Valentinovo u ekološki prihvatljivom stilu

Ove godine preskočite ruže i učinite uslugu planetu, a voljenu osobu iznenadite nečim novim i domišljatim

Većina cvijeća nam je stalno dostupna u lokalnim cvjećarnicama, iako neke vrste ne cvatu tijekom cijele godine. Uvoz cvijeća iz toplijih u hladnije krajeve tijekom zime uvelike utječe na kvalitetu okoliša, a industrija cvijeća poznata je po iskorištavanju ljudi, čak i djece. Stoga, ove godine dobro razmislite o kupnji cvijeća za voljenu osobu, a mi vam predlažemo nekoliko održivih alternativa!

Prevelik rizik za privremeni ukras

Ruža koju ste kupili u svojoj lokalnoj cvjećarnici je vjerojatno stigla iz staklenika punih pesticida u dalekoj nam Južnoj Americi. Sam način njezinog uzgoja te potreba transporta na velike udaljenosti ukazuju na to kako ovaj divni pupoljak, koji će u vašem domu uvenuti nakon samo tjedan dana, uvelike doprinosi onečišćenju i uništavanju okoliša.

U većini svjetskih zemalja cvijeće ne uspijeva u zimskim danima veljače, stoga se javlja potreba za njegovim uvozom kako bi se zadovoljili uobičajeni, ali i povećani zahtjevi tijekom „mjeseca ljubavi“. Naime, velike količine cvijeća prevoze se zrakoplovima u uvjetima kontrolirane klime tropskih zemalja iz kojih potječu te se zatim hladnjačama prevoze do krajnjih potrošača, tj. trgovaca, ostavljajući za sobom ogroman ugljični otisak. Također, uvjeti rasta cvijeća u zemljama izvoznicama obično nisu nimalo dobri za okoliš, niti za radnike na plantažama.

U usporedbi s većinom prehrambenih usjeva, rezano cvijeće zahtijeva veće doze kemijskih gnojiva i pesticida kako bi se maksimalno povećala proizvodnja i biljke zaštitile od bolesti. Zemlje poput Kolumbije, koje proizvode veliki dio cvijeća koje se prodaje u američkim i europskim cvjećarnama, nisu baš poznate po dobrim regulacijama i propisima o zaštiti okoliša, a još manje radnika. Neki od najopasnijih pesticida su možda zabranjeni u ovoj zemlji, ali se zato široko koriste u cvjećarstvu zemalja u razvoju.

Većina radnika u cvjećarstvu su žene. Brojna istraživanja svjedoče o lošim radnim uvjetima, seksualnom uznemiravanju i drugim zlouporabama radne snage u ovoj industriji. Nadalje, jedna studija je pokazala da je otprilike osam posto cvijeća dopremljenog na američko tržište – što je svaka dvanaesta ruža – odrezala dječja ruka. U Ekvadoru, drugom velikom proizvođaču cvijeća, čak osam od deset radnika na plantažama cvijeća su djeca.

Stoga, umjesto cvijećem u ovim zimskim danima, ove godine svoju bolju (ili lošiju) polovicu razveselite prikladnijim darom.

Bogat i trajniji grm ruža

Na ovaj način svojoj voljenoj osobi možete pokloniti izdržljive ruže i van njihove sezone. Grm prepun malih ruža ukrasit će svaki vrt te vas redovito podsjećati na voljenu osobu i Valentinovo 2019. godine još dugo nakon toga. Također, postoje dobavljači specijalizirani za ovakve izdržljive sorte koji tražene sadnice grma ruža dostavljaju do vašeg kućnog praga.

Sobne biljke

Iako poprilično gracioznog izgleda koji privlači pogled, orhideje nisu tradicionalne biljke za Dan zaljubljenih. No, ono što je najvažnije, one cvjetaju mjesecima, za razliku od buketa koji uvene nakon samo tjedan dana. Vitka i nježna orhideja koja cvate nekoliko puta tijekom godine uistinu je održiv dar koji će svakako izmamiti osmijeh vama drage osobe.

Cvjetna bomba za mirisnu i ugodnu kupku

Nema ništa romantičnijeg od raskošnog brčkanja. Mirisne kugle od ljekovitih soli i bilja, esencijalnih ulja i latica raznog cvijeća veličine teniske loptice, tzv. mirisne bombe, uživanje u kupkama čine još ugodnijim, a ne nedostaje ni romantičnog ugođaja.

Mirisno masažno ulje

Mirisnim uljem za masiranje osvježit ćete kožu, ali i vaše nosnice. Naravno, uz fine mirise ulja i kožu meku na dodir, uz ulje na dar dobivate i, još privlačniju, masažu.  

Razonoda uzgoja izvornih biljaka u vašem vrtu

Izvorne vrste cvijeća poput stolisnika, mlječike, pčelinjeg matičnjaka i glavočike (ehinaceje) čine dugotrajne „bukete“ vašeg vrta. Romantičan dio ovoga dara može biti zajedničko planiranje i sadnja ovog cvijeća na prvi vikend proljeća.  

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

>>> Za one manje sretne u ljubavi imamo i jedan malo drukčiji prijedlog >>> Australski zoološki vrt obilježava Valentinovo na vrlo neobičan način

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Nova tehnologija umjetne fotosinteze

Tim istraživača s Max Planck instituta za kopnenu mikrobiologiju, Njemačka, razvio je novu tehnologiju uklanjanja ugljikovog dioksida iz atmosfere koja se temelji na prirodnom procesu fotosinteze. Umjetno dobiveni put kojim se CO2 prevodi u organske komponente brži je nego prirodni proces koji se odvija u biljkama.

Znate li kolika je ekološka cijena jednog para traperica?

"Dotjerivanje" traperica zbog korištenja raznih kemikalija ima značajan negativan utjecaj, kako na okoliš, tako i na tekstilne radnike. Postoje ipak dva svjetska proizvođača traperica koji su razvili nove i ekološki održive tehnologije.

Opušci cigareta utječu na rast biljaka

Zahvaljujući globalnim kampanjama protiv pretjerane upotrebe plastike, korištenje pojedinih plastičnih proizvoda poput slamki ubrzano se odbacuje, velike svjetske kompanije obvezuju se na napuštanje plastičnih i korištenje alternativnih materijala za izradu ambalaže, a sve veći broj zemalja zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica. Međutim, čini se da se rijetko i nedovoljno upozorava na mnogo opasniji uzrok plastičnog onečišćenja, a to su opušci cigareta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER