Zadar više nije lijep jer nije ni čist!

Tko je kriv za nečistoću zadarskih ulica?

Moto „Zadar je lijep koliko je čist“ zadarske komunalne tvrtke Čistoća očito više nije na snazi. Građani prigovaraju, Čistoća preuzima dio odgovornosti, a istina je vjerojatno negdje u sredini. Portal 057info.hr objavio je fotografije koje na najbolji način svjedoče o stanju ulica u zadarskoj povijesnoj jezgri.

Zadarska komunalna tvrtka Čistoća očito nije u stanju odvoziti količine smeća koje građani Zadra i njihovi gosti mogu proizvesti! No, uz nesavjesne građane i turiste, dio krivice svojom najnovijom organizacijom zbrinjavanja komunalnog otpada snosi i Čistoća, piše zadarski portal 057info.hr.

„Uz redovan i pojačan odvoz smeća na Poluotoku imamo električno vozilo koje neprekidno kruži“, navodi Pere Zubčić, tehnički direktor u Čistoći. „Događa se da mi ispraznimo kante i pokupimo otpad s ulice, a onda dođu građani i stave novi.“

Usluga odvoza komunalnog otpada na zadarskom Poluotoku prije je bila organizirana na drukčiji način te se znalo kada se otpad odvozi i kada se iznosi. Spremnici su sada puni te se uz njih gomila smeće u velikim količinama. Kako se navodi na portalu 057info.hr, prema podacima iz 2018. godine u siječnju i veljači se dnevno odvozilo po 140 tona otpada, a 11. kolovoza bio je rekordan dan kada je Čistoća pokupila 520 tona komunalnog otpada.

  • Zadar (27.08.2018.) - Jutarnji prizor čišćenja nakon održanih manifestacija / Foto: Čistoća Zadar

Ružnim prizorima nečistoće na javnim površinama uz lokacije na kojima su kante i kontejneri dodatno pridonosi i glomazni otpad. Unatoč činjenici da postoje dva reciklažna dvorišta na koja se otpad nastao prilikom preuređenja kuća i stanova može besplatno odvoziti, a Čistoća jednom godišnje besplatno organizira odvoz glomaznog otpada, dio građana svoj stari namještaj i kućne aparate ostavlja na ulici. Njima je očito tako lakše – bez ekološke osviještenosti, kulture i kućnog odgoja.

Plastična ambalaža, koja se u Zadru skuplja u posebnim vrećicama, poseban je problem za koji barem nisu krivi samo građani Zadra, već i turisti.

Fotogaleriju možete pogledati na ovoj poveznici.

 

VEZANE VIJESTI

Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

Zagreb: Apel za pridržavanje termina odvoza otpada

Zagrebački holding je građankama i građanima Zagreba u nedjelju ponovno uputio apel za pridržavanje termina odvoza otpada i povećanu svjesnost tijekom trenutne epidemiološke situacije.

Bandić mora povući novi cjenik za otpad kojim se pljačka građane!

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER