Kalifornijska plaža pod opsadom tuljana

Zanimljiva pojava privukla je mnoge zainteresirane posjetitelje koji svakodnevno promatraju tuljane i njihovu mladunčad!

Blokada američkog saveznog računa dovela je do nedostatka osoblja u mnogim nacionalnim parkovima, ali i cijelog mnoštva neopreznih i nemarnih posjetitelja. No, manjak rendžera na jednoj kalifornijskoj plaži u Nacionalnom parku Point Reyes iskoristilo je stotinjak jako zanimljivih posjetitelja – plažom su zavladali slonovski tuljani!

Tijekom najdulje blokade američkog saveznog proračuna u povijesti, zbog čega je otprilike 800.000 državnih službenika ostalo bez plaće više od mjesec dana, u mnogim nacionalnim parkovima koji nisu imali dovoljno osoblja zabilježeni su neoprezni i nemarni posjetitelji. Međutim, zbog odsutnosti rendžera na jednoj kalifornijskoj plaži dogodila se okupacija nenadgledanog područja nacionalnog parka jednom posve drukčijom, ali zasigurno ekološki osviještenom vrstom posjetitelja – mnogobrojnim slonovskim tuljanima.

Gotovo stotinu ženki i njihovih mladunaca, uz nekoliko mužjaka teških i do tri tone, privremeno se nastanilo na popularnoj kalifornijskoj plaži Drakes u sklopu Nacionalnog parka Point Reyes, 50-tak kilometara sjeverno od San Francisca, a njihova prisutnost znači da je ta plaža trenutno zatvorena za posjetitelje. 

Plaža Drakes i njezini novi stanovnic / Foto: Eric Risberg / AP

„Nakon što smo toliko naporno radili kako bi spriječili izumiranje tuljana, nije nam bio problem zatvoriti plažu i pristupnu cestu“, rekao je John Dell’Osso iz resursnog centra za obrazovanje u Point Reyesu. „Tuljani se trenutno nalaze u kritičnom trenutku: mladunčad je rođena na plaži, tamo se doje i nećemo ometati taj proces.“

Slonovski tuljani, poznati po svojim visećim, zaobljenim nosovima i golemim mužjacima, mogu težiti po nekoliko tona i biti dugi preko 3,5 metra. U Kaliforniji su se izlovljavali gotovo do izumiranja, ali zahvaljujući inicijativama za njihovo očuvanje, uspjeli su se spasiti. Nakon desetljeća bez tuljana, prvo mladunče došlo je na svijet 1980. godine čime je označen njihov povratak u Point Reyes, gdje su se uglavnom sakrivali u zatvorenim uvalama daleko od znatiželjnih pogleda.

Kada rendžera nema, slonovski tuljani kolo vode / Foto: John Burgess / AP

Od tada, njihov broj se povećao, a obalna područja gdje su se sakrivali postala su preplavljena tuljanima koji su se širili u zaštićene vode obližnjeg zaljeva Drakes. Budući da je plaža vrlo popularna među posjetiteljima, zaposleno osoblje uobičajeno je koristilo neškodljive tehnike kako bi nagnali tuljane na odlazak: „Ne želimo da posjetitelji uznemiravaju ili štete tuljanima, a istovremeno ne želimo ni da tuljani ozlijede posjetitelje“, rekao je Dave Press, glavni ekolog za divlje životinje koje nastanjuju obalna područja. 

Ono što se promijenilo tijekom godine jest da zbog blokade američkog saveznog proračuna na plaži više nije bilo osoblja koje je moglo utjecati na dolaske tuljana i njihovo zadržavanje na plaži. Prve trudne ženke tuljana uočene su 10. siječnja, ali zbog nedovoljnog broja zaposlenika nije bilo mnogo mogućnosti za njihovo tjeranje. U sljedećim tjednima, najezda slonovskih tuljana nastavila je rasti, a u jednom trenutku prije nekoliko tjedana, dolaskom „kraljevske plime“ i olujnog vremena, tuljani su se proširili sve do susjednog parkirališta. 

Tuljani su privukli pozornost velikog broja posjetitelja / Foto: Eric Risberg / AP

Dell'Osso i njegovi kolege planiraju ponovno otvoriti put do plaže Drake tijekom ovog vikenda, uz pomoć volontera koji svakodnevno dovode grupe posjetitelja kako vi vidjeli ovu zanimljivu pojavu, a nadaju se da će se posjeti nastaviti sve do početke travnja, kada tuljane planiraju vratiti natrag u zaljev.

„Ovakva pojava dokaz je da sustav funkcionira, budući da je jedan od razloga zbog kojih je osnovan nacionalni park bio što bolji napredak životinjskih populacija u odsustvu ljudskih utjecaja“, rekao je Dave Press, „Ako se samo maknete s puta, divlje životinje će pronaći svoj put.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Očišćena plaža Grabova u NP Mljet

Plaža Grabova u Nacionalnom parku Mljet, posebno ugrožena plastičnim otpadom, očišćena je prošlog vikenda u zajedničkoj akciji NP Mljet i Udruge Zelene stope.

Vidljivi tragovi globalnog zatopljenja u okolišu

Više temperature mijenjaju cjelokupnu prirodnu ravnotežu: planinske vrste prelaze s nižih na više nadmorske visine van svog uobičajenog staništa, doline tonu, a broj populacija životinjskih vrsta opada, dok se njihov životni prostor polako, ali sigurno smanjuje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER