Projekt „Zeleni bregi“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 645.817,36 kuna, od čega je 500.000,00 kuna ili 77,42 % financirano sredstvima EU-a

Projektom Zeleni bregi KK.06.3.1.07.0019 stanovnici s područja Grada Zlatara i općina Mače, Marija Bistrica i Zlatar Bistrica educiraju se i informiraju o održivom gospodarenju otpadom, sprječavanju nastanka otpada, odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, kućnom kompostiranju i ponovnoj uporabi predmeta.

Gradu Zlataru je za projekt „Zeleni bregi“ KK.06.3.1.07.0019 dodijeljeno 645.817,36 kuna iz Kohezijskog fonda. Temeljem prijave na natječaj „Provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“ osigurano je sufinanciranje projekta u visini od 500.000,00 kuna ili 77,42 % ukupno prihvatljivih troškova, dok je Grad Zlatar u Proračunu osigurao 22,58 % ukupno prihvatljivih troškova. Predviđeno razdoblje provedbe projekta je od 3. svibnja 2018. do 3. siječnja 2020. godine i to na području Grada Zlatara te općina Mače, Marija Bistrica i Zlatar Bistrica provodi u tijekom dvadeset mjeseci.

Cilj projekta je izgradnja svijesti građana s područja Grada Zlatara i općina Mače, Marije Bistrice i Zlatar Bistrice o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, čime će se smanjiti količina otpada odloženog na odlagalište.

Provedbom projekta stanovništvo navedenih jedinica lokalne samouprave informira se i educira o održivom gospodarenju otpadom, a ukupno će se provesti jedanaest aktivnosti iz Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, koje će Grad Zlatar nakon provedbe objaviti putem web aplikacije predviđene za dostavu podataka od strane JLS-a u sklopu Portala sprječavanje nastanka otpada.

U sklopu projekta izrađeni su letci, vodiči, brošure i plakati te mrežna stranica o održivom gospodarenju otpadom, a održat će se osam specijaliziranih radijskih emisija i osam javnih tribina. Za djecu vrtićke i predškolske dobi nabavljene su edukativne slikovnice, kao i didaktičke igračke za dječje vrtiće s područja obuhvata projekta. Također, projektom je obilježen Dan planeta Zemlje 2019. godine, izrađeni su banneri za objavu na najčitanijim lokalnim internetskim portalima te radijski edukativno-promotivni spot o održivom gospodarenju otpadom.

Održavanje javnih edukacijskih tribina

Tijekom proteklog i tekućeg tjedna na području Grada Zlatara i općina Mače, Marija Bistrica i Zlatar Bistrica održavaju se javne edukacijske tribine na temu održivog gospodarenja otpadom. Ciljevi javnih tribina su poticanje svijesti građana o važnosti odgovorno postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Također, jedan od ciljeva je informiranje građana o promjenama u načinu naplate odvoza otpada.

Na tribinama se građani upoznaju s odgovornim gospodarenjem otpadom uz usporedbu Hrvatske s drugim zemljama EU-a te se navode najveći problemi i izazovi gospodarenja otpadom. Također, građani se upoznaju s aktualnim stanjem gospodarenja otpadom u Krapinsko-zagorskoj županiji te objašnjava u kojoj mjeri građani svojim navikama potrošnje sudjeluju u nastajanju otpada i kako mogu usvojiti odgovorne navike u odvojenom prikupljanju otpada u vlastitim kućanstvima.

Uz mogućnost postavljanja pitanja i sudjelovanja u raspravama, građani se informiraju o novom načinu naplate odvoza otpada, njegovom pravilnom razvrstavanju, kao i o mogućnostima kompostiranja u kućanstvima i ponovnoj upotrebi predmeta. Pitanja građana se tijekom rasprava zapisuju te se njima ažurira sekcija Česta pitanja na internetskoj stranici Zeleni bregi.

Voditelji javnih tribina su Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije i Andreja Pavlović iz tvrtke Hauska & Partner d.o.o. Zagreb.

Tijekom ovog tjedna javne tribine se održavaju 25. studenog u Gradu Zlataru, 26. studenog u Općini Zlatar Bistrica, 27. studenog u Općini Mače te 28. studenog u Općini Marija Bistrica.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Građani Črnomerca protiv reciklažnog dvorišta

Stanovnici Črnomerca ovim spontanim okupljanjem žele iskazati svoje nezadovoljstvo izgradnjom mobilnog reciklažnog dvorišta na zemljištu koje se nalazi u Ulici Črnomerec između kućnih brojeva 90 i 94. Okupljanje je najavljeno za subotu 26. rujna u 10 sati, a unatoč najavi lošeg vremena za dolazak je zainteresirano već preko stotinu građana/ka.

Voda u Zagorju još nije za piće

Očekuje se kako će do kraja dana voda biti pitka na području cijelog zagorskog vodoopskrbnog sustava, odnosno najkasnije tijekom vikenda

Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini je štetno i nezakonito!

Okolišne udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju ‘Zero Waste Hrvatska’ izražavaju podršku inicijativi Krizni eko stožer Konjščina koja okuplja građanke i građane koji se protive realizaciji procesa izgradnje štetne energane (spalionice) komunalnog otpada u Konjščini.

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu

S ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka otpada, nekoliko jedinica lokalne samouprave odlučilo je iz upotrebe izbaciti plastične boce i druge jednokratne plastične predmete. Takvu su odluku već donijeli u Medulinu, Rovinju, Vrgorcu, Puli i Umagu, a sada je na red došla i Pregrada. S obzirom da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pred nama je još poprilično dug put...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER