Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Od danas ulicama francuskog grada Amiensa prometuju 43 nova zglobna električna 18-metarska autobusa i održavaju četiri gradske linije ukupne dužine 45 kilometara

Za Amiens, stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie - po novoj francuskoj regionalnoj podjeli sada dijelom regije Hauts-de-France na sjeveru zemlje, vjerojatno ste čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

Kako izvještava Le Parisien, građani Amiensa nisu pretjerano oduševljeni novim električnim autobusima te se uglavnom žale na visinu troškova i već očekuju njihovo kvarenje. Unatoč nezadovoljstvu građana, novi električni 18-metarski zglobni autobusi danas su počeli prometovati gradom u 4:00 sata ujutro i to nakon osamnaest mjeseci radova i dodatna dva mjeseca zakašnjenja, koji su u potpunosti poremetili poslovanje trgovina u središtu Amiensa.

Od danas ulicama francuskog grada Amiensa prometuju novi zglobni električni 18-metarski autobusi / Foto: PQR / Le Courrier Picard / Dominique Touchart

Nabavka novih autobusa španjolskog proizvođača Irizar stajala je čak 122 milijuna eura, čime se ova investicija trenutno ubraja među najveće ove vrste u Europi. Autobusi od danas održavaju četiri linije ukupne dužine preko 45 km, a svaki od 43 nova autobusa stajao je oko 800.000 eura. Nazvani su Nemo, kako zbog svog futurističkog izgleda, tako i zbog velikog pisca i pionira znanstvene fantastike Julesa Vernea, koji je u Amiensu živio od 1871. do svoje smrti 1905. godine.

Izgled novog 18-metarskog zglobnog autobusa Nemo / Izvor: Grad Amiens

Ono po čemu se ovi autobusi posebno ističu je njihovo brzo punjenje – baterija im se napuni za svega pet minuta na kraju linije. Za sada su najsuvremeniji u cijeloj Francuskoj, a tijekom nekoliko tjedana testiralo ih je 340 vozača. Ovom novom mrežom gradskog prijevoza, kojom se planira prometovanje ukupno stotinu električnih autobusa, planira se pojednostaviti javni prijevoz koji trenutno koristi 7 % od ukupno 180.000 stanovnika aglomeracije. No, gradska uprava Amiensa ambiciozno očekuje kako će novu mrežu autobusa uskoro koristiti 12 % građana.

Četiri linije nove mreže električnih autobusa BHNS u Ameinsu / Izvor: Grad Amiens

„Novom mrežom autobusa ostvarit ćemo uštede u odnosu na napušteni projekt nove tramvajske linije čiji su se troškovi procjenjivali na 200 milijuna eura", izjavio je Alain Gest, predsjednik metropolitanskog područja Amiensa koji odlučno brani projekt „Nacrtaj moj grad“ kojim će se transformirati grad. „Svi će naposljetku imati koristi od nove ​mreže koja je planirana na način da većina korisnika od stanica autobusa bude udaljena svega 400 metara.“

Kako bi se na korištenje novih autobusa privuklo što više građana, prijevoz će biti besplatan tijekom prvog mjeseca prometovanja novih autobusa, a potom i svake subote kako bi se utjecalo na veću zaradu gradskih trgovina. Gradska uprava također razmatra uvođenje novih cijena prijevoza, prilagođenih socijalno ugroženom dijelu stanovništva, no naglašava i očekivano smanjenje onečišćenja zraka te gužvi u prometu te sigurnije kretanje pješaka i biciklista.

Autobusi su nazvani Nemo u čast velikog pisca i pionira znanstvene fantastike Julesa Vernea / Foto: PQR / Le Courrier Picard / Dominique Touchart

Problemi prvog dana prometovanja

Kako izvještava Le Courrier Picard, već jutros je zabilježen problem pri punjenju jednog novog autobusa pa je prazan vraćen na popravak, a drugi je nešto kasnije na dva sata ostao blokiran na frekventnom kružnom toku, također zbog nemogućnosti napajanja. Tehničari španjolskog proizvođača Irizar bili su na licu mjesta, a prijevoznička tvrtka Kéolis građane Amiensa moli za razumijevanje zbog problema i prijavljenih kašnjenja.

„Imajte na umu da autobusi još uvijek nisu povezani sa svim semaforima, a nisu ni instalirana sva autobusna stajališta. Bit će nam potrebno još nekoliko mjeseci da se mreža prilagodi gradskom prometu“, izjavio je Éric Patoux, direktor tvrtke Kéolis.

Očekuje se kako će mreža savršeno funkcionirati do rujna ove godine, kada se zbog povratka studenata značajnije povećava i korištenje javnog prijevoza.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski tjedan zelene gradnje 2019.

Svjetski tjedan zelene gradnje (23.-29. rujna 2019.) je kampanja na godišnjoj razini koja nas sve motivira i osnažuje kako bismo mogli utjecati na kreiranje, izgradnju i rekonstrukciju objekata prema principima zelene gradnje.

Autonomni autobus za oštre skandinavske zime

MUJI, popularni japanski lanac trgovina je najavom izrade autonomnog autobusa naziva Gacha najavio ulazak u svijet buduće urbane mobilnosti, a očekuje se kako će prvi autobusi ovog japanskog proizvođača prometovati ulicama tri finska grada već 2021. godine.

Besplatni javni prijevoz revolucionizirao francuski Dunkerque

U Dunkerqueu, gradu u francuskoj regiji Nord-Pas-de-Calais, već mjesec i pol dana traje projekt koji ga čini najvećim europskim gradom s besplatnim javnim prijevozom za sve njegove stanovnike i posjetitelje

Od 25. travnja građani ponovno mogu računati na poticaje za kupnju eko vozila

Od ove srijede, 25. travnja 2018. ponovo kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to danas prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a kroz par tjedana oko 13 milijuna kuna ovakvih poticaja će biti dostupno i za tvrtke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER