ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike

Novost u kreditiranju hrvatskih poduzetnika

Povoljno financiranje energetske učinkovitosti bit će uskoro dostupno i poduzetnicima kojima će se u okviru ovog programa dodjeljivati krediti u rasponu od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

Naime, Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj je krajem veljače donio odluku o novom programu za hrvatske poduzetnike pod nazivom „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“. Rok otplate kredita bit će do 17 godina, uključujući do 4 godine počeka, a pored povoljne cijene financiranja, dodanu vrijednost ovih kredita čini i oslobođenje od plaćanja svih naknada. Ovi krediti na tako predstavljaju doista dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda i podizanje konkurentnosti smanjenjem ulaznih troškova.

Ovaj program će se provoditi putem poslovnih banaka kao financijskih posrednika koje će HBOR odabrati javnom nabavom čime će se osigurati 245 milijuna kuna privatnog kapitala.

Cilj programa je:

  • smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje u proizvodnim pogonima donose smanjenje potrošnje isporučene energije proizvodne industrije od minimalno 20 % u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.
  • smanjenje potrošnje isporučene energije uslužnog sektora kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje energetski troškovnoj cjelini donose smanjenje potrošnje isporučene energije od minimalno 20 % u odnosu na referentnu isporučenu energiju odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Iznos sredstava i prihvatljivi primatelji

Iznos sredstava za provedbu „ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 35.000.000,00 eura (266.000.000,00 kuna) od čega je 152.000.000,00 kuna namijenjeno za mjeru „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“, a preostalih 114.000.000,00 kuna za mjeru „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru“.

Prihvatljivi primatelji ovog Programa svi mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici registrirani za obavljanje djelatnosti iz:

  • Područja proizvodne industrije (koja uključuje sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda)
  • Uslužnog sektora (turizma i trgovine)

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

ESIF krediti za energetsku učinkovitost

Financijskim instrumentima želi se poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)

FORNIX ENERGIJA – Energetska obnova proizvodno-poslovnog objekta

Tvrtka Fornix d.o.o. Dugi Rat odlučila se na ugradnju 1,0 MW solarne centrale koja će omogućiti energiju koja može pokrenuti 8.000 televizijskih uređaja, 25.000 žarulja, 250.000 LED lampica, 500 perilica za rublje, 100 elektičnih pećnica i 47 protočnih bojlera. Naravno, u Fornixu će se ova energija utrošiti na ektruzijskim linijama te alatima za nabrizgavanje i štancanje.

PROMMING ENERGIJA – energetska obnova poslovno proizvodne zgrade

Sunčana elektrana „Promming“ ima ukupnu vršnu snagu 468 kW AC, a proizvedena energija trošit će se pretežno za vlastitu potrošnju. Zamjenom postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom ostvarit će se godišnja ušteda električne energije od 23.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 5,5 t, dok će se optimizacijom kompresorske stanice postići dodatna godišnja ušteda električne energije od 26.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 6,2 t.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER