Recikliranje plastike kao alternativa festivalskom otpadu

Startup Above All C6(n) svojim Pod(o) kućicama nudi rješenje za problem plastičnog otpada na festivalima

S porastom festivalskih događanja i njihovih sve brojnijih posjetitelja, jedna britanska startup tvrtka nastoji riješiti problem otpada s kojim se suočavaju organizatori festivala.

Above All C6(n) sa sjedištem u Christchurchu (Dorset) je tehnološka startup tvrtka koja organizatorima festivala nudi rješenje za smanjenje plastičnog otpada i smještaj njihovih sve brojnijih posjetitelja. Naime, Charlie Hall i njegov tim iz tvrtke Above All C6(n) koriste reciklirane plastične boce kako bi stvorili održivu alternativu šatorima na festivalima. Pod(o) je smještajna jedinica koja se može ponovno upotrijebiti, uskladištiti i zaključati. Omogućuje ugradnju solarnih energetskih komponenti, opskrbu tekućom vodom, a može se opremiti i vlastitim bio WC-om. Trenutno razvijeni model ima kapacitet za dvije osobe, no tim iz Above All C6(n) radi na izradi kućice koja može primiti i više osoba.

Pod(o) / Foto © Deep South Media

Pod(o) kućica izrađena je od granulata polietilena visoke gustoće (HDPE) od reciklirane plastike za jednokratnu upotrebu. Osim što je napravljena s ciljem smanjenja količina plastičnog otpada, konstrukcija je lagana i modularna, omogućuje proširivanje i nadogradnju, no ono što je najvažnije – može se višekratno koristiti. Organizatori festivalskih događanja tvrde kako po njihovom završetku često doniraju šatore koje iznajmljuju posjetiteljima tijekom trajanja festivala. Međutim, u stvarnosti mnogi od tih šatora završe na odlagalištima. „Svi smo vidjeli šokantne slike polja prepunih šatora ostavljenih nakon festivala“, kaže Charlie Hall, osnivač tvrtke Above All C6(n). „Procjenjuje se kako je samo 2018. godine nakon svakog većeg održanog festivala na taj način završilo oko 7.000 šatora.“

Charlie Hall / Foto © Deep South Media

Charlie Hall i Leigh Williams iz tvrtke Above All C6(n) / Foto © Deep South Media

Hall nastoji uvjeriti organizatore festivalskih događanja da Pod(o) nije samo ekološko rješenje njihovih problema s otpadom, već ima i značajan potencijal za iznajmljivanje i oglašavanje sponzora povezanih s tim događanjima. „Pod(o) je idealno rješenje za višekratno iznajmljivanje i smještaj posjetitelja festivala. Kućice su tople i udobne, a dok trenutno ispitujemo korištenje jedinice za smještaj dvije osobe, radimo na rješenju njihovog povezivanja i slaganja čime će pružati mogućnost smještaja i za tisuće osoba“, objašnjava Charlie Hall.

Pod(o) / Foto © Deep South Media

U nadi da će se na tržištu nametnuti kao tvrtka koja pruža rješenje globalnog problema prekomjerne upotrebe plastike, Charlie i njegov tim nastoje promovirati Pod(o) kao višekratnu, zamjenjivu i pokretnu strukturu koja nije ograničena samo na organizaciju festivala, već zadovoljava i potrebe brzog i jeftinog smještanja većeg broja osoba u potencijalnim kriznim situacijama, a nadaju se i njihovoj većoj  proizvodnji i prodaji. U svakom slučaju, tim Above All C6(n) uvjeren je u potencijal svog projekta i mogući utjecaj na razvoj alternativnih oblika stanovanja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako će izgledati domovi budućnosti?

Portali Curbed i The Verge od prošle godine zajedno produciraju seriju videa pod nazivom „Dom budućnosti“ istražujući najinventivnije kuće na svijetu, poput vertikalnih šuma i malih kuća visoke tehnologije. No ove godine odlučili su se samostalno izgraditi vlastiti dom budućnosti te pomaknuti granice suvremenog dizajna i tehnologije.

M.A.DI. modularna kuća spremna za stanovanje u jednom danu

M.A.DI. je talijanska tvrtka koja u suradnji s tvrtkom Arealegno proizvodi modularne kuć(ic)e prema dizajnu cijenjenog talijanskog arhitekta Renata Vidala. Ove se kuće koriste za privremeno stanovanje na bilo kojoj površini s čvrstim tlom ili za trajnije stanovanje u stambenoj zoni, a u ponudi je više modela različitih dimenzija, opreme i materijala.

Modularna eko kućica Wikkelhouse izrađena je od kartona

Ova održiva modularna kućica izrađena je od čvrstog kartona, a veličinom i funkcijom se prilagođava potrebama svojih korisnika. Dizajn Wikkelhouse kuće potpisuje amsterdamska tvrtka Fiction Factory koja se nekada bavila izradom scenografije, a u novije je vrijeme područje svog djelovanja proširila i na dizajn i izgradnju malih kućica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER