Riješen misterij Garfieldovih telefona koji francusku plažu „opsjedaju“ već 30 godina

Tajna narančastog plastičnog otpada

Telefoni u obliku junaka stripa i crtanog filma mačka Garfielda već više od 30 godina „opsjedaju“ plažu u francuskom departmanu Finistère na krajnjem zapadu Bretanje te izazivaju čuđenje i zabrinutost lokalnog stanovništva.

„Naša udruga postoji već 18 godina i tijekom tog vremena stalno smo pronalazili telefone u obliku mačka Garfielda, gotovo svaki put kada smo čistili plažu“, izjavila je za AFP Claire Simonin, voditeljica lokalne grupe za čišćenje plaža Ar Viltansou u Bretanji.

No, čistači plaža na sjevernim plažama departmana Finistère sada su konačno riješili misterij ovog narančastog plastičnog otpada.

Među lokalnim stanovništvom dugo se sumnjalo kako je izvor ovog tajanstvenog otpada potopljeni brodski kontejner, a jedan mještanin potvrdio je teoriju i otkrio kako je kontejner pronašao nakon oluje 1980-ih godina.

Otkriveno je, naime, kako je kontejner zaglavljen u djelomično potopljenoj pukotini između stijena koja je dostupna samo za vrijeme velike oseke. Kako navodi Simonin, mještanin ih je uputio na lokaciju pukotine duboke 30 metara, na čijem su dnu pronađeni ostaci kontejnera i njegov sadržaj.  

„Pod stijenama smo pronašli 23 savršeno sačuvane slušalice sa žicama. Bile su posvuda“, rekla je Claire Simonin.

Foto: @ Fred TANNEAU / AFP

Međutim, kao i u svim velikim riješenim misterijama i u ovoj priči ne nedostaje njen nerazjašnjen dio.

Fabien Boileau, direktor Parka prirode Iroise u Finistèreu, objasnio je da vlasti nisu mogle otkriti iz kojeg broda potječe ovaj kontejner. „Nije poznato je li u ocean palo nekoliko kontejnera ili samo jedan“, dodao je Boileau.

Podsjetimo, mačak Garfield je popularni 41-godišnji junak iz stripa kojeg je stvorio Jim Davis. I kao što je u stripu, a kasnije i u crtićima zagorčavao život svom vlasniku Jonu Arbuckleu i preslatkom psiću Odieju, dobar dio svog života zabrinjavao je i stanovništvo na krajnjem zapadu Francuske.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako su Krčani od smeća napravili – čudo

Krčani su s trenutnim udjelom odvojeno sakupljenog otpada od visokih 55 posto, od čega dio sami prerađuju, a dio „izvoze“, postali pravi hrvatski uzor. Iako je taj napredan sustav za krčku tvrtku Ponikve zasad ekonomski neisplativ, po otok je ekološki itekako isplativ, a benefite će najviše osjetiti Krčani čim proradi Marišćina, kada će cijene zbrinjavanja nerazvrstanog otpada deseterostruko porasti, piše riječki Novi list.

Plastični štapići za uši izbačeni s polica francuskih trgovina

Plastični štapići za uši koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor onečišćenja okoliša. Stoga su mnogi s odobravanjem dočekali vijest kako su štapići od 1. siječnja 2020., sukladno novom zakonu o biološkoj raznolikosti, zabranjeni za prodaju u francuskim trgovinama.

Uzbuđeni dupin Zafar terorizira turiste na bretonskim plažama

Vlasti bretonskog gradića zabranili su prestrašenim turistima i mještanima kupanje na lokalnoj plaži zbog dupina koji se približava kupačima i pokušava se o njih protrljati, javlja današnji Telegraph.

Plima otpada nošena poplavom zaustavljena u Méricourtu

Izlijevanje rijeke Seine u francuskom gradiću Méricourtu (Hauts-de-France, Pas-de-Calais) uzrokovalo je nanos ogromne količine od oko 200 tona otpada i prijeti da će se proširiti nizvodno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER