Spoj giganata za održiviji okoliš

Dogovor o recikliranju svih kartonskih ambalaža za napitke unutar EU

Svjetski ambalažni gigant Tetra Pak i globalna tvrtka za upravljanje resursima Veolia potpisali su sporazum o partnerstvu kojim će do 2025. godine u Europskoj uniji omogućiti recikliranje svih komponenti iskorištene višeslojne kartonske ambalaže za napitke.

Prema tvrtki Tetra Pak, prosječnu kartonsku ambalažu za napitke čini 75 % kartona, 20 % plastike (14 % plastični slojevi i 6 % čepovi) te 5 % aluminijske folije. Godinama su se vlakna, oporabljena tijekom procesa recikliranja kartona, koristila za dobivanje visokokvalitetne papirne pulpe za upotrebu u raznim industrijskim i potrošačkim proizvodima. Međutim, isto ne vrijedi i za oporabu PolyAl mješavine, odnosno mješavine polietilena i aluminija dobivene odvajanjem tijekom recikliranje u papirnom mlinu.

Infografika: Proces recikliranja kartonske ambalaže / VEOLIA

Novim partnerstvom, odvojena mješavina polimera i aluminija pretvarat će se u sirovinu korištenu u polimernoj industriji, primjerice za izradu plastičnih sanduka i paleta. Zbog toga se očekuje kako će se ukupna vrijednost upotrijebljenih kartonskih ambalaža udvostručiti, čineći prikupljanje i recikliranje navedenih proizvoda učinkovitijim i održivijim.

Partnerstvo tvrtki Tetra Pak-a i Veolia započet će u EU, odakle će se proširiti na više tržišta diljem svijeta. 

Tetra Pak i Veolia timovi / Fotografija: Tetra Pak

„Svi materijali od višeslojne kartonske ambalaže za napitke mogu se u potpunosti reciklirati u nešto novo i korisno. Naš pristup recikliranju podrazumijeva suradnju s mnogobrojnim partnerima u sklopu cijelog vrijednosnog lanca jer je lanac jak koliko i njegova najslabija karika. Izazov u EU je postići ekonomiju razmjera i pretvoriti polimere i aluminij u visokovrijedne sekundarne sirovine”, izjavila je Lisa Ryden, direktorica za recikliranje u tvrtki Tetra Pak. „Ovim partnerstvom spajamo naša područja stručnosti kako bismo pronašli održiva rješenja za recikliranje polimera i aluminija.”

„Ovo partnerstvo udružuje našu stručnost u upravljanju resursima sa stručnošću tvrtke Tetra Pak u području materijala za pakiranje. Razvit ćemo okolišno i gospodarski održivo rješenje za recikliranje polimera i aluminija, prvo u Europskoj uniji, a zatim u Aziji, a sve kako bismo unaprijedili prikupljanje materijala, tehnologiju i procese. Ponosno krećemo na ovo putovanje s tvrtkom Tetra Pak kako bismo podržali i povećali razinu recikliranja višeslojne kartonske ambalaže za napitke. U sklopu naše predanosti kružnom gospodarstvu u tvrtki Veolia svakodnevno nastojimo otpad učini vrijednim resursom, kontinuirano razvijamo inovativna rješenja i investiramo u tehnologije“, zaključio je Laurent Auguste, viši izvršni potpredsjednik za Razvoj, inovacije i tržišta u tvrtki Veolia.

Klara Perović | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Okrugli stol „Jačanje tržišta otpada“

Okrugli stol o jačanju tržišta otpada namijenjenog recikliranju s raspravom o Burzi otpada održat će se u srijedu, dana 2. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Draškovićeva 45) u Zagrebu, s početkom u 14 sati.

„Najzelenije“ Appleovo računalo ikad dizajnirano

Apple je dizajnirao novi MacBook Air s kućištem u potpunosti napravljenim od recikliranog aluminija. Osim što je tanji i lakši, novi model MacBook Air ima značajno manji utjecaj na okoliš tijekom cijelog svog životnog ciklusa.

Sigurno i prihvatljivo recikliranje brodova u EU

Najnoviji podaci pokazuju da članice EU imaju dovoljno kapaciteta za recikliranje brodova koji plove pod zastavama država članica EU, no brodska industrija tvrdi suprotno

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER