Državni inspektorat privremeno zabranio rad kompostane Prudinec zbog kršenja zakona

Zrinjevcu se zabranjuje obavljanje djelatnosti oporabe biootpada na devedeset dana

Renato Petek, predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba na službenoj Facebook stranici objavio je dokument i komentar o privremenom zatvaranju kompostane Prudinec na Jakuševcu od strane Državnog inspektorata i to zbog kršenja zakona.

Stanovnici istočnog dijela Zagreba, odnosno gradska naselja u blizini Jakuševca, nakratko će predahnuti i neće morati tolerirati kiselkasti smrad koji se, intenzivnije nego do sada, širi iz kompostane, komentirao je Renato Petek.

„Više od mjesec dana upozoravam javnost na ogromne probleme u sustavu gospodarenja otpadom grada Zagreba, ponajviše s biootpadom. Gradska Čistoća više tjedana biootpad s kućnog praga dovozi u dvije kompostane pod upravom Zrinjevca, jer je ponovno propao plan Milana Bandića i Mirke Jozić s oslanjanjem cijelog sustava na privatne oporabitelje“, stoji u objavi Renata Peteka.

Petek ističe kako sustav gospodarenja otpadom koji su osmislili Bandić i HDZ prije nekoliko godina dokazano ne funkcionira, preskup je i nemotivirajuć za građane jer nije uvedeno plaćanje odvoza otpada prema količini, nego prema volumenu spremnika.

„Takav sustav doveo je gradsku Čistoću do višemilijunskih gubitaka koji će se kad tad morati preliti s neodgovornih upravitelja Zagreba na građane, korisnike komunalnih usluga, povećanjem cijena“, zaključio je Renato Petek. 

Inače, kako se navodi u dopisu Državnog inspektorata, postupak ishođenja okolišne dozvole za navedenu kompostanu je u tijeku.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Renato Petek: Zašto se skriva javna rasprava o Kompostani na Jakuševcu?

Kao što smo već ranije izvijestili, objavljen je početak javne rasprave o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje Kompostana Prudinec/Jakuševec te termin održavanja javnog izlaganja. Javna rasprava u trajanju od 30 dana provodi se u vremenu od 12. ožujka do 10. travnja 2019. godine, do kada građani mogu predati svoje primjedbe.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER