U Splitu završila akcija „Očistimo grad“. Prikupljeno 355 tona otpada!

Zajednička akcija splitske Čistoće, komunalnog redarstva i građana Splita provodila se do 15. srpnja 2021.

Tijekom trajanja akcije očišćeno je 1.588 lokacija i prikupljeno 355 tona otpada, a sada svi građani/ke trebaju više i bolje paziti na okoliš i čistoću, upozoravaju iz Grada Splita.

Akcija „Očistimo grad“ provodila se od 16. lipnja do 15. srpnja, a tijekom tog vremena djelatnici komunalne tvrtke Čistoća d.o.o. i Komunalnog redarstva Grada Splita dva puta su obišli sve gradske kotare i mjesne odbore te odvezli sav zatečeni glomazni otpad - kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, uz temeljito čišćenje i uređenje okoliša oko postavljenih kontejnera, izvijestili su iz Grada Splita.

Od ukupnog broja lokacija s nepropisno odloženim glomaznim i građevinskim otpadom, građani su prijavili 362, dok su 1.226 locirali djelatnici Čistoće i Komunalnog redarstva.

„Cilj naše akcije je postignut. Vjerujemo kako je svatko od naših sugrađana u svom kvartu mogao primijetiti kako nam može biti uredno i čisto. Nažalost, neodgovorni među nama nastavili su zatrpavati okoliš viškom iz svojih stanova i apartmana, pa se stanje na terenu, unatoč trudu komunalnih redara i djelatnika Čistoće, vrlo brzo vraćalo na staro. Zato apeliramo još jednom na sve: čistoća našeg grada ovisi isključivo o nama samima. Ako se pridržavamo pravila odlaganja otpada i termina za redovite odvoze glomaznog otpada, imat ćemo čist okoliš u kojem živimo.“ – poručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Kako navode u splitskoj gradskoj upravi, pojačano čišćenje grada stajalo je ukupno 234.000 kuna javnog novca, što je još jedan razlog da se svi građani/ke potrude da Split bude čist i uredan.

Splitska Čistoća nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima, u kojima joj je od velike važnosti odgovorno ponašanje i pomoć svakog pojedinca. Građani/ke Splita tako i dalje mogu prijaviti lokacije nepropisno odloženog otpada na adresu ocistimograd@cistoca-split.hr, kao i putem internetskih stranica Čistoće na kojima je dostupan obrazac „Očistimo grad“. Također, Komunalnom redarstvu Grada Splita mogu se prijaviti osobe za koje znaju da se ne pridržavaju pravila odvoza, već građevinski i razni glomazni otpad nepropisno ostavljaju na javnim površinama.

Prema ranijim najavama, sad kad je pojačano čišćenje grada u akciji „Očistimo grad“ završeno, splitska gradska uprava upozorava kako će redari pojačati kontrole propisnog odlaganja otpada i kažnjavati sve osobe koje se zateknu u prekršaju. Osim toga, kažnjavat će se i vlasnici privatnih zemljišta na kojima se stvaraju divlji deponiji, najprije zakonski najnižim kaznama kao upozorenjem, nakon čega će dobiti rok od 15 dana da ga sami očiste. Ako to ne učine, čišćenje će umjesto njih izvršiti komunalne službe, a vlasniku će se za obavljen posao izdati račun. U Gradu Splitu ističu kako se čišćenje privatnih zemljišta i površina ne smije financirati javnim novcem te stoga ujedno apeliraju na sve građane da više brinu na čistoću okoliša, a posebno o svojim privatnim parcelama.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Akcija „Očistimo grad“ provodi se do 15. srpnja

Čistoća d.o.o. i Komunalno redarstvo Grada Splita u narednih mjesec dana provode akciju „Očistimo grad“. Akcija je započela 16. lipnja i trajat će do 15. srpnja, a cilj je dva puta obići sve gradske kotare i mjesne odbore te u dane redovnog odvoza glomaznog otpada odvesti sav zatečeni otpad, kako onaj prijavljen za odvoz, tako i onaj koji je nepropisno ostavljen na javnoj površini, izvijestili su iz Grada Splita.

Grad Rijeka i Čistoća zajedno za uredan i čisti grad

Kako bi skrenuli pozornost na važnost urednog i uređenog okoliša u kakvom građani i građanke Rijeke mogu živjeti ako se svi pridržavaju komunalnog reda i odgovorno zbrinjavaju otpad, KD Čistoća i Grad Rijeka zajedno su pokrenuli veliku jesensku akciju čišćenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER