Čakovečke vjeverice Zrinka i Pero od srijede mogu izlaziti iz nastambe

Povratak vjeverica u čakovečki Perivoj Zrinskih

Nakon perioda prilagodbe u nastambi za vjeverice, Zrinka i Pero od ove srijede mogu slobodno izlaziti iz nastambe jer su ima sada otvorena vratašca koja im omogućuju nesmetan izlazak i ulazak u nastambu.

Crvena vjeverica (Sciurus vulgaris), autohtona je životinjska vrsta našeg podneblja, a nekada je obitavala i u čakovečkom Perivoju Zrinskih. Vrlo je oprezna kod istraživanja novog teritorija te se od njih ipak još ne može očekivati da će odmah bez straha istražiti cijeli Perivoj Zrinskih. Narednih nekoliko tjedana vjeverice će postepeno izlaziti iz same nastambe i polako krenuti u istraživanje svoje okoline, a po potrebi će se samostalno vraćati u svoje dosadašnje kućice unutar nastambe. Posjetitelji mogu primijetiti da su diljem parka već postavljene kućice za vjeverice u kojem one mogu izgraditi svoja nova gnijezda, ali i hranilice prilagođene upravo njima u kojima ih čekaju orasi, lješnjaci i češeri.

Posjetitelji čakovečkog Perivoja Zrinskih mole se da ne uznemiravaju vjeverice te da ih mirno promatraju s pristojne udaljenosti, a vlasnici pasa upozoravaju se da ih obvezno drže na uzici. Narednih mjeseci putem monitoring programa pratit će se stanje vrste na samom lokalitetu, a kroz cijelu godinu će se u program uključiti i djeca kroz razne edukacije.

Cilj projekta „Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinskih u Čakovcu“ je povratak vjeverica u park, omogućavanje njihovog preživljavanja u posebnoj nastambi te ponovno naseljavanje. Projekt je vrijedan oko 70 tisuća kuna te se u potpunosti financira iz Proračuna Grada Čakovca, a nastavit će se sve do 2021. godine.

Nakon što se Zrinka i Pero udomaće u svom novom domu, u ljetnim mjesecima u nastambu za prilagodbu dolazi novi par crvenih vjeverica.

Grad Čakovec / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Invazija kineskih rakova na kanale „Venecije sjevera“

Kineski rakovi (Eriocheir sinensis) su invazivna vrsta koja prirodno obitava na istoku Azije, ali se proširila velikim dijelom Europe i Sjeverne Amerike. Odlikuju se oklopom okruglog oblika i kliještima prekrivenima dlakom koja podsjeća na rukavice, a britanski Telegraph izvještava kako su se sada posve udomaćili i u kanalima belgijskog grada Brugesa.

Zrinka i Pero stigli u čakovečki park

Kao što je bilo i najavljeno, vjeverice iz zagrebačkog Zoološkog vrta jučer su stigle u čakovečki Perivoj Zrinskih. Dvije jedinke crvene vjeverice, nazvane Zrinka i Pero smještene su u posebno izrađenu nastambu, a nakon što se prilagode novoj sredini, bit će puštene na slobodu.

Povratak vjeverica u čakovečki park

Sporazum o suradnji na projektu „Repopulacija obične ili crvene vjeverice na području Perivoja Zrinskih u Čakovcu“ potpisan je ovog petka na inicijativu čakovečke I. osnovne škole. Projekt je vrijedan oko 70 tisuća kuna te se u potpunosti financira iz Proračuna Grada Čakovca.

Perivoju Zrinskih vraća se stari sjaj

Perivoj Zrinskih u Čakovcu se obnavlja prema studiji koju je prije četiri godine naručio Grad Čakovec, izradio ju je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, a radove obavlja GKP Čakom. Radovi na njegovoj revitalizaciji započeli su prije tjedan dana kada su srušena bolesna i dotrajala stabla, a već sljedećeg mjeseca počinje sadnja novih stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER