Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama

Gotovo 270 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u proizvodnim industrijama

Inicijalno je bilo predviđeno dodijeliti 114 milijuna kuna, ali je taj iznos zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga povećan te je ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su dodijeljena 269.327.760,66 kuna.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ potpisali su i dodijelili korisnicima ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Na poziv objavljen 10. listopada 2017. pristigao je 131 projektni prijedlog, a 77 ih je zadovoljilo sve uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava. Inicijalno je bilo predviđeno dodijeliti 114 milijuna kuna, ali je taj iznos zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga povećan te je ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su dodijeljena 269.327.760,66 kuna. Sredstva su osigurana u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.- 2020.

„Nakon EU sredstava koja su dobili građani, ali i jedinice lokalne samouprave za projekte energetske obnove, izuzetno mi je drago što je to uspjelo i velikom broju naših tvrtki koje će osigurane poticaje iskoristiti za unapređenje svog poslovanja. To će im omogućiti ne samo racionalizaciju troškova, nego će ih svrstati među ona poduzeća koje provode društveno odgovorno poslovanje jer briga o okolišu je jedan od prioriteta“ rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Svrha ovoga poziva je povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama omogućujući proizvodnju jednake količine proizvoda korištenjem manje količine isporučene energije. Ujedno je cilj smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije prebacivanjem na obnovljive izvore energije.

„Veseli činjenica da su se na ovaj poziv prijavila mala, srednja i velika poduzeća iz cijele Hrvatske, iz gotovo svih naših županija,“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike  dr. sc. Tomislav Ćorić i nastavio „Republika Hrvatska, kao članica Europske unije ima ciljeve energetskog razvoja koji su sukladni ciljevima Europske unije. Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske, a koja je u izradi, treba pridonijeti konkurentnosti našeg gospodarstva. Sveobuhvatnom provedbom mjera energetske učinkovitosti smanjit će se intenzitet potrošnje energije i potrebu za opskrbom energijom te omogućiti transformaciju društva prema niskougljičnom gospodarstvu“, zaključio je Ćorić.

Stručnjacima koji su radili na ovome pozivu kao i  predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u ime svih potpisnika ugovora zahvalila je predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević. „Radi se o značajnoj  financijskoj potpori gospodarskim subjektima. Istodobno, ovo je odličan putokaz drugim institucijama kakvu državnu administraciju želimo i trebamo. S druge strane, ovo je poruka tvrtkama da je dobro upravljanje i ozbiljan pristup svih dionika uvijek ključ uspjeha.“

Nakon provedbe predviđenih aktivnosti koje su potaknute ovim pozivom, emisije CO2 bit će manje za 17.125 tona godišnje. Uz to, ukupno će industrijskom sektoru bez prehrambene industrije biti smanjena potreba za energijom iz neobnovljivih izvora za 83,7 milijuna kWh što je 0,97 % ukupne energije koju godišnje troši taj sektor u Republici Hrvatskoj.

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Počinje druga faza rekonstrukcije i izgradnje šibenske komunalne mreže vrijedna 496 milijuna kuna

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Frane Malenica, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER