Australski zoološki vrt obilježava Valentinovo na vrlo neobičan način

Ususret danu zaljubljenih

Ako vam bivši ili bivša nisu ostali u najboljoj uspomeni, zašto po njemu ili njoj ne biste nazvali zmiju?

Sydneyski zoološki vrt pokrenuo je natjecanje u kojem možete učiniti upravo to! Dobitnik glavne nagrade moći će imenom svoje bivše ili bivšeg nazvati jednu vrlo opasnu stanarku lokalnog zoološkog vrta – iznimno otrovnu australsku smeđu zmiju (Pseudonaja textilis).

Natjecanje je pokrenuo zoološki vrt Wild Life Sydney koji je potencijalnim sudionicima natječaja ipak nametnuo i određena pravila. Naime, svi natjecatelji moraju ponuditi dobro i uvjerljivo objašnjenje zašto bi se zmija trebala nazvati baš imenom njihovog bivšeg ili bivše, a također trebaju izvršiti malu donaciju za zaštitu divljih životinja te time pomoći financiranje istraživanja i edukacijskih programa.

Direktor zoološkog vrta, Mark Connolly, izjavio je u priopćenju kako je cilj ovog natječaja dati razlog za slavljenje Valentinova čak i onima koji su nesretni u ljubavi.

Dakle, pobjednik ili pobjednica natječaja ne samo da ostvaruje pravo zmiju nazvati imenom svog bivšeg ili bivše, već dobiva i godišnju kartu zoološkog vrta kako bi ju redovito mogao ili mogla posjećivati. Ime (ne)sretnog dobitnika ili dobitnice nagrade bit će objavljeno upravo na Valentinovo.

Netko će je zvati imenom svoje bivše ljubavi / Foto: Wikimedia Commons

Australskim zoološkim vrtovima očito ne nedostaje originalnih ideja, a nadamo se ipak kako te ideje i zvjezdani statusi odgovaraju i njihovim stanovnicima. Podsjetimo, mužjaci žutonogog pingvina iz akvarija Sydney's Sea Life postali su planetarno poznati nakon objave vijesti kako su postali očevi zdravog potomka.

Slične ideje imali su i već neki drugi svjetski zoološki vrtovi. Tako je zoološki vrt u San Franciscu 2015. godine pokrenuo program prema kojem su posjetitelji također mogli davati imena svojih bivših ljubavi, no ipak škorpionima i žoharima, a sličan program imao je i zoološki vrt u Bronxu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grafenski filtar i vodu Sydneyske luke čini pitkom

Danas poznajemo brojna korisna svojstva grafena, a kao jedno od najizraženijih valja istaknuti mogućnost filtriranja, odnosno pročišćavanja vode. Tim australskih znanstvenika demonstrirao je kako poseban oblik grafena može biti učinkovit u pročišćavanju vode prilično izazovnog i zahtjevnog sastava - vode luke grada Sydneya. Naime, filtar je morsku vodu Sydneyske luke učinio sigurnom za piće u samo jednom jednostavnom koraku.

Omiljenu bečku rekreacijsku zonu „kosit” će ovce

Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg na održavanju raslinja još od 1993. godine „radi“ stado autohtonih austrijskih Pinzgauer koza, koje se između ostaloga hrane i prikupljenim božićnim drvcima. No, uskoro će im se na drugom kraju grada pridružiti i ovce koje će biti „zaposlene“ na bečkom Dunavskom otoku te zadužene za održavanje travnjaka.

Ovce stare bovške pasmine održavaju travnate površine na Dunavskom otoku

Bečki Dunavski otok se u sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA koristi kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Cilj ovog projekta je održavanje bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 uz što manje troškove održavanja otoka što podrazumijeva i uvođenje održivog koncepta košnje otočkih livada. Stoga su za održavanje travnatih površina na otoku angažirane „prirodne kosilice“, tj. stado od pedesetak ovaca stare bovške pasmine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER