Tijekom srpnja u Beču prometuju mirisni vlakovi

Nakon probne faze građani će odlučiti žele li da se mirisi u vlakovima zadrže, a mogu glasati i za miris koji im se najviše svidio

Osim što se tijekom ljetnih mjeseci neprekidno rashlađuju, vlakovi javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije odnedavno i mirišu, javlja Inozemni ured grada Beča. Ovu ideju mogao bi primijeniti i zagrebački ZET, zar ne?

U okviru pilot-projekta bečkog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien“, četiri vlaka podzemne željeznice, na linijama U1 i U6, do kraja srpnja osvježavat će se različitim mirisima, a putnici nakon testne faze mogu putem online glasovanja odlučiti o tome žele li i ubuduće mirise u vlaku, i koji im od njih najbolje odgovara.

Tijekom srpnja kroz Beč će prometovati četiri vlaka sa četiri različita mirisa. Vlakovi su prepoznatljivi po brendiranim cvjetnim motivima, tako da putnici sami mogu odlučiti žele li uopće ući u jedan takav vlak ili ne. Mirisi u unutrašnjost vlaka dospijevaju putem rashladnih uređaja i ravnomjerno se raspoređuju.

>>> Pročitajte još >>> Beč: 2,6 milijuna putnika dnevno i 800.000 korisnika godišnjih karata

U vlaku ljubičaste boje putnike očekuje miris za opuštanje, zeleni će vlak imati energetski miris koji djeluje osvježavajuće, u narančastom vlaku moći će se osjetiti svježa mirisna nota, dok će miris u vlaku roze boje širiti pozitivno raspoloženje. Svi su mirisi osim toga prethodno testirani na moguće alergijske reakcije, najavili su iz bečkog poduzeća za javni prijevoz.

„Jako nam je bitno da se naši putnici osjećaju ugodno. To počinje izgradnjom nove infrastrukture, nabavom modernijih vozila, poboljšanjem voznog reda, a završava urednošću i čistoćom te klimatizacijom sredstava javnog prijevoza. Zbog toga smo se odlučili i na ovaj pilot-projekt s mirisnim vlakovima. Građani nakon testne faze sami mogu odlučiti žele li da se mirisi zadrže u vlakovima te mogu glasati za miris koji im se najviše svidio.” - kazala je prilikom predstavljanja novog projekta bečka gradska vijećnica Ulli Sima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečani ipak ne žele mirise u vlakovima metroa

Tvrtka Wiener Linien je tijekom srpnja istraživala mišljenje Bečanki i Bečana o uvođenju mirisnog osvježenja u vlakovima podzemne željeznice u kojem je sudjelovalo gotovo 37.000 putnika i korisnika bečkog metroa. Broj građana koji su se izjašnjavali za zadržavanje mirisa u vlakovima bio je dugo vremena gotovo izjednačen s brojem protivnika ove ideje, no naposljetku je ipak odlučila većina.

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER