Petrovaradinski kesten star stotinu godina neće biti posječen

Svako stablo je bitno!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obećao je da stari kesten neće biti posječen prilikom rekonstrukcije jedne ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, javio je novosadski portal 021.

Kako navodi portal 021, Vučević je saznao za zabrinutost građana da će stotinu godina staro stablo kestena biti posječeno zbog rekonstrukcije ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, zbog čega je kontaktirao nadležni gradski ured u kojem su mu potvrdili da tako nešto uopće nije bilo planirano.

Ovo stablo je jedno od rijetkih preostalih u tom dijelu grada te ujedno posljednji kesten u ulici. Stablo je već jednom sačuvano 1980-ih godina te se pretpostavlja da je staro stotinjak godina.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istaknuo da je gradu važno svako stablo i da će stari kesten svakako ostati na svom mjestu. Također, za ovu je jesen najavio akciju sadnje novih stabala i ozelenjavanja Novog Sada u koju će se pokušati uključiti što više institucija te školske djece i građana.

Očuvanje i povećanje gradskog zelenila jedna je od najvažnijih tema u Novom Sadu, a nedavno smo izvijestili i o održavanju skupa kojim se htjelo upozoriti na važnost zelenih površina i zaustaviti njihovo uništаvаnje u tom gradu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč: Zelenije linije s novim ozelenjenim čekaonicama

U Beču se od sada možete rashladiti čak i dok čekate tramvaj! Trenutno se u središtu grada uređuje prvih pet tramvajskih čekaonica koje se prekrivaju biljkama te osim lijepog izgleda osiguravaju hlad i ugodnije čekanje tramvaja. Prva zelena čekaonica nalazi se na tramvajskom stajalištu linije 1 na adresi Franz Josefs Kai.

U Novom Sadu održan prosvjed zbog uništavanja zelenih površina

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju organizirao je u petak prvi u nizu skupova pod nazivom „Da Novi Sad prodiše“ kojim se planira „pružiti otpor svjesnom uništаvаnju zelenih površinа, betonizаciji i divljoj urbаnizаciji koju provodi аktualnа grаdskа vlаst“, javio je novosadski Radio 021.

Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER