Europski parlament sljedećeg tjedna glasa o novim pravilima EU-a za ambalažu i ambalažni otpad

Svaki stanovnik EU-a godišnje proizvede gotovo 190 kg ambalažnog otpada, a očekuje da će bez dodatnih mjera ta količina porasti na 209 kg do 2030. godine

Zastupnici će u utorak 21. studenog raspravljati, a u srijedu 22. studenog usvojiti stajalište za pregovore s vladama članica EU-a o novim pravilima za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje ambalaže.

Izvještaj Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane obuhvaća prijedloge da se olakša ponovna upotreba i recikliranje ambalaže, smanji nepotrebna ambalaža i otpad te potakne upotreba recikliranog materijala, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Zastupnici žele zabraniti prodaju vrlo laganih plastičnih vrećica, osim ako nisu neophodne iz higijenskih razloga te korištenje namjerno dodanih takozvanih „vječnih kemikalija“ (per- i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS) i bisfenola A u ambalaži koja dolazi u kontakt s hranom. Također, žele da distributeri hrane i pića za van omoguće potrošačima korištenje vlastite ambalaže.

Podsjetimo, proizvodnjom ambalaže u 2018. u EU-u je ostvaren promet od 355 milijardi eura. Ambalaža predstavlja sve veći izvor otpada, a ukupna količina u EU-u porasla je sa 66 milijuna tona u 2009. na 84 milijuna tona u 2021. U 2021. svaki Europljanin proizveo je 188,7 kg ambalažnog otpada godišnje, što je brojka za koju se očekuje da će bez dodatnih mjera rasti na 209 kg 2030. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Europski parlament usvojio revidirana pravila za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže

Parlament je u srijedu 22. studenog usvojio stajalište o novim pravilima o ambalaži u EU-u kako bi se riješio problem stalnog rasta otpada i potaknula ponovna uporaba i recikliranje. Izvještaj koji predstavlja mandat Parlamenta za pregovore s vladama država članica EU-a, zastupnici su usvojili s 426 glasova za, 125 protiv i 74 suzdržanih.

 

Berlin pokrenuo kampanju za poticanje upotrebe višekratne ambalaže

Tegla za cvijeće kao zdjela za obrok od povrća, kutija za alat za pakiranje sušija ili vaza za cvijeće za posluživanje voćnih napitaka? Ovim neobičnim motivima na oko 250 jumbo plakata postavljenih diljem Berlina, senatorica za mobilnost, promet, zaštitu klime i okoliš dr. Manja Schreiner želi podići svijest o važnosti upotrebe višekratne ambalaže.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER