Koprivnica očitala bukvicu Zagrebu

Za razliku od Zagreba, Koprivnica uključuje svoje građane u planiranje javnih prostora!

Grad Koprivnica raspisao je urbanističko–arhitektonski projektni natječaj za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije gradskih trgova - Zrinski trg i dijela Trga bana Josipa Jelačića, ukupne površine 13.580 m2. U skladu s odredbama Generalnog urbanističkog plana Grada Koprivnice, uređenju javnog prostora se pristupa transparentno i integralno, uvažavajući ulogu i značaj javnog dobra u urbanoj sredini, objavio je danas URBACT Hrvatska.

Kako navodi URBACT Hrvatska, doprinos javnosti je ključan za planiranje navedenog gradskog prostora, što je postignuto provedbom participativnog procesa u prikupljanju mišljenja i prijedloga građana Koprivnice. Participacija u planiranju javnih prostora počiva na komunikaciji i interakciji svih dionika koji upravljaju javnim prostorom (lokalna samouprava), dizajniraju ga (arhitekti, urbanisti, kipari, dizajneri), osmišljavaju sadržaje i programe koji se u javnom prostoru izvode (javne institucije, umjetnici, udruge) ili pak koriste prostor (građani).

Uključivanje širokog kruga dionika u proces planiranja omogućuje zastupanje i pomirenje različitih interesa s ciljem donošenja najbolje odluke za zajednicu. Participativni pristup pridonosi prepoznavanju i oblikovanju ciljeva u skladu sa stvarnim potrebama zajednice, povećava predanost svih dionika o ostvarenju ciljeva, omogućuje prevladavanje konflikata zbog suprotstavljenih interesa, a odgovornost za konačne rezultate i ostvarenje ciljeva podijeljena je između svih dionika.

Mišljenje javnosti u izradi natječajnog programa ispitano je na tri razine: lokalne grupe dionika, internetskog upitnika i terenske ankete. Tako su sakupljena mišljenja i preporuke institucija koje su aktivni dionici u planiranju javnog prostora trga, a ti su podaci uključeni su u program kroz projektni zadatak i priloženu dokumentaciju.

Na internetski upitnik odazvalo se u nekoliko dana čak 1.543 građana, dok je interes za terensku anketu bio osjetno slabiji (tek 65 odgovora), no ciljana skupina bili su slučajni prolaznici, odnosno osobe kojima ispitivanje putem interneta nije bilo dostupno te mlađi od 18 godina.

Rezultati ispitivanja objedinjeni u programu natječaja daju interesantan uvid u to kako građani Koprivnice vide javne prostore trgova u svom gradu, a kao češći komentari o potrebnim intervencijama ističu se:  zamjena asfalta sa sigurnijom podlogom, uklanjanje prometa i uspostava pješačke zone, uređenje terasa kafića, više zelenih površina i zelene infrastrukture, više kulturnog i urbanog sadržaja prilagođenog djeci i mladima, izmještanje prodajne aktivnosti i sajmova na druge lokacije, obnova fasade okolnih zgrada i ostatka kontaktne zone, dodavanje umjetničkih instalacija i skulptura.

Ovaj primjer uključivanja građana u stvaranje urbanih prostora, ističe URBACT Hrvatska, dobar je primjer kako gradovi mogu učinkovito promovirati participativni pristup urbanom planiranju, na koji bi se mogle ugledati i ostale jedinice lokalne samouprave.

U URBACTU također ističu da je grad Koprivnica sudjelovao u prvom valu URBACT-ovih mreža za planiranje s projektom PROCURE u okviru kojeg se susreo s metodologijom održivog i integriranog urbanog razvoja. Pored toga, natječaj za rekonstrukciju gradskih trgova provodi Društvo arhitekata Varaždin čiji su članovi bili aktivni sudionici URBACT-ove mreže MAPS u kojoj je Varaždin bio jedan od partnera.

Nije nam potreban puno bolji dokaz za to da sudjelovanje u aktivnostima i projektima programa URBACT uistinu osnažuje gradske kapacitete za izradu i provedbu lokalnih politika koje počivaju na održivom urbanom razvoju i participaciji građana, zaključuje URBACT Hrvatska.

Sve dodatne informacije u vezi natječaja mogu se pronaći na stranicama Grada Koprivnice i Društva arhitekata Varaždin, dok se pitanja vezana uz Program, uvjete natječaja ili javnu nabavu mogu postaviti e-mailom na adresu: natjecajkoprivnica@gmail.com. Rok za predaju natječajnih radova je 4. listopada 2019. do 14:00h bez obzira na način dostave.

URBACT / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Obnovu Zagreba treba provesti transparentno i pravedno poštujući struku

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa i primjedbama na predloženi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

ArchDaily objavljuje projekte nelegalnog natječaja za „Zagrebački Manhattan“

Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatska komora arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirali su na članak koji je 24.6.2019. objavljen na ArchDaily.com stranici o nelegalnom natječaju za Vidikovac na „Zagrebačkom Manhattanu“.

Reakcija struke na Nacrt GUP-a Zagreba

Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba iz lipnja 2019. nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova, stoji u otvorenom pismu upućenom Gradu Zagrebu koji potpisuju čelnici strukovnih udruženja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER