Proizvođač sladoleda Ben & Jerry's napušta upotrebu jednokratne plastike

Na godišnjoj razini spriječit će se korištenje 2,5 milijuna plastičnih slamki i 30 milijuna plastičnih žlica!

Proizvođači jednog od najpoznatijeg sladoleda na svijetu – Ben & Jerry's, u ponedjeljak su najavili provođenje mjera za što brže smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Tako će od travnja ove godine u više od 600 njihovih sladoledarnica diljem svijeta biti moguće dobiti samo drvene žličice, a papirnate slamke bit će dostupne samo na zahtjev.

Zbog sve većeg pritiska javnosti, ali i svjesnosti o nužnosti provođenja društveno odgovornog poslovanja, vodeći svjetski proizvođači različitih brendova odlučuju se, putem raznih mjera, učiniti svoje poslovanje i proizvode okolišno prihvatljivijima te iz prodaje izbaciti one artikle i ambalaže koje ne zadovoljavaju postavljene uvjete.

Stoga je i očekivana vijest koja je prošlog ponedjeljka stigla iz uprave tvrtke Ben & Jerry's, proizvođača jednog od najpopularnijih brendova sladoleda na svijetu. U priopćenju se navodi kako u više od 600 sladoledarnica diljem svijeta namjeravaju ukinuti upotrebu plastičnih žličica i slamki. Očekuje se kako će se ovim potezom svake godine spriječiti korištenje 2,5 milijuna plastičnih slamki i 30 milijuna plastičnih žlica, izjavila je u priopćenju Jenna Evans, globalna menadžerica za održivost u Ben & Jerry's-u.

Kako bi slikovito objasnila kvantitetu korištenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, Evans tvrdi kako bi sve plastične žlice dosad korištene u svim Ben & Jerry's trgovinama diljem SAD-a postavljene jedna do druge pokrivale udaljenost od Burlingtona u Vermontu, mjestu u kojem je tvrtka 1978. i osnovana, do Jacksonvillea na Floridi.

„Nećemo se oslanjati samo na recikliranje našeg puta iz ovog problema“, rekla je Evans. „Mi se iz ovog problema, kao i ostatak svijeta, moramo izvući potpunim prestankom korištenja plastike za jednokratnu upotrebu.“

U tvrtki sa sjedištem u Vermontu, koja ima dugu povijest političkog i ekološkog aktivizma, također najavljuju da će do kraja 2020. godine postupno ukidati prozirne plastične čaše, plastične obrube za posude sladoleda te plastične poklopce.

Foto: Ben & Jerry's

Za pohranu sladoleda se još od 2009. godine koriste kartonske posude koje se ipak, kako bi se stvorila prepreka za vlagu, oblažu polietilenom što ih čini problematičnim za recikliranje. Iz Ben & Jerry's-a objašnjavaju kako sagledavaju različite biorazgradive i kompostabilne mogućnosti za premazivanje koje zadovoljavaju njihove zahtjeve kvalitete proizvoda.

Ovu inicijativu istaknuo je i Greenpeace te izdao posebno priopćenje u kojem pohvaljuje ovaj brand za postavljanje jasnih i kratkoročnih ciljeva te za priznanje da provođenje recikliranja nije dovoljno za rješavanje rastućeg svjetskog problema plastičnog onečišćenja. „Ben & Jerry's i ostale tvrtke diljem svijeta počinju s prioritetnim smanjivanjem količine plastike, umjesto da se oslanjaju na dodatne mjere recikliranja koje održavaju protok plastike“, izjavio je John Hocevar, ravnatelj za oceanske kampanje pri Greenpeace USA.

Odavno već znamo da je recikliranje izuzetno važno za očuvanje okoliša, ali rezultati nedavno provedene studije pokazuju da je od 6,3 milijarde metričkih tona plastičnog otpada proizvedenog od 1950-ih godina svega 9 posto reciklirano. Štoviše, recikliranjem plastike se samo produljuje upotreba polimera na bazi fosilnih goriva.

„Kratkoročno, uklanjanje plastičnih slamki i žlica neće spasiti svijet“, nastavlja Evans. „No, to je dobar početak prema promjenama očekivanja. Predani smo istraživanju dodatnih mogućnosti za daljnje smanjenje uporabe predmeta za jednokratnu upotrebu. Ovaj prijelaz je prvi korak na sveobuhvatnijem putovanju kojim ćemo eliminirati korištenje jednokratne plastike u našem opskrbnom lancu.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Spoj giganata za održiviji okoliš

VEZANE VIJESTI

Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom

U Londonu će se s ciljem smanjenja korištenja plastike za jednokratnu upotrebu uskoro postaviti prvih stotinu javnih česmi s besplatnom pitkom vodom. Uz sve češće toplinske valove, pa tako i najavu novog početkom sljedećeg tjedna, stanovnici Londona moći će se lakše prilagoditi visokim temperaturama.

Plastični oceani: traži se zabrana jednokratne plastike od 2021.

Europski parlament je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao direktivu o smanjenju utjecaja plastike na okoliš kojom će se zabraniti upotreba jednokratnih plastičnih predmeta koji najviše onečišćuju okoliš. Eurozastupnici svih političkih opcija su velikom većinom podržali nova pravila kojima se želi smanjiti gomilanje plastike čiji utjecaj na okoliš postaje sve teži.

Identificirano deset najčešćih vrsta otpada u europskim rijekama i jezerima

Izvještaj „Plastične rijeke - smanjenje plastičnog onečišćenja na kućnom pragu” organizacija Earthwatch Europe i Plastic Oceans UK otkriva deset najčešćih vrsta otpada koje onečišćuju europske rijeke i jezera te potrošače upoznaje s alternativama i daje im prijedloge za smanjenje količine otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER