Motovun je festival bez jednokratne plastike!

Tijekom festivala motovunski ugostitelji pozivaju se da iz upotrebe izbace plastične čaše, slamke i žličice kako bi dobili festivalski certifikat PLASTIC FREE!

Ovogodišnja parola Motovun Film Festivala je „Naše čaše nisu za bacit“, a partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati niz radionica i predavanje „U okovima plastike”. Vrhunski kuhar i laserski fizičar Goran Zgrablić održat će mini-tečaj kuhanja bez otpadaka.

Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do frapantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan bi se mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine.

 

Ovogodišnji Motovun Film Festival održava se od 23. do 27. srpnja te se priključuje globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom onečišćenju okoliša i posljedicama za žive organizme.

Motovun Film Festival će poticati ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike. One koji se uključe u akciju označit će certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje će pozvati da podrže takve ugostitelje. Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu, koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir. 

  • Foto: Motovun Film Festival

Ove akcije organizirane su u suradnji s Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati predavanje pod nazivom „U okovima plastike“ u četvrtak 25. srpnja u 18:30 sati u kampu. Na njemu će se govoriti o štetnom utjecaju plastike i posebice mikroplastike na okoliš i život općenito, razmjerima onečišćenja sa svim budućim implikacijama, a ponudit će se i rješenja za prevenciju daljnjih zagađenja, kao i način na koji svaki pojedinac može aktivno sudjelovati u promoviranju racionalnog i ekološki osviještenog korištenja plastike. Tada će i aktivist Marko Capek na vlastitom primjeru izložiti kako iz svog života u potpunosti isključiti plastiku, a održat će i radionicu izrade neškodljivih dezodoransa i kocki za sunčanje. 

U subotu 27. srpnja u 18.30 sati među motovunske kampere dolazi Goran Zgrablić, proslavljeni kuhar, sommelier i laserski fizičar koji će održati mini-tečaj kuhanja bez otpadaka, nakon čega će u zajednički pripremljenoj gozbi sudjelovati svi polaznici njegove radionice!

  • Foto: Motovun Film Festival

Pilot-akciju zelenog festivala podržali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Upravni odjel za turizam Istarske županija.

Organizatori Motovun Film Festivala podsjećaju kako je od ovog tjedna u pretprodaji večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna i to putem sustava KupiUlaznicu.hr. U ponudi su također putem KupiUlaznicu.hr i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

Uživajte u Motovunu bez jednokratne plastike!

  • Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Srpanj je mjesec bez plastike!

VEZANE VIJESTI

Kitovi u Istri: Vapaj iz morskih dubina

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je u Umagu 2. srpnja izložio šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada te povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici podsjetio na hitnost usvajanja ambicioznih mjera. Dan uoči Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, u Umagu su se prikupljali i potpisi za peticiju za njihovu zabranu, koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50.000 građana.

Greenpeaceova skulptura kitova nakon Istre izložena u Budimpešti

Greenpeace tijekom srpnja – mjeseca borbe protiv plastike, nastavlja svoju kampanju protiv plastičnog onečišćenja mora te skulpturu kitova, kojom se na vrlo slikovit način prikazuje štetan utjecaj plastičnog otpada na morski svijet, sada izlaže ispred mađarskog parlamenta u Budimpešti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER