Kamo s otpadom?

„Kršimo Odluku jer drugog izbora nemamo, a ministarstvo nema rješenje“

Odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada izazvala je goleme probleme u više hrvatskih jedinica lokalne samouprave, no osim što se navedena odluka ne poštuje, ne nudi se ni konkretno rješenje problema.

Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, objavljenom u Narodnim novinama 9. siječnja 2019. godine, službeno je zatvoreno 27 odlagališta otpada u deset hrvatskih županija. Riječ je o oko četvrtini od ukupnog broja odlagališta koja su po obvezama prema Europskoj uniji trebala prestati s radom do 31. prosinca 2018. godine. Međutim, velik broj ovih odlagališta otpada se još uvijek koristi, a otpad bi se s njih prema navedenoj Odluci trebao preusmjeriti na druga odlagališta, koja su također većim dijelom nesanirana i nemaju dovoljan kapacitet.

Odluka je izazvala goleme logističke probleme, posebno u otočnim jedinicama lokalne samouprave, no Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ustraje na njenoj provedbi te ne daje odgovore na brojne probleme na terenu. Kao što smo ranije izvijestili, gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se suprotstavila Odluci Ministarstva zaštite okoliša i energetike o zatvaranju bračkog deponija Košer i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave s otoka Brača na supetarskom gradskom deponiju Kupinovica. Zbog toga je Gradsko vijeće Grada Supetra donijelo odluku o raspisivanju lokalnog referenduma na kojem će se građanke i građani Supetra izjasniti žele li da njihovo odlagalište otpada postane odlagalište otpada svih ostalih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču, a održat će se 9. lipnja ove godine.

Na popisu odlagališta otpada koja se Odlukom trebaju zatvoriti nalaze se i tri odlagališta u Krapinsko-zagorskoj županiji i to Tugonica u Mariji Bistrici, Gubaševo u Zaboku i Lesičak u Bedekovčini. Naknadnom ispravkom Odluke, odlagalište Tugonica je nastavilo s radom, a zabočki Gubaševo i bedekovčanski Lesičak su se trebali zatvoriti početkom 2019. godine. Otpad s ova dva odlagališta trebao je biti preusmjeren na odlagalište Gorjak kojim upravlja tvrtka Krakom d.o.o. iz Krapine.  Međutim, kako javlja portal Zagorje.com, to se nije dogodilo pa tvrtka Komunalno Zabok gotovo pola godine nakon stupanja na snagu Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike otpad i dalje odvozi na odlagališta koja bi trebala biti zatvorena.

U Gorjaku ipak ne primaju otpad

„Krakom naš otpad ne želi primati jer kažu da nemaju dovoljne kapacitete niti uređeno odlagalište za prihvat otpada Komunalnog Zabok. Nama su se predlagale opcije da otpad vozimo u Liku i na neke udaljene lokacije što bi građanima znatno povećalo cijene odvoza. Nije nam jasno kako je moguće da postoji odluka o koju se netko oglušuje i ništa se ne događa“, izjavio je Rajko Turk, direktor tvrtke Komunalno Zabok.

Grad Zabok se tako našao u nezavidnoj situaciji jer su odlagališta koja su trebala biti zatvorena počele obilaziti inspekcije, a kazne za nepoštivanje Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta kreću se u desecima tisuća kuna.

„Mi nemamo tu mnogo izbora ni mogućnosti. Kršimo odluku koju je potpisao ministar jer je to jedina opcija koju imamo, a za to nam prijete visoke kazne. Nama su članovi inspekcijskog nadzora predložili da neka mi prijavimo Krakom da krši odredbu dok oni u isto vrijeme ne čine ništa da se odluka počne poštivati. Zbilja ne vidim rješenje, osim da jednostavno počnemo poštivati odluku i da kamioni Komunalnoga počnu voziti otpad u Gorjak pa ako ih ne puste unutra da jednostavno počnu kipati otpad na cestu“, rekao je Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, istaknuvši da se situacija očito neće riješiti sve dok se ne izazove skandal koji će izazvati reakciju nadležnih.

U Gradu Zaboku smatraju kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike snosi veliku odgovornost za ovaj problem jer se prije donošenja Odluke nije sagledalo stanje na terenu. Prema riječima gradonačelnika Hanžeka, tvrtki Krakom je prošlog tjedna dostavljen službeni dopis s ciljem rješavanja ovog problema, a u kojem se navodi kako oni unatoč ministrovoj odluci sa zabočkim i bedekovčanskim otpadom nemaju kamo.

U odgovoru tvrtke Krakom d.o.o., navodi portal Zagorje.com, stoji kako „nisu u mogućnosti prihvaćati otpad s područja drugih jedinica lokalne samouprave jer prema snimku raspoloživih kapaciteta na odlagališnoj plohi na kojoj se odlaže otpad preostali kapacitet jedva zadovoljava prostor za prihvat otpada s područja na kojima društvo Krakom d.o.o. gospodari s otpadom.“

Naime, na odlagalište otpada Gorjak dovodi se otpad iz Krapine, Đurmanca, Jesenja, Petrovskog i Radoboja. Sanacija odlagališta zadnjih nekoliko godina stagnira zbog čega „odlagalište nema ispunjene tehničko-tehnološke uvjete za prihvat veće količine otpada.“ Iz Krakoma, također, navode kako su o svemu obavijestili i resorno ministarstvo te im poručili kako bi za daljnje i povećano odlaganje otpada na odlagalište Gorjak trebalo provesti njegovu hitnu sanaciju za što bi novčana sredstva trebao osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo ne nudi rješenje problema

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ne daju konkretno rješenje problema, a kako piše Zagorje.com, tvrde kako je spornu odluku potrebno provoditi i zatvoriti sva popisana odlagališta te otpad preusmjeriti na ona koja su u istoj navedena.

„Državni inspektorat provodi inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona i propisa donesenih temeljem Zakona, a sukladno Zakonu također su propisane i novčane kazne za jedinice lokalne samouprave ukoliko ne osiguraju prestanak rada i zatvaranje odlagališta kojim upravlja pravna osoba koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave kao i preuzimanje miješanog komunalnog i neopasnog otpada prikupljenog iz određene jedinice lokalne samouprave sukladno Odluci“, stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Dakle, konkretnog odgovora nema, prema čemu se pojednostavljeno zaključuje kako se otpad sa zatvorenih odlagališta Gubaševo i Lesičak ne odvozi na Gorjak, jer ga tamo ne mogu primiti pa se odvozi tamo gdje se, prema Odluci, ne bi smio. Time se ne poštuje Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ne nudi se rješenja problema, a izostaje i reakcija odgovornih. Još jedan hrvatski apsurd, zaključuje Zagorje.com.

M. Šimunić - Zagorje.com / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Brand audit - Tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?

Zelena akcija, Zero Waste Croatia Network i Greenpeace Hrvatska povodom obilježavanja „Srpnja bez plastike“ pozivaju vas na sudjelovanje na webinaru „Brand audit - tko su glavni krivci za zagađenje plastikom?“ koji će se putem platforme Zoom održati u srijedu, 8. srpnja s početkom u 18 sati.

Referednum protiv bračkog smeća održava se 9. lipnja

Odlukom o raspisivanju lokalnog referenduma od 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra omogućilo je građanima Supetra da se na najdemokratskiji mogući način izjasne o tome žele li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih jedinica lokalne samouprave na Braču.

Supetar ne želi primati smeće cijelog otoka Brača

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija „Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču na supetarski gradski deponij „Kupinovica”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER