Postirska ribarnica uvela ekološki prihvatljiviju alternativu plastičnim vrećicama

Nove biorazgradive vrećice izrađene su od kukuruznog škroba

Ova je ribarnica zahvaljujući provedbi projekta „Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” smanjila negativan utjecaj prodaje ribe u Postirama na otoku Braču

U sklopu projekta „Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” Općina Postira uvela je i ekološka rješenja za pakiranje morskih proizvoda koji se prodaju na novoj suvremenoj ribarnici. Riječ je o biorazgradivim vrećicama, kao i lijepo dizajniranim platnenim vrećicama. Jedna takva vrećica za višekratnu uporabu može zamijeniti i do 500 plastičnih vrećica, čime se značajno utječe na zaštitu okoliša.

  • Nove biorazgradive vrećice izrađene su od kukuruznog škroba / Foto: Poduzetnički centar Aktiva

Kupci s postirske ribarnice tako pri prvoj kupnji dobiju na poklon jednu platnenu vrećicu za višekratnu kupovinu, u koju neograničeno puta mogu spremiti svoju svježu, tek kupljenu ribu, pakiranu u biorazgradivu vrećicu koja je izrađena od kukuruznog škroba. 

  • Svaki kupac pri prvoj kupovini dobije na poklon jednu platnenu vrećicu / Foto: Poduzetnički centar Aktiva

Projekt „Uspostavljanje suvremene ribarnice i promocija proizvoda ribarstva” koji je Općina Postira provodila od rujna 2020. do rujna 2022. godine, odobren je na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 261.475,00 kuna, od čega Europska Unija sufinancira 85 %, a Republika Hrvatska 15 %. 

Svrha ovog projekta jest lokalnim dionicima u sektoru ribarstva na području Općine Postira omogućiti prodaju vlastitih ribljih proizvoda, a lokalno stanovništvo i posjetitelje educirati o važnosti ribe u prehrani, omogućiti im lakšu nabavu te tako stimulirati veću konzumaciju svježe ribe i drugih proizvoda ribarstva.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

Njemačka vlada odlučila je zabraniti plastične vrećice

Njemačka savezna vlada je na prijedlog ministrice zaštite okoliša Svenje Schulze prošlog tjedna pokrenula zabranu laganih plastičnih vrećica. Prijedlog zakona predviđa da će plastične vrećice s debljinom stijenke od 15 do 50 mikrona ubuduće biti zabranjene, a izuzetak su najtanje vrećice za pakiranje voća i povrća čija bi zabrana očekivano dovela do povećanja količina plastične ambalaže u trgovinama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER