Voda u Zagorju još nije za piće

Za građane koji vodu još uvijek vodu ne mogu koristiti za piće organizirana je dostava vode putem cisterni

Očekuje se kako će do kraja dana voda biti pitka na području cijelog zagorskog vodoopskrbnog sustava, odnosno najkasnije tijekom vikenda

Kako je u četvrtak navečer izvijestila Policijska uprava krapinsko-zagorska, policijski izvidi o onečišćenju vode Zagorskog vodovoda su još uvijek u tijeku, pa se sa sigurnošću ne može reći da je do onečišćenja došlo zbog prevrtanja kamiona u potok Reka u okolici Lobora.

Podsjećamo, tvrtka Zagorski vodovod d.o.o. je u srijedu predvečer obavijestila korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar, a dan kasnije i s područja grada Oroslavja i općine Veliko Trgovišće, da su zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode za ljudsku potrošnju. Policija je potom započela s kriminalističkim istraživanjem, no konkretnih informacija o uzroku onečišćenja još nema.

Među stanovništvom je pak kolala priča da je onečišćenje uzorkovala nafta koja je iscurila iz spremnika goriva šumarskog kamiona nakon što se prevrnuo u okolici Lobora. Korisnici u navedenim naseljima su zamoljeni da ne koriste vodu za piće, a radnici Zagorskog vodovoda d.o.o.  su izvršili uzorkovanje vode i zatražili analizu njezine zdravstvene ispravnosti od nadležnih institucija te su poduzete sve mjere za uklanjanje tog nekarakterističnog mirisa.

Policija je potvrdila kako se u potok iz čijeg toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor prevrnuo kamion s trupcima, ali ne može sa sigurnošću potvrditi i da je to uzrok onečišćenja. Uzorci vode poslani su na analizu u Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, a o rezultatima izvida i analize policija će obavijestiti DORH.

Slijedom prethodnih obavijesti korisnicima, Zagorski vodovod d.o.o. je jučer zaprimio preporuku Stručnog provjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji u kojoj stoji kako je voda na području navedenih zagorskih gradova i općina zbog mirisa zdravstveno neispravna, ali da se može koristiti za pranje, tuširanje i kuhanje.

S obzirom na onečišćenje vode iz vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda koja ima miris po nafti, za mještane na području gradova i općina u kojima voda nije za ljudsku potrošnju osigurana je opskrba pitkom vodom. U Zaboku se tako građani mogu javiti Gradskom društvu Crvenog križa Zabok koji je od Hrvatskog Crvenog križa dobio donaciju pitke vode, a podjela je organizirana kod skladišta u Ulici S. Radića 38. Gradsko društvo Crvenog križa Zabok jučer je dostavilo vodu za podjelu stanovništvu i školama u Općini Bedekovčina i to 300 boca po 5 litara te 150 boca po 5 litara Općini Sveti Križ Začretje. Ostatak od 150 fboca vode po 5 litara podijeljen je građanima Zaboka.

Prema današnjoj obavijesti Zagorskog vodovoda i dalje se vrši ispiranje cjevovoda na onečišćenjem zahvaćenim područjima distribucijskog područja Zagorskog vodovoda, no najnoviji službeni rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazuju da u vodi nisu prisutni ugljikovodici. Na pojedinim mjestima jedini problem je miris vode te se iz predostrožnosti ne preporučuje da se ista koristi za piće, ali se može koristiti za pranje, tuširanje i kuhanje.

Očekuje se kako će do kraja dana voda biti pitka na području cijelog zagorskog vodoopskrbnog sustava, odnosno najkasnije tijekom vikenda.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Utjecaj plastike na klimatske promjene

Samo 2019. godine proizvodnja i spaljivanje plastike u atmosferu će dodati više od 850 milijuna metričkih tona stakleničkih plinova što je jednako onečišćenju iz 189 novih termoelektrana na ugljen snage 500 megavata, tvrdi se u novom izvješću „Plastika i klima: Skriveni troškovi plastičnog planeta“.

1,76 milijardi kuna za „Projekt Rijeka“

U Rijeci su danas popisani ugovori o dodjeli bespovratnih europskih sredstava i financiranju projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, vrijednog više od 1,76 milijardi kuna i jednog od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture na području Republike Hrvatske.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER