije ni čist!

Tko je kriv za nečistoću zadarskih ulica?

Moto „Zadar je lijep koliko je čist“ zadarske komunalne tvrtke Čistoća očito više nije na snazi. Građani prigovaraju, Čistoća preuzima dio odgovornosti, a istina je vjerojatno negdje u sredini. Portal 057info.hr objavio je fotografije koje na najbolji način svjedoče o stanju ulica u zadarskoj povijesnoj jezgri.

Zadarska komunalna tvrtka Čistoća očito nije u stanju odvoziti količine smeća koje građani Zadra i njihovi gosti mogu proizvesti! No, uz nesavjesne građane i turiste, dio krivice svojom najnovijom organizacijom zbrinjavanja komunalnog otpada snosi i Čistoća, piše zadarski portal 057info.hr.

„Uz redovan i pojačan odvoz smeća na Poluotoku imamo električno vozilo koje neprekidno kruži“, navodi Pere Zubčić, tehnički direktor u Čistoći. „Događa se da mi ispraznimo kante i pokupimo otpad s ulice, a onda dođu građani i stave novi.“

Usluga odvoza komunalnog otpada na zadarskom Poluotoku prije je bila organizirana na drukčiji način te se znalo kada se otpad odvozi i kada se iznosi. Spremnici su sada puni te se uz njih gomila smeće u velikim količinama. Kako se navodi na portalu 057info.hr, prema podacima iz 2018. godine u siječnju i veljači se dnevno odvozilo po 140 tona otpada, a 11. kolovoza bio je rekordan dan kada je Čistoća pokupila 520 tona komunalnog otpada.

  • Zadar (27.08.2018.) - Jutarnji prizor čišćenja nakon održanih manifestacija / Foto: Čistoća Zadar

Ružnim prizorima nečistoće na javnim površinama uz lokacije na kojima su kante i kontejneri dodatno pridonosi i glomazni otpad. Unatoč činjenici da postoje dva reciklažna dvorišta na koja se otpad nastao prilikom preuređenja kuća i stanova može besplatno odvoziti, a Čistoća jednom godišnje besplatno organizira odvoz glomaznog otpada, dio građana svoj stari namještaj i kućne aparate ostavlja na ulici. Njima je očito tako lakše – bez ekološke osviještenosti, kulture i kućnog odgoja.

Plastična ambalaža, koja se u Zadru skuplja u posebnim vrećicama, poseban je problem za koji barem nisu krivi samo građani Zadra, već i turisti.

Fotogaleriju možete pogledati na ovoj poveznici.

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb zatrpan smećem, a pročelnica najavljuje kazne za građane

„Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad“, izjavila je u Dnevniku Nove TV pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić te dodala kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, ovisi o količini i vrsti otpada.

Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

Za pretrpane kontejnere u Zagrebu krivi su – građani

Zašto je Zagreb (ponovno) zatrpan smećem, pogotovo odvojenim plastičnim otpadom? Trebamo li veće spremnike ili češći odvoz smeća? Odvoz će poskupjeti, ali možemo li očekivati pravedniju naplatu? O svemu tome govorila je Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u emisiji Radio Sljemena „Gradska posla“.

Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER