Supermarket izbacio plastična pakiranja i povećao prodaju za 300 %

Znači li „gola hrana“ konačni kraj pretjerane i nepotrebne upotrebe plastične ambalaže u trgovinama?

Vlasnik supermarketa u novozelandskom gradu Christchurchu odlučio je izbaciti plastična pakiranja voća i povrća što je rezultiralo navalom kupaca i porastom prodaje pojedinih proizvoda za čak 300 %!

Akciju pod nazivom „Food in the nude“ ili „Gola hrana“ pokrenuo je Nigel Bond, vlasnik supermarketa koji pripada novozelandskom lancu „New World“. „Gola hrana“ je ubrzo postala pravi hit među kupcima, a prodaja određenih proizvoda poput crvenog luka povećana je za 300 %.

„Kada smo u supermarketu na policama izložili voće i povrće bez plastičnog pakiranja, broj kupaca je odjednom značajno porastao. Sjećam se da sam kao dijete s roditeljima kupovao voće i povrće na štandovima i još uvijek osjećam miris svježih citrusa i luka. Pakiranjem proizvoda u plastiku ljudima smo oduzeli to iskustvo”, rekao je Nigel Bond.

Food in the nude / Foto: supermarketnews.co.nz

Nigel Bond ima tridesetogodišnje iskustvo u trgovačkom poslovanju i bio je svjestan da nagle promjene u načinu poslovanja ponekad mogu izazvati katastrofalne posljedice, no „razgolićivanjem” hrane od svojih je kupaca dobio samo pozitivne povratne informacije i to kao nikada do sada.

Prema Bondovim riječima, primjer njegovog supermarketa slijedi još osam ili devet drugih trgovina iz lanca „New World“, no smatra kako borba protiv plastičnog onečišćenja tu ne prestaje. Nigel Bond vjeruje da proizvođači imaju mnogo važniju ulogu od trgovaca i kako bi trebali preuzeti odgovornost za svoje proizvode.

„Mi smo samo posrednici, uzimamo ono što nam daju“, kaže Bond, a lokalni mediji podsjećaju kako svake godine na Novom Zelandu u okolišu završi gotovo 252.000 tona plastike.

Možda je cijela ova priča s „golom hranom“ samo dobra marketinška akcija novozelandskog lanca supermarketa, no „New World“ na svojim internetskim stranicama ističe da je s početkom ove godine iz svih svojih trgovina  izbacio plastične vrećice za jednokratnu upotrebu te poziva kupce da na vrh svojih lista za kupovinu napišu „ponesi svoju torbu“. Dakako, riječ je o zabrani upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica na Novom Zelandu koja stupa na snagu 1. srpnja 2019. godine, no u znak potpore vladinim naporima za zaštitu okoliša „New World“ se požurio s primjenom novog zakona šest mjeseci prije roka.

Prošle godine pisali smo o otvaranju prve amsterdamske trgovine bez plastične ambalaže, koja bi svim domaćim potrošačima, ali i trgovcima trebala poslužiti kao primjer kako se možemo oduprijeti korištenju plastike i obuzdati utjecaj plastičnog otpada na onečišćenje okoliša.

Svakako, svoj dio odgovornosti trebali bi preuzeti i proizvođači, a podsjećamo kako prema Direktivi o ambalaži i ambalažnom otpadu kojom su definirani minimalni zahtjevi za produženu odgovornost proizvođača (EPR), proizvođači moraju snositi odgovornost za upravljanje svim fazama otpada pri proizvodnji svojih proizvoda.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nitko nije oduševljen McDonald’sovim novim papirnatim slamkama

McDonald'sov shake i ostala pića nabolje je biti bez slamke, posebno ako vam je stalo do zaštite okoliša. Papirnate slamke ovog lanca brze hrane počele su se upotrebljavati u nekim njihovim restoranima prije godinu dana kako bi bile u skladu sa „zaštitom okoliša“. No, kao što to često biva s proizvodima koji „nisu štetni za okoliš“, ove slamke ipak nisu reciklabilne. Podsjećamo vas ipak i na negativne posljedice konzumiranja brze i nezdrave hrane.

Slamke od morskih algi dizajnirane su da nestanu

Startup pod nazivom Loliware razmišlja izvan plastičnih okvira i predstavlja ekološku alternativu za plastične slamke. „Hiper-kompostabilne“ slamke od morskih algi, koje izgledaju i ponašaju se poput onih „pravih“, mogle bi uskoro dospjeti i na police trgovina u vašoj blizini.

Od trgovačkih lanaca traži se smanjenje upotrebe beskorisne plastike

Ogromna količina jednokratne plastične ambalaže koristi se za pakiranje voća i povrća; čak i hrana s vlastitom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom! To je beskorisna plastika koja se bacanjem gomila u našim oceanima i prijeti morskom životinjskom i biljnom svijetu, ali i ljudskom zdravlju.

2018. bila je godina borbe protiv plastičnog otpada

Prošlu godinu pamtit ćemo po mnogo čemu, ali svakako i po Trumpovom kršenju svih kodeksa američkog predsjedništva. No, bitno je istaknuti kako je u 2018. svijet odlučno krenuo u zelenom i održivom smjeru, posebice po pitanju jednog od najvećih okolišnih problema današnjice – onečišćenja plastičnim otpadom. Donosimo sažetak donesenih zabrana i provedenih akcija po pitanju rješavanja problema plastičnog onečišćenja u 2018. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER