Renato Petek: Zašto se skriva javna rasprava o Kompostani na Jakuševcu?

Javno izlaganje održava se 19. ožujka u MO Zapruđe u 18 sati

Kao što smo već ranije izvijestili, objavljen je početak javne rasprave o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje Kompostana Prudinec/Jakuševec te termin održavanja javnog izlaganja. Javna rasprava u trajanju od 30 dana provodi se u vremenu od 12. ožujka do 10. travnja 2019. godine, do kada građani mogu predati svoje primjedbe.

Kako danas na svojoj Facebook stranici upozorava zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, građani bi se trebali aktivnije uključiti u javnu raspravu te „ne dozvoliti gradskim vlastima da javnu raspravu oko Kompostane na Jakuševcu provedu bez znanja i utjecaja zainteresiranih građana! Pratite, sudjelujte, sad je vrijeme kad možete djelovati vezano uz rad Kompostane na Jakuševcu!“

Kako navodi Renato Petek, kompostana na Jakuševcu građanima istočnog dijela Novog Zagreba zadaje povremene probleme sa smradom, koji nastaje prilikom aerobne razgradnje biorazgradivog otpada na otvorenom. Naime, postupak se odvija u rokovima od dva do četiri mjeseca, ovisno o vrstama biootpada.

Petek navodi kako je prvog dana javne rasprave posjetio prostorije MO Jakuševec gdje se građani mogu upoznati s dokumentacijom vezanom uz ishođenje predmetne dozvole, no izražava mišljenje da građani s tim nisu upoznati s obzirom da se na uvidu tada nitko nije pojavio.

„Također, više od 220 stranica dokumenata moguće je proučiti samo na licu mjesta, jer se na stranicama Ministarstva zaštite okoliša u PDF formatu nalazi samo sažetak dokumentacije, dok nedostaje glavni dokument na 200 stranica. Ministarstvo zaštite okoliša je odbilo poslati dokumentaciju vijećnici GČ Novi Zagreb istok, Mireli Mikić Muhi“, ističe Petek.

„Niti na stranicama Grada Zagreba nema potpunih informacija“, piše Petek. „Na stranici u rubrici o javnim raspravama niti nema informacije o ovoj javnoj raspravi, već se obavijest, i to bez dokumentacije, nalazi na podstranici Eko Zagreb, ali niti tamo nije istaknuta te je također bez dokumentacije.“

Petek stoga zaključuje da se javna rasprava provodi bez javnosti, ispod radara i pažnje medija te građana te upućuje na cjelokupnu dokumentaciju koja se zahvaljujući Mireli Mikić Muha, vijećnici iz GČ Novi Zagreb istok, ipak može pronaći ovdje.

Sutra, u utorak 19. ožujka u dvorani MO Zapruđe (Meštrovićev trg 1g) s početkom u 18 sati održava se jedino javno izlaganje na ovu temu, kojem će nazočiti predstavnici operatera i izrađivača Stručne podloge, koji će je prezentirati te odgovarati na pitanja javnosti i zainteresirane javnosti. Odazovite se, važno je!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pulski projekt „RAZMISLI, ODVOJI, ŠTEDI!“ ide dalje

Provedbom projekta se građanima Pule-Pola prenose ključne poruke kojima se upoznaju s važnostima i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

„Požar na Jakuševcu nije doveo do zagađenja zraka“

Lokaliziran je požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu koji je prema dojavama građana buknuo u srijedu nešto iza 19 sati, a iako se miris paljevine osjeća u cijelom Zagrebu iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako zrak nije onečišćen.

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER