Riješen misterij Garfieldovih telefona koji francusku plažu „opsjedaju“ već 30 godina

Tajna narančastog plastičnog otpada

Telefoni u obliku junaka stripa i crtanog filma mačka Garfielda već više od 30 godina „opsjedaju“ plažu u francuskom departmanu Finistère na krajnjem zapadu Bretanje te izazivaju čuđenje i zabrinutost lokalnog stanovništva.

„Naša udruga postoji već 18 godina i tijekom tog vremena stalno smo pronalazili telefone u obliku mačka Garfielda, gotovo svaki put kada smo čistili plažu“, izjavila je za AFP Claire Simonin, voditeljica lokalne grupe za čišćenje plaža Ar Viltansou u Bretanji.

No, čistači plaža na sjevernim plažama departmana Finistère sada su konačno riješili misterij ovog narančastog plastičnog otpada.

Među lokalnim stanovništvom dugo se sumnjalo kako je izvor ovog tajanstvenog otpada potopljeni brodski kontejner, a jedan mještanin potvrdio je teoriju i otkrio kako je kontejner pronašao nakon oluje 1980-ih godina.

Otkriveno je, naime, kako je kontejner zaglavljen u djelomično potopljenoj pukotini između stijena koja je dostupna samo za vrijeme velike oseke. Kako navodi Simonin, mještanin ih je uputio na lokaciju pukotine duboke 30 metara, na čijem su dnu pronađeni ostaci kontejnera i njegov sadržaj.  

„Pod stijenama smo pronašli 23 savršeno sačuvane slušalice sa žicama. Bile su posvuda“, rekla je Claire Simonin.

Foto: @ Fred TANNEAU / AFP

Međutim, kao i u svim velikim riješenim misterijama i u ovoj priči ne nedostaje njen nerazjašnjen dio.

Fabien Boileau, direktor Parka prirode Iroise u Finistèreu, objasnio je da vlasti nisu mogle otkriti iz kojeg broda potječe ovaj kontejner. „Nije poznato je li u ocean palo nekoliko kontejnera ili samo jedan“, dodao je Boileau.

Podsjetimo, mačak Garfield je popularni 41-godišnji junak iz stripa kojeg je stvorio Jim Davis. I kao što je u stripu, a kasnije i u crtićima zagorčavao život svom vlasniku Jonu Arbuckleu i preslatkom psiću Odieju, dobar dio svog života zabrinjavao je i stanovništvo na krajnjem zapadu Francuske.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Hoće li se jednokratne maske uskoro moći ponovno koristiti?

Četrdesetak francuskih laboratorija udružilo je snage kako bi otkrili siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga mogle ponovo upotrijebiti. Prema francuskom dnevniku Le Parisien, prvi rezultati su obećavajući.

Francuska od 2020. proširuje zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Kako je sve teže zanemariti utjecaje plastičnog onečišćenja, ekološki osviješteni građani pitaju se kako mogu promijeniti način na koji kupuju, jedu, putuju ili smanjuju otpad u svakodnevnom životu. Iako su napori na razini svakog pojedinca od presudnog značaja, važni su i oni koji se provode na nacionalnoj razini. Nakon što se već istaknula svojim naporima za smanjenje plastičnog onečišćenja, Francuska od 2020. godine uvodi još sveobuhvatniju zabranu plastike za jednokratnu upotrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER