Plivanjem oko Uskršnjeg otoka protiv plastičnog onečišćenja

Sarah Ferguson pokušat će ovog ožujka postati prva osoba na svijetu koja će u 24 sata otplivati 65 kilometara dugu rutu oko Uskršnjeg otoka

Dvije neprofitne organizacije posvećene rješavanju problema plastičnog onečišćenja pokrenule su kampanju za podizanje svijesti o ovom gorućem globalnom problemu i to pokušajem rušenja svjetskog rekorda te izdržljivošću sportašice koja će ovog mjeseca plivati 65 km dugu rutu oko Uskršnjeg otoka.

Neprofitne organizacije Plastic Oceans International i Breathe Conservation pokrenule su kampanju podizanja svijesti o globalnom problemu plastičnog onečišćenja pod nazivom Swim Against Plastic. Vrhunac ove kampanje bit će pokušaj obaranja rekorda južnoafričke plivačice Sarah Ferguson, koja će, nadamo se, postati prva osoba na svijetu koja će u 24 sata otplivati rutu oko Uskršnjeg otoka, dugu čak 65 kilometara. Pritom će se suočiti s hladnom vodom i jakim strujama, no njezin cilj je podići svijest o problemu plastičnog otpada u oceanima i prikupiti novčana sredstva koji će pomoći u njegovom rješavanju.

„Ovo je veliki izazov, ali moja strast za zaštitom oceana je snažna pokretačka sila koja potiče taj san“, izjavila je Sarah Ferguson, bivša južnoafrička natjecateljica u plivanju i osnivačica organizacije Breathe Conservation, koja je s istim ciljem kao ambasadorica kampanje SPAR Eastern Cape’s Stop Plastic prošle godine u srpnju tijekom šest dana otplivala rutu dugu 100 km od Mozambika do južnoafričkog zaljeva Sodwana.

Smješten u južnom Tihom oceanu između Čilea i Novog Zelanda, Uskršnji otok (Rapa Nui) je upisan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i smatra se najudaljenijim naseljenim otokom na planetu. Oceanske vode koje ga okružuju sadrže jednu od najvećih koncentracija mikroplastike u svijetu, od kojih većina potječe iz izvora udaljenih tisućama kilometara. Osim toga, na otoku se dnevno proizvodi 20 tona otpada, zbog čega uz rastuću turističku industriju gospodarenje otpadom za lokalnu zajednicu predstavlja izuzetno velik izazov.

Kampanja Swim Agaist Plastic uključuje i organizaciju velikog broja čišćenja plaža s ciljem zaštite osjetljivog okoliša Uskršnjeg otoka, a organizacije Plastic Oceans i Breathe Conservation ih dogovaraju u suradnji s lokalnom zajednicom i drugim neprofitnim organizacijama, potičući sve stanovnike na sudjelovanje.

Sarah Ferguson, bivša južnoafrička natjecateljica u plivanju i osnivačica organizacije Breathe Conservation, kao ambasadorica kampanje SPAR Eastern Cape’s Stop Plastic prošle je godine u srpnju tijekom šest dana otplivala rutu dugu 100 km od Mozambika do južnoafričkog zaljeva Sodwana / Foto: Breath Conservation

„Našem planetu su potrebne vođe koji će skrenuti pozornost na ozbiljan globalni problem plastičnog onečišćenja u cijelom svijetu, koji prijeti našim morima i oceanima, našim izvorima hrane i okolišu, kako bi ljudi bolje razumjeli sve opasnosti i promijenili način razmišljanja i korištenja plastike“, rekla je Julie Andersen, izvršna direktorica organizacije Plastic Oceans International.

„Pokazujući svijetu da ni naše najvrijednije i najudaljenije lokacije nisu imune na plastično onečišćenje, naš cilj je potaknuti ljude da pronađu rješenja i eliminiraju uporabu plastičnih materijala za jednokratnu uporabu koji su glavni izvor ovog problema“, dodala je Andersen.

Plastic Oceans će u suradnji s lokalnom zajednicom provesti niz istraživanja za određivanje specifičnih uzroka koji doprinose plastičnom onečišćenju na Uskršnjem otoku. Kada se odrede glavni uzročnici problema, nastavit će se zajednički rad na pronalaženju rješenja. O rezultatima i načinima sprječavanja plastičnog onečišćenja detaljno će se upoznati svi članovi lokalne zajednice, kako školska djeca i studenti, tako i dobrotvorne organizacije, gospodarstvenici i vladini dužnosnici.

Informacije o kampanji dostupne su na stranicama SwimAgainstPlastic.com, a ukoliko želite uplatiti donaciju to možete učiniti putem ove poveznice.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Zašto još nije proradio prvi svjetski sustav za čišćenje oceana?

Ambiciozan projekt čišćenja oceana kojim se trebalo stati na kraj plutajućim otocima otpada usred Tihog oceana nailazi na probleme te više od dva mjeseca nakon postavljanja na onečišćeno područje još uvijek nije započeo sa svojim radom.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER