Dan opljačkanog, devastiranog i poniženog grada Zagreba

„Posljednji Dan grada Zagreba s Milanom Bandićem na funkciji gradonačelnika.“

Povodom Dana grada Zagreba, aktivisti Zelene akcije, Prava na grad i udruge Siget organizirali su akciju protiv Milana Bandića tijekom njegove konferencije za medije pored fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Gradonačelnik Bandić je najavljivao obilježavanje Dana grada Zagreba, dok su ga aktivisti izviždali držeći 20-metarski transparent „Otpor Bandiću – Sloboda Zagrebu“.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget ističu kako je upravo Dan grada Zagreba prilika za ukazivanje na sva neispunjena Bandićeva obećanja te na štetu koju stanovnici glavnog grada trpe zbog dva desetljeća njegove razorne politike za koju je suodgovoran i HDZ koji mu posljednjih godina drži većinu u Gradskoj skupštini. Vrhunac bizarnosti, i to u trenutku kada grad trpi posljedice dviju kriza, gradonačelnikovo je obećanje izgradnje jedne jedine stranice podzemne željeznice, što prigodno dolazi nakon gomile neispunjenih najava različitih projekata.

Kako ističu udruge, Bandić podzemnu željeznicu periodički obećava već 15-ak godina, a obećavao je i sanaciju postojećih zagrebačkih mostova, kao i gradnju novih, izgradnju novih tramvajskih pruga, izgradnju sljemenske žičare koja nakon nekoliko odgoda i nevjerojatnog poskupljenja još nije u funkciji, najavljivao je tehnološki park na Velesajmu, rješavanje problema otpada i zatvaranje odlagališta na Jakuševcu, Terme Zagreb, spas Imunološkog zavoda, izgradnju nacionalne dječje bolnice, izgradnju hospicija, kongresni centar, obnovu zagrebačkih fasada te brojne nikad realizirane projekte.

  • Fotografija: Zelena akcija

Za razliku od tih projekata, šteta koju je gradonačelnik napravio itekako je vidljiva. Učestalo zatrpani kontejneri za otpad, smrad s odlagališta na Jakuševcu, česti požari i porazno niska količina odvojeno prikupljenog otpada direktna su posljedica Bandićevog upravljanja.  Istovremeno, poslove koje bi mogla raditi gradska tvrtka i na kojima bi Grad mogao zarađivati od prodaje odvojeno prikupljene sirovine dodjeljuje privatnicima kojima plaća milijunske cifre, a s nekima od njih dijeli i optuženičku klupu u aferama kojima se bavi USKOK, ističe se u priopćenju udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Potres je prokazao svu nemoć gradskih institucija koje su oštećenim građanima pružile samo minimalnu pomoć, a čak i u takvoj krizi gradonačelnik je poslove nabave građevinskog materijala dodjeljivao članovima svoje stranke. Sustav prostornog planiranja pod Bandićem je gotovo uništen. Planira se točkasto, stihijski i bez ikakve strategije, a primjedbe građana, strukovnih udruženja, kvartovskih inicijativa građana i udruga u pravilu se potpuno ignoriraju, dok gradske službe bespogovorno ispunjavaju gradonačelnikove želje i nastoje omogućiti betoniziranje zelenih i rekreativnih površina. Ne postoji gotovo nikakva stambena politika, zbog čega cijene stanova lete u nebo, a ljudi su u potrazi za jeftinijim stanovima prisiljeni iseljavati na gradsku periferiju.

  • Fotografija: Zelena akcija

Gradonačelnik i dalje u prometu stavlja naglasak na infrastrukturu za automobile, dok zanemaruje javni i biciklistički prijevoz, kao i pješake. Od prvih mjeseci njegovog mandata prije 20 godina Zagreb nije dobio niti jedan metar nove tramvajske pruge, biciklistička infrastruktura i dalje je manjkava i nepovezana u smislenu mrežu, a u protekla tri mjeseca od pojave zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, usprkos važnosti fizičkog razmaka Zagreb nije napravio nikakve bitne promjene regulacije prometa kako bi se olakšao biciklistički promet ili proširile pješačke površine.

Zbog svega navedenog, aktivisti udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget poručuju: „S obzirom na lokalne izbore u svibnju iduće godine, ovo je posljednji Dan grada Zagreba s Milanom Bandićem na funkciji gradonačelnika.“

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Iz podmorja uvale Banje na Korčuli izronjeno 500 kg otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce pokrenula je akcije prikupljanja otpada iz mora na području svih sedam jadranskih županija. Prva akcija održana je proteklog vikenda, 27. i 28. lipnja, i to na Korčuli.

Otpor Bandiću – sloboda Zagrebu!

„Zagreb je već dvadeset godina zatočen u klijentelističkoj mreži Milana Bandića, ali rastući otpor građana jasno pokazuje da je vrijeme za oslobođenje od te interesne sprege koja vodi grad u sve veću katastrofu“, glavna je poruka današnje akcije koju su uz zagrebački Savski nasip organizirali Udruga građana Siget, inicijativa Zagreb te zove, Zelena akcija i Pravo na grad.

Novi prosvjed na prozorima i balkonima protiv Bandića

Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju sve građanke i građane Zagreba da u petak 17. travnja u 19:00 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću - dosta je!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER