Referednum protiv bračkog smeća održava se 9. lipnja

Grad Supetar poziva sve građanke i građane da u nedjelju 9. lipnja izađu na referendum i izjasne se „protiv“ bračkog smeća u Supetru!

Odlukom o raspisivanju lokalnog referenduma od 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra omogućilo je građanima Supetra da se na najdemokratskiji mogući način izjasne o tome žele li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih jedinica lokalne samouprave na Braču.

Podsjetimo, gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija Košer i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave s otoka Brača na supetarski gradski deponij Kupinovica. Gradsko vijeće Grada Supetra donijelo je potom odluku o raspisivanju lokalnog referenduma na kojem će se građanke i građani Supetra moći izjasniti žele li da Kupinovica, odlagalište otpada u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada svih ostalih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču.

Lokalni referendum održat će se u nedjelju 9. lipnja 2019. godine, a građani se pozivaju da na referendumskom listiću na pitanje: „Želite li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu grada Supetra, postane odlagalište otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača?“ zaokruže „PROTIV“.

Mjesta na kojima će se moći izaći na referendum su ista kao i za nedavno održane izbore za Europski parlament. Da bi referendum uspio, a odluka bila pravovažeća, izlaznost građana mora biti 50 % plus jedan glasač. Kako je riječ o vrlo važnoj temi, očekuje se velika izlaznost i, naravno, izjašnjavanje većine „PROTIV“ odlaganja bračkog smeća u Supetru.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Murter: Međunarodni dan bioraznolikosti obilježen čišćenjem podmorja i eko vodičem

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježen je u Murteru akcijom čišćenja podmorja u kojoj je sakupljeno više od tone i pol otpada koji je zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca „ležao” na morskom dnu te podjelom brošure „Eko vodič“ čija je autorica direktorica lokalne turističke zajednice, javlja Murter News.

Supetar: Za uspjeh refereduma bilo je potrebno još samo 137 birača

Ranije ove godine gradonačelnica Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija Košer i prihvaćanju otpada s cijelog otoka Brača na supetarskom deponiju Kupinovica, a Gradsko vijeće Grada Supetra donijelo je potom odluku o raspisivanju lokalnog referenduma.

Supetar ne želi primati smeće cijelog otoka Brača

Gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković oštro se usprotivila Odluci Ministarstva okoliša o zatvaranju deponija „Košer” i prihvaćanju otpada svih jedinica lokalne samouprave na otoku Braču na supetarski gradski deponij „Kupinovica”.

Kamo s otpadom?

Odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada izazvala je goleme probleme u više hrvatskih jedinica lokalne samouprave, no osim što se navedena odluka ne poštuje, ne nudi se ni konkretno rješenje problema.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER