FORNIX ENERGIJA – Energetska obnova proizvodno-poslovnog objekta

Glavne aktivnosti projekta su ugradnja 1,0 MW solarne centrale i zamjena postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom

Tvrtka Fornix d.o.o. Dugi Rat odlučila se na ugradnju 1,0 MW solarne centrale koja će omogućiti energiju koja može pokrenuti 8.000 televizijskih uređaja, 25.000 žarulja, 250.000 LED lampica, 500 perilica za rublje, 100 elektičnih pećnica i 47 protočnih bojlera. Naravno, u Fornixu će se ova energija utrošiti na ektruzijskim linijama te alatima za nabrizgavanje i štancanje.

Naziv projekta: „FORNIX ENERGIJA – Energetska obnova proizvodno poslovnog objekta“

Naziv korisnika:  FORNIX d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta: 10.991.190,00 kuna

EU sufinanciranje projekta:  7.696.600,00 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 11/2017 – 08/2019

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ (Referentni broj: KK.04.1.1.01.)

Glavne aktivnosti projekta:

  • Ugradnja fotonaponskog sustava SUNČANA ELEKTRANA „FORNIX“ – 999 KW
  • Zamjena postojeće rasvjete s novom led rasvjetom

Solarna elektrana „Fornix“

Što je to posebno u solarnoj energiji? Solarni sustav sastoji se od mnogo pojedinačnih solarnih ćelija koje su otprilike veličine dlana. Jedna solarna ćelija proizvodi samo malu količinu eletrične energije, a da bismo koristili običan MP3 player, trebalo bi nam otprilike sedam takvih solarnih ćelija. Na jednu ploču se najčešće ugrađuje oko 60 solarnih ćelija i zajedno se naziva – solarni modul

Fotovoltažni sustav koji Fornix upravo ugrađuje sastoji se od 3.330 takvih solarnih modula na površini od 8.000 m2.

Korištenje solarne energije u potpunosti je smisleno u područuju poslovanja tvrtke. Upravo zbog toga Fornix se odlučio na ugradnju 1,0 MW solarne centrale koja će omogućiti energiju koja može pokrenuti 8.000 televizijskih uređaja, 25.000 žarulja, 250.000 LED lampica, 500 perilica za rublje, 100 elektičnih pećnica i 47 protočnih bojlera. Naravno, u Fornixu će se ova energija utrošiti na ektruzijskim linijama te alatima za nabrizgavanje i štancanje.

  • Fotografije: Fornix d.o.o.

Zašto Fornix investira u solarnu energiju?

Razlozi su sljedeći:

1. Solarna energija je dobra za okoliš!

Najpoznatija činjenica o solarnoj energiji je da ona predstavlja čisti, zeleni izvor energije. Solarna energija je odličan način za smanjenje ispuštanja CO2 plinova u proizvodnji. U sunčevoj energiji nema nikakvih sastojaka koji zagađuju naše okruženje te ne stvara nikakve štetne plinove i emisije. Naprotiv, u potpunosti je sigurna za okoliš. Solarna energija je samodostatna i instalacijom solarnih panela pravimo velik korak naprijed u našem održivom razvoju.

2. Solarna energija čini Fornix energetski neovisnim

Sama cijena solarne energije dobar je primjer zašto bi trebalo povećati korištenje solarne energije. Klasični izvori električne energije u potpunosti se oslanjaju na fosilna goriva, kao što su ugljen i prirodni plin, koji ne samo da su štetni za okoliš koliko je njihova dostupnost ograničena. To se najbolje vidi na globalnom tržištu na kojem se cijena energenata mijenja na dnevnoj razini. S obzirom da sunce nikada ne povećava svoju cijenu možemo uživati u povoljnoj cijeni električne energije i to neograničeno. Instalacijom solarnih panela na svoj krov, tvrtka Fornix će u tehničkom smislu postići gotovo potpunu energetsku neovisnost.

  • Fotografije: Fornix d.o.o.

3. Solarna energija poboljšava sigurnost energetske mreže

Kada bi više ljudi prešlo na korištenje solarne energije, smanjila bi se mogućnost padanja električnih sustava. U trenutku kada se dovrši instalacija solarnog sustava, tvrtka Fornix će funkcionirati kao mala elektrana. Ta situacija tvrtki povratno daje sigurnost u opskrbi električne energije, osobito u slučaju prirodnih katastrofa ili globalnih nezgoda uzrokovanih ljudskom greškom. 

  • Foto: Fornix d.o.o.

4. Solarna energija je besplatni izvor energije

Sunce proizvodi više energije nego što ćemo mi ikada moći potrošiti ili zatrebati. Nitko ne može monopolizirati sunčevu svjetlost. Vlastiti sustav za solarnu energiju tvrtki će uštedjeti novac od onog trenutka kada se uključi, a prednosti njegovog korištenja najbolje će biti vidljivi na dugoročnoj bazi. Što duže tvrtka bude koristila vlastiti solarni energetski sustav, tim će više uživati u pogodnostima solarne tehnologije i na isti način očuvati prirodu koja je okružuje. Ovaj faktor posebno daje garanciju za ozbiljnost investicijskih planova i poslovanje tvrtke u cjelini, dugoročnu konkurentnost u automobilskoj industriji te osiguranje radnih mjesta za zaposlenike tvrtke i njihove obitelji.

  • Foto: Fornix d.o.o.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ (Referentni broj: KK.04.1.1.01.)

 

VEZANE VIJESTI

IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

PROMMING ENERGIJA – energetska obnova poslovno proizvodne zgrade

Sunčana elektrana „Promming“ ima ukupnu vršnu snagu 468 kW AC, a proizvedena energija trošit će se pretežno za vlastitu potrošnju. Zamjenom postojeće rasvjete s novom LED rasvjetom ostvarit će se godišnja ušteda električne energije od 23.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 5,5 t, dok će se optimizacijom kompresorske stanice postići dodatna godišnja ušteda električne energije od 26.000 kWh i smanjenje CO2 emisije od 6,2 t.

ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike

Povoljno financiranje energetske učinkovitosti bit će uskoro dostupno i poduzetnicima kojima će se u okviru ovog programa dodjeljivati krediti u rasponu od 25.000,00 eura do 10.000.000,00 eura, uz nisku kamatnu stopu koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER