Potpisan ugovor za modernizaciju tramvajske infrastrukture u Zagrebu

U Zagreb stižu i novi autobusi

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu, ukupne vrijednosti oko 260 milijuna kuna.

Danas je u zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za prvu fazu modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu, koji obuhvaća radove na 11 dionica tramvajske pruge ukupne dužine 8.194 metra, tri ispravljačke stanice (Patačičkina, Daničićeva i Zvijezda) te dva križališta, kao i izradu Studije razvoja tramvajskog prometa grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta je 259.632.826,46 kuna, od čega bespovratna sredstava iznose 207.518.294,28 kuna.

Ugovor su u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktorica ZET-a Ljuba Žgela i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAF) Tomislav Petric.

Direktorica ZET-a Ljuba Žgela je istaknula kako su potpisana već dva ugovora za financiranje te podsjetila na ugovor o nabavci 15 autobusa iz 2017. vrijedan 42,5 milijuna kuna (od čega 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava) te ugovor iz siječnja ove godine kojima se osigurala kupnja 29 novih autobusa vrijednih 55,8 milijuna kuna (od čega su 44,6 milijuna kuna bespovratna sredstva). Žgela je istaknula da su u pripremi i novi projekti vezani uz tramvajsku infrastrukturu.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric je naglasio da su u zadnjih šest mjeseci potpisana čak tri ugovora s Gradom Zagrebom – za nabavka autobusa, za financiranje izgradnje Rotora te današnji ugovor. „Kao Središnja agencija sudjelujemo u provedbi projekta. Provedba je u tijeku, kontrolira se postupak nabave, a Gradu Zagrebu i ZET-u zahvaljujem na izuzetno dobroj suradnji i partnerskom odnosu“, rekao je Petric.

„Grad Zagreb predstavlja 40 % gospodarskog potencijala naše zemlje te jedino u suradnji s Vladom može kročiti naprijed“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. „Ono što me posebno veseli je da ćemo do konca lipnja u dogovoru s premijerom održati sastanak na kojem ćemo razgovarati o pet-šest strateških projekata od interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, bez da spominjem Dječju bolnicu, Imunološki zavod, tračničku vezu od Kvaternikovog trga do zračne luke, Apis, projekt Zagreb na Savi, izgradnju novih niskopodnih tramvaja“, najavio je gradonačelnik Bandić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji je, kako je rekao, od velikog značaja za Grad Zagreb. Posebno je naglasio kako je obnova postojeće infrastrukture osnova za daljnju modernizaciju javnog voznog parka. Svi gradovi koji vode računa o prometnoj infrastrukturi već imaju spremne projekte, a Grad Zagreb u tome smislu prednjači“, zaključio je ministar Butković.

Provedbom projekta povećat će se učinkovitost sustava javnoga gradskog prometa što će utjecati na povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu, odnosno na smanjenje udjela prometovanja osobnih automobila, što će dovesti do smanjenja emisije CO2. Projekt će se provoditi do kraja 2023.

Grad Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

ZET sva vozila dezinficira tri puta dnevno

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije vezane za koronavirus, a temeljem preporuke Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Zagrebački električni tramvaj od 13. ožujka svakodnevno vrši dezinfekciju svih svojih vozila, i to tri puta dnevno.

Želimo bolji javni prijevoz, a ne nove garaže u centru Zagreba!

U sjeni malverzacija s projektom „Zagrebački Manhattan“, aktualnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), gradonačelnik Bandić pokušava, među ostalim,  omogućiti izgradnju novih javnih garaža na području cijelog Donjeg Grada. 

Predstavljeno prvih 9 od 22 nova autobusa riječkog Autotroleja

Na riječkom Korzu danas je predstavljeno prvih devet od ukupno 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER