Ispušni plinovi iz restorana značajno doprinose onečišćenju zraka

Restorani – nedovoljno naglašen izvor velikih količina organskih aerosola u zrak!

Novo istraživanje navodi kako su restorani i ostale komercijalne kuhinje veliki izvor onečišćenja zraka budući da takvi objekti raspolažu s velikim količinama ulja i ostalih organskih tvari koje se aerosoliziraju i ventiliraju iz kuhinja u obliku ispuših plinova te dalje šire urbanim sredinama.

„Emisije koje nastaju kuhanjem hrane u restoranu su veliki, ako ne i glavni pokretač prostorne varijabilnosti organskih aerosola“, rekla je Ellis Robinson, postdoktorand u Centru za istraživanje atmosferskih čestica pri Sveučilištu Carnegie Mellon (CMU).

Za potrebe kuhanja, u restoranima se raspolaže s velikim količinama ulja i drugih organskih tvari, koje se aerosoliziraju  i ventiliraju iz kuhinje u obliku ispušnih plinova, koji prenose organske aerosole proizvedene procesom kuhanja u urbanu sredinu.

Već postoje dokumentirani podaci o tome kako je kuhanje veliki izvor emisija organskih aerosola u zrak, ali, u svojoj novoj studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology, Robison i njegovi kolege odlučili su mjerenjima unutar četvrti s brojnim restoranima i gustim prometnicama u američkom Pittsburghu ispitati o kojim se točno koncentracijama organskih aerosola u zraku radi i što je njihov najveći izvor.

Koristeći instrument za mjerenje kakvoće zraka pod nazivom aerosolni maseni spektrometar, tim je pratio koncentracije organskih aerosola, kao i njihovo podrijetlo. Uređaj im je omogućio točno određivanje jesu li aerosoli potjecali iz restoranskih izvora ili onih prometnih, koji su inače drugi veliki doprinositelj organskih aerosola u urbanim područjima. Većinu mjerenja provodili su tijekom rane večeri, kada je preklapanje gustih prometnica s restoranskim gužvama bilo na vrhuncu, a rezultati istraživanja pokazali su  kako je sedam od svakih deset izmjerenih visokih koncentracija organskih aerosola potjecalo iz restorana ili nekih drugih kuhinjskih izvora.

Za razliku od automobilskih emisija, koje su pod sve većom pažnjom kao izvor onečišćenja zraka, restorani i komercijalne kuhinje se uglavnom ignoriraju. Osim New Yorka i nekolicine gradova u Kaliforniji, samo je nekoliko lokalnih samouprava ograničilo načine na koji takvi objekti ispuštaju ispušne plinove.

Ipak, s nastavkom nadopunjavanja literature kao što je ova studija, svijest o utjecaju restorana na kvalitetu zraka ipak raste. „Ne želim da netko tko pročita ovu studiju pomisli da sugeriramo zatvaranje svih restorana, ali mislim da bi bilo dobro kada bismo potaknuli ljude da malo više razmišljaju o kuhanju hrane kao dijelu veće slike kvalitete zraka“, rekla je Robinson za kraj.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neboderi u SAD-u godišnje ubijaju milijune ptica

Nije novost da mnoge ptice stradavaju zalijetanjem u stakla visokih zgrada, no nova istraživanja otkrivaju da rasvjeta i reflektirajuće površine staklenih nebodera u gradovima SAD-a, ponajviše u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, godišnje uzrokuju smrt milijuna ptica selica.

Skopje je ponovno najonečišćeniji glavni grad u Europi

Prema priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Skopje je s godišnjom srednjom razinom od 40 mikrograma po kubičnom metru PM2.5 čestica u zraku - čak četiri puta većom od preporučenih razina, ponovno najonečišćeniji među glavnim gradovima Europe

Zanimljiv način borbe protiv onečišćenja zraka u indijskim gradovima

Kvaliteta zraka u većim indijskim gradovima već dugi niz godina ne ide u korist ni okolišu ni ljudskom zdravlju. Postotak oboljelih od bolesti dišnih puteva svake godine sve je veći, a broj umrlih od udisanja onečišćenog zraka godišnje i više nego zapanjuje. No, čini se kako je tim indijskih inženjera pronašao način učinkovitog rješenja ovog problema.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER