Nakon što je ostao bez posla ovaj čovjek čisti rijeke

Svatko od nas trebao bi biti dio promjene u svojoj okolini

Gaspard Forest, bivši drvosječa iz Grenoblea, morao je napustiti svoj posao zbog ozbiljne ozljede. Od tada volontira i provodi dane sakupljajući smeće u rijeci Isère i potocima u okolici svog grada.

Sprječavanjem da otpad vodotocima ne dospije u more, Gaspard Forest se nada da će svojim volonterskim radom uspjeti upozoriti svoje sugrađane na obvezu odgovornog postupanja s otpadom. Sam u tome ipak neće uspjeti.

Iako mnogo ljudi govori o onečišćenju okoliša i svjesno je sve većih količina plastičnog i ostalog otpada kao globalnog ekološkog problema današnjice, malo je onih koji se uistinu posvećuju borbi za smanjenje otpada. Gaspard Forest je svakako jedan od tih heroja zaštite okoliša. Nakon što je zbog ozljede bio prisiljen napustiti svoj posao drvosječe, počeo je dobrovoljno sakupljati smeće iz rijeke Isère, pritoka rijeke Rhône, kao i potoka u okolici Grenoblea. Njegova odluka je pravi primjer koji nedvojbeno zaslužuje poštovanje svih nas.

Gaspard Forest živi vrlo skromnim životom, no ima svoju misiju, a to je uklanjanje što većih količina otpada iz rijeka i potoka prije nego što dospiju u more i, prije svega, želi ih učiniti vidljivima. Pri svakodnevnom izvršavanju svog plemenitog poslanja trudi se sakupljeno smeće istaknuti na javnoj površini, tako da ga vide prolaznici i predstavnici lokalne vlasti kako bi svi postali svjesni opsega ovog problema.

„Nakon ozljede sam tražio obraćenje, ali pomislio sam kako ništa nije toliko važno kao ova mala dnevna aktivnost koja je s vremenom postala prava borba i moje svakodnevno poslanje. Ako ja ne uklonim taj otpad iz rijeka, nitko drugi to neće učiniti“, kaže Gaspard Forest.

„Svaki dan se uputim na neko drugo mjesto i nastojim prikupiti što više otpada kako bih ga pokazao svojim sugrađanima i zatražio reakciju izabranih dužnosnika, što nije nimalo lak posao“, dodaje Forest.

Gaspard Forest je u svom gradu ipak uspio u tome da problem onečišćenja okoliša učini vidljivim, a kako se navodi u prilogu francuske televizije France 3, za nekoliko dana sastat će se s predstavnicima francuskog udruženja za zaštitu prirode France nature environnement (FNE).

Ovo je pomalo tužna, no ipak topla ljudska priča o impresivnoj odlučnosti jednog „malog“ čovjeka koji pokreće promjenu. Ono što je najvažnije to je da svatko od nas bude dio promjene u svojoj okolini i to mijenjanjem odnosa prema otpadu te promišljanjem o njegovom adekvatnom zbrinjavanju. Promjena kreće od svakog pojedinca i kućanstva, a svatko bi svojim primjerom, na svoj način i najjednostavnijim aktivnostima trebao pomoći u borbi za zaštitu okoliša. Samo tako imamo pravo zahtijevati rješavanje problema zbrinjavanja otpada od naših lokalnih i regionalnih vlasti do nacionalne i šire razine. Uostalom, zato ih biramo i plaćamo, zar ne?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ugrožene morske kornjače „zavladale“ praznom brazilskom plažom

Bio je to spektakl bez gledatelja! Mjere opreza radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa ispraznile su brazilsku plažu na kojoj se u ovo doba godine uobičajeno okuplja velik broj znatiželjnika koji prate izlijeganje mladih morskih kornjača. Rođenju 97 mladih karetnih želvi ili „tartarugas-de-pente“ kako iz nazivaju u Brazilu, moglo je prisustvovati svega nekoliko osoba.

Francuska: Posljednje zbogom plastičnim štapićima za uši

Francuska je zabranu plastičnih štapića za uši najavila još sredinom 2016. godine, sukladno tada usvojenom zakonu o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, a četvorogodišnje razdoblje tijekom kojeg su se proizvođači trebali prilagoditi i na tržištu ponuditi alternativne proizvode upravo završava, i to sa zadnjim danom ove godine.

Umjetnička instalacija transformirala nogometni stadion u šumu

Šuma koju je švicarski umjetnik Klaus Littmann postavio na nogometnom stadionu Wörthersee Stadion u Klagenfurtu namijenjena je poticanju rasprava o zaštiti prirode i klimatskim promjenama. Hoćemo li se prirodi jednoga dana moći diviti samo na ograničenim i posebno predviđenim mjestima ili je vrijeme da joj određena područja vratimo i prepustimo isključivo njenom djelovanju?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER