Radionice karlovačke Udruge za zaštitu okoliša i prirode Pan

Od radionica kompostiranja na kućnom pragu i izrade platnenih zero waste vrećica preko sajma rabljenih stvari do male tvornice reciklaže za djecu od 6 do 14 godina

Danas se u organizaciji karlovačke Udruge za zaštitu okoliša i prirode Pan od 16:00 – 20:00 sati održava radionica kompostiranja na kućnom pragu. Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti zašto, što i kako kompostiramo te pokušati kompostirati u svom domu. Svaki polaznik dobit će edukativni materijal i posudu za odvajanje biootpada. Radionica je besplatna, a kako je broj polaznika ograničen obvezne su prijave na e-mail: eko-pan@eko-pan.hr.

Radionica se održava u okviru projekta „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Karlovcu“, čiji je nositelj Grad Karlovac, a udruga Pan jedan od suradnika.

U petak 26. travnja i subotu 27. travnja održava se i dvodnevna radionica Izrada platnenih zero waste vrećica za špecu i to prema sljedećem rasporedu: u petak od 17 do 20 sati i u subotu od 9 do 12 sati. Voditeljica radionice je Gabrijela Vine, a na radionici će se reciklirati stare pamučne košulje i od svake će se napraviti dvije do tri okolišu prihvatljive, višestruko upotrebljive vrećice za „špecu“. Ovom se radionicom u Karlovcu obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije (26. travnja). Polaznici radionice naučit će kako uz minimalnu intervenciju na već korištenoj košulji učiniti nešto što će pozitivno utjecati na okoliš i živi svijet u njemu, a sa sobom je potrebno donijeti već korištenu mušku, žensku ili dječju košulju, poželjno od tanjeg pamučnog materijala.

U subotu 27. travnja na karlovačkom Šetalištu dr. Franje Tuđmana od 10:00 – 13:00 sati održat će se sajam rabljenih stvari Imam, dam - dobro sam. Novo izdanje sajma gostovat će na prvoj ovogodišnjoj karlovačkoj Proljetnoj eko promenadi. Buvljak će se održati na platou ispred kina Edison, pa svi zainteresirani mogu donijeti viškove odjeće, obuće, knjiga, ploča, igračaka i ostalih manjih, uporabnih i ukrasnih predmeta. Sudjelovanje je besplatno, a prijave obavezne i to na e-mail: eko-pan@eko-pan.hr ili telefon 047 614 063. Svaki izlagač za svoje stvari mora osigurati stolić ili odgovarajuću podlogu.

U utorak 30. travnja Udruga od 17:00 – 19:00 sati organizira i događaj pod nazivom Mala tvornica reciklaže, namijenjen djeci od 6 do 14 godina koja će učiti o otpadu i izradi novih, kreativnih i korisnih predmeta. Upisi u sekciju traju do 1. travnja 2019. godine, a mjesečna članarina iznosi 80 kuna. Voditeljica sekcije je Valentina Mesarić.

Pan i Šumek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ceste Los Angelesa uskoro presvučene recikliranom plastikom

Gradska uprava Los Angelesa u suradnji s tvrtkom Technisoil radi na inovativnom rješenju problema zbrinjavanja plastičnog otpada i to njegovim korištenjem za izgradnju prometnica. Ceste „Grada anđela“ uskoro bi umjesto asfaltom mogle biti presvučene recikliranim plastičnim otpadom čime bi se plastika konačno mogla potvrditi kao vrijedan resurs.

Ove subote Žmergov Eko sajam u Opatiji

U subotu, 9. veljače, u organizaciji Udruge Žmergo, održat će se prvi ovogodišnji Ekološki sajam u Opatiji na već dobro poznatoj lokaciji – ispred tržnice Mrkat.

„Biorazgradive“ vrećice u tlu i moru traju barem tri godine

Prednosti biorazgradivih vrećica, koje su preplavile i naše trgovine, trebale bi biti u njihovoj brzoj razgradnji i kratkom zadržavanju u okolišu. Međutim, nova studija istraživača sa Sveučilišta u Plymouthu otkriva da to baš i nije tako. „Biorazgradive“ vrećice se unatoč našim očekivanjima i tvrdnjama proizvođača i nakon „razgradnje“ ipak još neko vrijeme mogu koristiti za kupovinu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER