Petrovaradinski kesten star stotinu godina neće biti posječen

Svako stablo je bitno!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obećao je da stari kesten neće biti posječen prilikom rekonstrukcije jedne ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, javio je novosadski portal 021.

Kako navodi portal 021, Vučević je saznao za zabrinutost građana da će stotinu godina staro stablo kestena biti posječeno zbog rekonstrukcije ulice u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, zbog čega je kontaktirao nadležni gradski ured u kojem su mu potvrdili da tako nešto uopće nije bilo planirano.

Ovo stablo je jedno od rijetkih preostalih u tom dijelu grada te ujedno posljednji kesten u ulici. Stablo je već jednom sačuvano 1980-ih godina te se pretpostavlja da je staro stotinjak godina.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istaknuo da je gradu važno svako stablo i da će stari kesten svakako ostati na svom mjestu. Također, za ovu je jesen najavio akciju sadnje novih stabala i ozelenjavanja Novog Sada u koju će se pokušati uključiti što više institucija te školske djece i građana.

Očuvanje i povećanje gradskog zelenila jedna je od najvažnijih tema u Novom Sadu, a nedavno smo izvijestili i o održavanju skupa kojim se htjelo upozoriti na važnost zelenih površina i zaustaviti njihovo uništаvаnje u tom gradu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

U Novom Sadu održan prosvjed zbog uništavanja zelenih površina

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju organizirao je u petak prvi u nizu skupova pod nazivom „Da Novi Sad prodiše“ kojim se planira „pružiti otpor svjesnom uništаvаnju zelenih površinа, betonizаciji i divljoj urbаnizаciji koju provodi аktualnа grаdskа vlаst“, javio je novosadski Radio 021.

Kupovinom stabala na Fruškoj gori protiv sječe šuma

Iz pokreta Obranimo šume Fruške gore stigao nam je poziv za spas šuma i kupovinu stabala u Nacionalnom parku Fruška gora. Kupovinom jednog ili više stabala može se spriječiti sječa šuma i osigurati njihov spas za buduće generacije.

Izbrojat ćemo sva stabla na Fruškoj gori!

Članovi pokreta Obranimo šume Fruške gore intenzivno i na razne načine prosvjeduju protiv sječe šuma u Nacionalnom parku Fruška gora, no unatoč brojnim dopisima dostavljenim nadležnim državnim tijelima čini se da njihova reakcija u potpunosti izostaje. Sječa šume se i dalje nastavlja, a teška mehanizacija odvozi posječena stabla i uništava šumske planinarske staze kao da nije riječ o zaštićenoj prirodi jednog nacionalnog parka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER