PROMMING ENERGIJA – energetska obnova poslovno proizvodne zgrade

Energetskom obnovom i korištenjem solarne energije do velikih ušteda i smanjenja emisija C02

Sunčana elektrana „Promming“ ima ukupnu vršnu snagu 468 kW AC, a proizvedena energija trošit će se pretežno za vlastitu potrošnju. Zamjenom postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom ostvarit će se godišnja ušteda električne energije od 23.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 5,5 t, dok će se optimizacijom kompresorske stanice postići dodatna godišnja ušteda električne energije od 26.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 6,2 t.

Naziv projekta: „PROMMING ENERGIJA – energetska obnova poslovno proizvodne zgrade“

Naziv korisnika: PROMMING d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta: 4.972.597,00 kn

EU sufinanciranje projekta: 3.530.433,55 kn

Razdoblje provedbe projekta: rujan 2017. – lipanj 2019.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ (Referentni broj: KK.04.1.1.01.)

Glavne aktivnosti projekta:

  • Ugradnja fotonaponskog sustava - SUNČANA ELEKTRANA „PROMMING“ - 499KW
  • Zamjena postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom
  • Strojarski projekt optimizacije kompresorske stanice

  • Fotografija: Promming d.o.o. Čakovec

O sunčanoj elektrani

Sunčana elektrana „Promming“ ima ukupnu vršnu snagu 468 kW AC, a proizvedena energija trošit će se pretežno za vlastitu potrošnju objekta na kojem je izgrađena. Sunčana elektrana izgrađena je od ukupno 1.840 komada fotonaponskih panela pojedinačne snage 300Wp. Za DC/AC pretvorbu koristi se devet invertera snage 50 kW AC. Proračunata godišnja proizvodnja električne energije elektrane „Promming“ iznosi cca 595 MWh, odnosno specifična godišnja proizvodnja iznosi 1.079 kWh/kWp.

Zamjena rasvjete

Postojeća stropna fluorescentna rasvjeta i VTF žarulje imale su lošu razinu kompenzacije i  utjecale su na prekomjerni porast preuzete jalove energije iz mreže. Zamjenom postojeće rasvjete s novom rasvjetom u LED tehnologiju postići će se godišnja ušteda električne energije od 23.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 5,5 t. Uz to, ovim projektom poboljšane su svjetlotehničke karakteristike i produžen životni vijek rasvjete. Tehničke karakteristike LED rasvjete su: HI-BAY-IP65, nazivna snaga  91 W, nazivni napon 220-240V~/50-60Hz, LED driver, DALI, EM modul 3h.

  • Fotografija: Promming d.o.o. Čakovec

Optimizacija kompresorske stanice

Ugradnjom automatizacije i optimizacije sustava kompresora smanjit će se broj radnih sati u praznom hodu čime će se doprinjeti smanjenju potrošnje električne energije. Smanjit će se broj sati rada u praznom hodu kompresora u proizvodnom pogonu nadogradnjom sustava automatizacije i optimizacije koji će povećati energetsku učinkovitost postojećeg kompresorskog sustava.

Instaliranjem nadređenog upravljačkog sustava kao proizvod KAESER tip SAM 4.0-4 (Sigma Air Management) sa softverom „Advanced 3D adaptive control“, u postojeću kompresorsku stanicu, vršit će se regulacija i optimalan odabir kompresora ili kombinacije kompresora koji su kapacitetom prilagođeni stvarnoj potrošnji u određenom trenutku. Na taj je način moguće smanjiti broj sati rada kompresora u praznom hodu i to do 70 %, čime se postiže ušteda u potrošnji električne energije, produžava vijek trajanja kompresora i smanjuju troškovi održavanja. Predviđena je godišnja ušteda el. energije od 26.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 6,2 t.

Promming d.o.o. Čakovec / Ekovjesnik

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ (Referentni broj: KK.04.1.1.01.)

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

FORNIX ENERGIJA – Energetska obnova proizvodno-poslovnog objekta

Tvrtka Fornix d.o.o. Dugi Rat odlučila se na ugradnju 1,0 MW solarne centrale koja će omogućiti energiju koja može pokrenuti 8.000 televizijskih uređaja, 25.000 žarulja, 250.000 LED lampica, 500 perilica za rublje, 100 elektičnih pećnica i 47 protočnih bojlera. Naravno, u Fornixu će se ova energija utrošiti na ektruzijskim linijama te alatima za nabrizgavanje i štancanje.

ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike

Povoljno financiranje energetske učinkovitosti bit će uskoro dostupno i poduzetnicima kojima će se u okviru ovog programa dodjeljivati krediti u rasponu od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER