Prvo sudjelovanje Hrvatske na Wind Europe Conference & Exhibition Bilbao

Udruženje OIEH predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru

U španjolskom Bilbau u tijeku je Wind Europe 2019 Conference & Exhibition. Ovaj najznačajniji događaj koji je usmjeren na čistu energiju u Europi, s fokusom na korištenje energije vjetra, okupio je ključne europske institucije i gospodarstvo. Na njemu sudjeluje više od 8 000 izaslanika i 300 izlagača, a izazvao je veliko zanimanje i izvan Europe što pokazuje dolazak delegacija iz SAD-a, Južne Amerike, Azije i Afrike.

Prepoznajući važnost korištenja obnovljivih izvora energije, svečano ga je otvorio španjolski kralj Filip VI. naglašavajući u svome obraćanju koje sve koristi dolaze s rješavanjem izazova klimatskih promjena.

„Svi vi ovdje dio ste najboljeg odgovora kojeg možemo ponuditi suočavajući se s ovim egistencijalnim izazovima. Vi ne samo da omogućujete dostupnost energije nego donosite i mnoge mogućnosti u poslovanju, tehnologiji i zapošljavanju“, rekao je kralj Filip VI.

Osvrnuo se i na izvanredne prilike energetske tranzicije koje prepoznaje: „Španjolska možda ima najveći potencijal za obnovljive izvore energije u EU. S više od 50 milijuna hektara, mediteranskim i atlantskim vjetrovima, visokim razinama insolacije, velikim površinama šuma te značajne hidrološkim resursima. Konačno, gusta mreža tvrtki i centara tehnologija, inovacija i znanja zaokružuje priču Španjolske kao centra obnovljivih izvora energije.“

Španjolska je prepoznala vođenje energetske tranzicije kao izvanrednu gospodarsku priliku

Sektor vjetra je industrijski pokretač Španjolske. Energija vjetra osigurava 22.500 radnih mjesta i značajne količine izvoza. Španjolska, Baskija i Bilbao su donijeli svjesnu odluku u podržavanju energije vjetra i sada ostvaruju prednosti u pogledu radnih mjesta i ulaganja. Španjolska namjerava do 2030. dobiti 42% svoje energije iz obnovljivih izvora, a vjetar će imati središnju ulogu u ostvarivanju tog cilja.

South East Europe in focus

Na svom prvom sudjelovanju na Wind Europe konferenciji udruženje OIEH organiziralo je i dva panela pod nazivom South East Europe in focus, koja su obuhvatila teme 'System integration of wind energy in South East Europe’ i 'Projects of common interest in South East Europe'. Na tim su panelima sudjelovali hrvatski stručnjaci te gospodarstvenici, zajedno s predstavnicima europskih institucija i svjetskih korporacija.

EU planira 1,3 milijarde eura za financiranje prekogranične suradnje u infrastrukturnim projektima obnovljiih izvora energije za razdoblje od 2021. do 2027.  Među projektima koji će se moći prijavljivati su vjetroelektrane na kopnu i moru, projekti korištenja solarne energije, održive biomase, energije mora, geotermalne energije te njihove kombinacije, kao i priključenja na mrežu i pohrane energije. 

O integraciji energije vjetra u jugoistočnoj Europi raspravu je moderirao prof. dr. sc. Neven Duić (FSB), a u njoj su sudjelovali Tomislav Plavšić (HOPS), Obrad Škrba (NOS BiH), Viktor Gabrev (Siemens Gamesa), Marta Mendoza Villamayor (ENTSO-E) i Aljoša Pleić (Acciona Energija, Hrvatska).

Govorili su o izazovima u integraciji OIE u sljedećih pet godina, razvoju budućeg distribucijskog sustava koji bi trebao uključiti i druge dionike, unutardnevnom tržištu i trgaovanju sa susjednim zemljama te o korporativnim ugovorima o kupnji obnovljive energije u jugoistočnoj Europi.

Panel raspravu o projektima od društvenog interesa moderirala je mr. sc. Maja Pokrovac, direktorica OIEH, a u njoj su sudjelovali dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike RH, Georgios Gkiaouris (EBRD), Pierre Tardieu (Wind Europe), Marko Ćosić (HEP), Mladen Perkov (Klaster Inteligentna energija) i Karsten Brüggemann (Nordex).

Bila je to prigoda za dobivanje uvida u različita iskustva razvoja projekata energije vjetra u jugoistočnoj Europi, suradnji različitih zemalja u takvim projektima, za razgovor o industriji koja želi sve veće korištenje energije vjetra u jugoistočnoj Europi te o financiranju velikih projekata vjetra u regiji.

Prvo zajedničko predstavljanje hrvatskih tvrtki

Na svom prvom sudjelovanju najvećem Wind Europe događaju, udruženje OIEH organiziralo je zajedničko predstavljanje hrvatskih tvrtki te onih koje u Republici Hrvatskoj djeluju kroz svoje podružnice. S ciljem da pokažu ukupni značaj i vrijednost, te znanje i iskustvo koje posjeduju u radu na projektima obnovljivih izvora, posebice vjetroelektrana, kao i svoja nastojanja i planove na tom području, u Bilbau se predstavljaju HEP, HOPS, HROTE, IGH, Zagrebtrans, Kamgrad, AMPnet, Fractal, Encro, Helb, Terra Purus, C.E.M.P., Acciona Energija, RP Global projekti, Megajoule Adria, Petrol i TECOI, Selan, Norinco i Energija projekt, Acuo energy MED, Enlight Renewable Energy i Eco Wind.

Pokrovitelj sudjelovanja na Wind Europe konferenciji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a podršku je dala i Hrvatska turistička zajednica.

OIEH / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Hrvatska se prvi put predstavlja na Wind Europe konferenciji

Od 2. do 4. travnja u Bilbau će se održati Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra, koji će okupiti će ključne europske institucije i europsko gospodarstvo ovog sektora.

Prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra”

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“ u Vodicama od 13.-14. lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER