Perivoj Zrinski nakon nastambe za vjeverice dobio i hotel za kukce

Najpoželjniji gosti su ugrožene pčele samice

Perivoj Zrinski postao je domaćin još jednoj korisnoj nastambi koju su zajedno postavili članovi Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ i učenici I. OŠ Čakovec, javlja portal međimurski internet portal eMedjimurje.

Perivoj Zrinski u Čakovcu postao je domaćin još jednoj nastambi za očuvanje vrsta - hotelu za kukce. Postavljen je u srijedu 25. rujna, a čuvarima prirode iz Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ pomogli su učenici I. Osnovne škole Čakovec.

S obzirom na to da posljednjih godina pčele, bumbari i ostali oprašivači nestaju alarmantnom brzinom, cilj postavljanja i uređivanja hotela za kukce u Perivoju Zrinskih jest skretanje pažnje na to da je briga o njima moguća i u urbanim sredinama. To je treći takav hotel postavljen od strane Međimurske prirode, a kako kažu, četvrti novog vlasnika već čeka spreman, stoga pozivaju zainteresirane ustanove da im se jave!

Ulaganjem svega nekoliko sati u izgradnju hotela za kukce on može postati dom za tisuće korisnih kukaca koji pomažu u održavanju bioraznolikosti. Hotel su postavili djelatnici Međimurske prirode Velimir Bašek i Sara Srša, a učenici su ga ukrasili stabljikama bambusa, češerima, suhom travom te drvenim trupcima s izbušenim rupama. Tako su kukcima pružili prikladno mjesto za prezimljavanje.

Edukaciju učenicima održala je djelatnica Međimurske prirode Ivana Rojko, koja je govorila o masovnom izumiranju vrsta u svijetu te utjecaju klimatskih promjena i globalnog zatopljenja na prirodu i okoliš u kojem se nalazimo, kao i posjetiteljima koji su u hotelu najpriželjkivaniji - pčele samice.

„Ovaj hotel, kao i svi ostali koje smo postavili su namijenjeni nama korisnim kukcima, s posebnim naglaskom na pčele, odnosno oprašivače. U ovom slučaju se ne radi o pčelama koje žive u košnicama i o kojima se ljudi brinu, već su to divlje pčele samice koje imaju vrlo bitnu ulogu u prirodi. Jedna pčela samica mora obavljati puno zahtjevniji posao, a posebno je ugrožena zbog prekomjerne upotrebe pesticida i klimatskih promjena“, istaknula je Ivana Rojko.

 

 

Naime, solitarne pčele ili pčele samice vrijedni su oprašivači voćnjaka, koje ne žive u košnicama, ne roje se, već žive samostalno i sve rade same. Manje su od pčela medarica i miroljubive su, odnosno ne bodu. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele, stoga je pčela samica vrlo poželjna u svakom voćnjaku.

Kao i brojne vrste biljnog i životinjskog svijeta, pčela samica ne može se tako brzo prilagoditi novonastalim promjenama i populacija im počinje opadati sve dok vrsta ne izumre. Nestanak nekih vrsta gotovo da ni ne primjećujemo tako dugo dok za nas ne krenu direktne posljedice.

U korist im idu nastambe poput hotela za kukce, koji jednom kad je popunjen, brine i o ostalim važnim i posebnim kukcima poput bubamara, osolikih muha, mrava, uholaža i gusjenica. U toplijim mjesecima tamo kukci mogu pronaći utočište, lijegati jaja i potražiti hranu u obližnjim cjetovima i stablima.

U „podrumu“ hotela mogu se doseliti i neki kralježnjaci poput žaba i ježeva, stoga je ovakva nastamba vrlo korisna i uvelike doprinosi održavanju bioraznolikosti.

„Osim obzirnog suživota s kukcima, i vi možete izgraditi svoj hotel za kukce“, poručuju iz Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“.

Korina Ban - eMedjimurje / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Perivoju Zrinskih vraća se stari sjaj

Perivoj Zrinskih u Čakovcu se obnavlja prema studiji koju je prije četiri godine naručio Grad Čakovec, izradio ju je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, a radove obavlja GKP Čakom. Radovi na njegovoj revitalizaciji započeli su prije tjedan dana kada su srušena bolesna i dotrajala stabla, a već sljedećeg mjeseca počinje sadnja novih stabala.

Sadnja preko 40 novih stabala u čakovečkom Perivoju Zrinskih

Radovi će se odvijati prema Projektu revitalizacije Perivoja Zrinskih, a osim uklanjanja bolesnih i starih stabala te orezivanja krošnji i grmova, posadit će se i preko 40 novih stabala, stotinjak grmova te 1.800 cvjetnih sadnica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER