Bečani ipak ne žele mirise u vlakovima metroa

Anketiranje građana bilo je gotovo neriješeno do samog kraja, no mirisni metro ipak ostaje samo pilot projekt!

Tvrtka Wiener Linien je tijekom srpnja istraživala mišljenje Bečanki i Bečana o uvođenju mirisnog osvježenja u vlakovima podzemne željeznice u kojem je sudjelovalo gotovo 37.000 putnika i korisnika bečkog metroa. Broj građana koji su se izjašnjavali za zadržavanje mirisa u vlakovima bio je dugo vremena gotovo izjednačen s brojem protivnika ove ideje, no naposljetku je ipak odlučila većina.

Velika većina Bečana zadovoljna postojećom klimatizacijom metroa

Bečani su zadovoljni mirisom u vlakovima podzemne željeznice. Velika većina građana, njih 21.000, ipak se putem online ankete izjasnila protiv uvođenja mirisa u podzemnoj željeznici, dok je 16.000 putnika glasovalo za produženje ovog pilot-projekta.

„Moja briga je da se putnici u javnom prijevozu osjećaju dobro, stoga uvijek imaju priliku glasati o uvođenju novih mjera. Prošle godine smo Bečanke i Bečane pitali za mišljenje o zabrani konzumiranja hrane u javnom prijevozu, što je odobreno velikom većinom građana. Ove godine smo pak željeli znati što misle o uvođenju mirisa u vlakovima metroa, no tome se ipak protivi većina građana“, rekla je gradska vijećnica Ulli Sima.

Podsjetimo, tijekom srpnja se u vlakovima linija metroa U1 i U6 provodio pilot projekt osvježavanja različitim mirisima, a putnici su nakon probne faze mogli putem online glasovanja odlučiti o tome žele li zadržati mirise u metrou te koji im od njih najbolje odgovara. Napomenimo i to da su mirisi unaprijed testirani na moguće alergijske reakcije putnika.

>>> Pročitajte još >>> 98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Naime, situacija se u bečkoj podzemnoj željeznici već primjetno poboljšala zbog zabrane konzumiranja hrane. Istraživanjem se otkrilo kako je mirisom hrane, ponajviše kebaba i pizza, posebno bila nezadovoljna starija dobna skupina putnika, a uvođenjem zabrane na svim linijama podzemne željeznice sredinom siječnja ove godine situacija se bitno poboljšala. Osim toga, vlakovi bečkog metroa sada su znatno čistiji.

Uz zabranu konzumiranja hrane u bečkom metrou će se i dalje intenzivno raditi na poboljšanju kvalitete zraka i klimatizacije javnog prijevoza pa će se tako samo na liniji U6 u dodatnu opremu uložiti četiri milijuna eura.

Ipak dobre vijesti za ljubitelje mirisa

Unatoč završetku pilot projekta mirisnog osvježavanja linija bečke podzemne željeznice, tvrtka Wiener Linien ipak ima dobre vijesti za 16.000 ljubitelja mirisnog metroa. Tijekom rujna  će se u pojedinim vlakovima bečkog metroa održavati nova „mirisna“ kampanja i to s pobjedničkim mirisom „Energize“ - kombinacija mirisa grejpa, zelenog čaja, limuna i sandalovine za koji se izjasnio najveći broj građana.

Svakome tko se koristio bečkom podzemnom željeznicom jasno je zašto su Bečani izuzetno zadovoljni javnim prijevozom u svom gradu. Njime se svakodnevno koristi 2,6 milijuna ljudi, a bečki je metro cijenjen širom svijeta zbog svoje čistoće i pouzdanosti.

  • Aplikacija WienMobil © Johannes Zinner / Wiener Linien

Gotovo polovica stanovnika Beča koristi godišnje karte za javni prijevoz

Digitalna godišnja karta bečkog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien koja postoji još od 2015. sve je popularnija. 375.000 Bečana 2019. godine odlučilo se ovu vrstu karte što predstavlja gotovo polovicu svih godišnjih karata kupljenih u Beču.

Napomenimo i to da godišnju kartu za javni prijevoz ima gotovo polovica bečkog stanovništva ili čak 822.000 Bečanki i Bečana. Toliko ih je naime prodano ove godine i to po cijeni od samo 365 eura, što znači da se korisnici za samo 1 euro dnevno mogu voziti svim sredstvima javnog prijevoza. Tvrtka Wiener Linien je ostvarila velik porast njihove prodaje nakon što im je gradska uprava 2012. godine snizila cijenu, zahvaljujući čemu broj godišnjih putnih karata sada premašuje broj automobila u austrijskom glavnom gradu.

Prvotna aplikacija za digitalne karte pod nazivom Ticket-App uskoro će biti ugašena, a godišnja će karta od sada biti dostupna putem nove aplikacije WienMobil koja putnicima pruža i mnoštvo drugih informacija, počevši od voznog reda pojedinačnih linija podzemne željeznice, tramvaja i autobusa, preko mogućnosti planiranja rute do push obavijesti o kašnjenju vozila.

Godišnje karte koje građani kupe putem online trgovine tvrtke Wiener Linien također u bilo koje vrijeme mogu biti prebačene u digitalni oblik. Dovoljno je samo poslati e-mail službi za korisnike online trgovine, kako bi se dobio pristup digitalnoj karti.

Eurocomm-PR / S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tijekom srpnja u Beču prometuju mirisni vlakovi

Osim što se tijekom ljetnih mjeseci neprekidno rashlađuju, vlakovi javnog prijevoza u glavnom gradu Austrije odnedavno i mirišu, javlja Inozemni ured grada Beča. Ovu ideju mogao bi primijeniti i zagrebački ZET, zar ne?

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER