Botanički vrt PMF-a najavio godišnju rasprodaju viška biljaka

Prodaja se organizira s ciljem smanjenja viška zbirki pred spremanje biljaka u staklenike

Godišnja rasprodaja viška biljaka uzgojenih za potrebe Botaničkog vrta PMF-a održat će se u subotu i nedjelju, 3. i 4. listopada u vremenu od 10-14 sati.

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svake godine organizira prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Tijekom godine vrtlari Botaničkog vrta PMF-a uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmove i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke, a višak uzgojenih biljaka prodaje se po vrlo povoljnim cijenama.

Sav materijal je uzgojen i razmnožen klasičnim, „starinskim“ metodama, a zbog manjka adekvatnog prostora za uzgoj te biljke često ne izgledaju „savršeno“ poput biljaka koje se prodaju u cvjećarnama i vrtnim centrima. No, kao što je poznato, izgled nas vrlo često može i prevariti! Biljke Botaničkog vrta PMF-a su zdrave i otporne te neće uginuti za godinu-dvije, što je vrlo čest slučaj kod biljaka uvezenih iz brojnih europskih rasadnika. Biljke iz uvoza su najčešće uzgajane prisilnim i brzim metodama s namjerom što veće zarade svake godine i stoga ne žive dugo. Osim toga, prilikom kupnje određene biljke ili biljaka, vrtlar Botaničkog vrta PMF-a dat će vam upute o pravilnoj sadnji i uzgoju.

Godišnja rasprodaja viška biljnog materijala preostalog od ovogodišnjeg uzgoja za potrebe Botaničkog vrta PMF-a održat će se u subotu i nedjelju, 3. i 4. listopada od 10 do 14 sati. U ponudi će biti ponešto sobnih lončanica, mesožderki i mesnatica te vrtnih zeljastih i drvenastih trajnica. Napominjemo kako Botanički vrt PMF-a ipak nije rasadnik te stoga ne raspolaže velikim količinama biljaka, već se prodaja organizira s ciljem smanjenja viška zbirki pred spremanje u staklenike.

Prodaja će se održavati oko središnjeg partera Botaničkog vrta koji od ove godine ima samo jedan ulaz/izlaz, na kojemu će čuvari po potrebi regulirati broj zainteresiranih građana.

Radi poštovanja epidemioloških mjera potrebno je koristiti zaštitne maske i držati propisani razmak. Također, svi zainteresirani građani mole se da sa sobom ponesu vlastite cekere, torbe i platnene vrećice te sitan novac. Više informacija potražite na sljedećoj poveznici. U slučaju ružnog vremena, rasprodaja se odgađa za sljedeći vikend.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Otvoren je Botanički vrt! Dođite pogledati eksploziju proljetnica!

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je nakon zimskog mirovanja od srijede 23. veljače ponovno otvoren za posjetitelje. Razlog ovako ranom otvaranju su proljetnice koje su i ove godine ranije procvjetale, objašnjavaju iz Botaničkog vrta.

Valentinovo u ekološki prihvatljivom stilu

Većina cvijeća nam je stalno dostupna u lokalnim cvjećarnicama, iako neke vrste ne cvatu tijekom cijele godine. Uvoz cvijeća iz toplijih u hladnije krajeve tijekom zime uvelike utječe na kvalitetu okoliša, a industrija cvijeća poznata je po iskorištavanju ljudi, čak i djece. Stoga, ove godine dobro razmislite o kupnji cvijeća za voljenu osobu, a mi vam predlažemo nekoliko održivih alternativa!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER