Ispušni plinovi iz restorana značajno doprinose onečišćenju zraka

Restorani – nedovoljno naglašen izvor velikih količina organskih aerosola u zrak!

Novo istraživanje navodi kako su restorani i ostale komercijalne kuhinje veliki izvor onečišćenja zraka budući da takvi objekti raspolažu s velikim količinama ulja i ostalih organskih tvari koje se aerosoliziraju i ventiliraju iz kuhinja u obliku ispuših plinova te dalje šire urbanim sredinama.

„Emisije koje nastaju kuhanjem hrane u restoranu su veliki, ako ne i glavni pokretač prostorne varijabilnosti organskih aerosola“, rekla je Ellis Robinson, postdoktorand u Centru za istraživanje atmosferskih čestica pri Sveučilištu Carnegie Mellon (CMU).

Za potrebe kuhanja, u restoranima se raspolaže s velikim količinama ulja i drugih organskih tvari, koje se aerosoliziraju  i ventiliraju iz kuhinje u obliku ispušnih plinova, koji prenose organske aerosole proizvedene procesom kuhanja u urbanu sredinu.

Već postoje dokumentirani podaci o tome kako je kuhanje veliki izvor emisija organskih aerosola u zrak, ali, u svojoj novoj studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science & Technology, Robison i njegovi kolege odlučili su mjerenjima unutar četvrti s brojnim restoranima i gustim prometnicama u američkom Pittsburghu ispitati o kojim se točno koncentracijama organskih aerosola u zraku radi i što je njihov najveći izvor.

Koristeći instrument za mjerenje kakvoće zraka pod nazivom aerosolni maseni spektrometar, tim je pratio koncentracije organskih aerosola, kao i njihovo podrijetlo. Uređaj im je omogućio točno određivanje jesu li aerosoli potjecali iz restoranskih izvora ili onih prometnih, koji su inače drugi veliki doprinositelj organskih aerosola u urbanim područjima. Većinu mjerenja provodili su tijekom rane večeri, kada je preklapanje gustih prometnica s restoranskim gužvama bilo na vrhuncu, a rezultati istraživanja pokazali su  kako je sedam od svakih deset izmjerenih visokih koncentracija organskih aerosola potjecalo iz restorana ili nekih drugih kuhinjskih izvora.

Za razliku od automobilskih emisija, koje su pod sve većom pažnjom kao izvor onečišćenja zraka, restorani i komercijalne kuhinje se uglavnom ignoriraju. Osim New Yorka i nekolicine gradova u Kaliforniji, samo je nekoliko lokalnih samouprava ograničilo načine na koji takvi objekti ispuštaju ispušne plinove.

Ipak, s nastavkom nadopunjavanja literature kao što je ova studija, svijest o utjecaju restorana na kvalitetu zraka ipak raste. „Ne želim da netko tko pročita ovu studiju pomisli da sugeriramo zatvaranje svih restorana, ali mislim da bi bilo dobro kada bismo potaknuli ljude da malo više razmišljaju o kuhanju hrane kao dijelu veće slike kvalitete zraka“, rekla je Robinson za kraj.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Katalizator od grafena i titanija kao osnova za beton koji guta smog

Tim inženjera kombinirao je grafen i nanočestice titanijeva dioksida kako bi proizveo novi katalizator čije djelovanje aktivira solarna energija i koji može uklanjati onečišćivala iz zraka puno učinkovitije nego druge vrste katalizatora. Ovaj bi se katalizator mogao nanositi na zgrade ili površine cesta kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u gradovima.

Svjetski dan zaštite okoliša 2019.

Uključite se u borbu protiv onečišćenja zraka! Koristite javni prijevoz, dijelite vožnju s drugima, vozite bicikl, hodajte, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, kompostirajte ostake organske hrane i reciklirajte otpad, štedite energiju! Budite dio svjetskog pokreta za očuvanje našeg planeta! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje zraka! #BeatAirPollution!

Skopje je ponovno najonečišćeniji glavni grad u Europi

Prema priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Skopje je s godišnjom srednjom razinom od 40 mikrograma po kubičnom metru PM2.5 čestica u zraku - čak četiri puta većom od preporučenih razina, ponovno najonečišćeniji među glavnim gradovima Europe

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER