Nusproizvodi proizvodnje sladoleda kao vrijedna sirovina za proizvodnju bioplina

Okus sladoleda je ipak bitan!

Francuska tvrtka Veolia udružila je snage s proizvođačem sladoleda R&R Ice Cream i tvrtkom za upravljanje fondovima Iona Capital na projektu ubrizgavanja bioplina proizvedenog iz nusproizvoda proizvodnje sladoleda izravno u nacionalnu plinsku mrežu u engleskom Leeming Baru.

Tvornica za proizvodnju sladoleda R&R Ice Cream sa sjedištem u Leeming Baru, Sjeverni Yorkshire, najveći je britanski proizvođač sladoleda s proizvodnjom vlastitih brendova sladoleda, ali i proizvodnjom ostalih već brendiranih proizvoda poput Nestleovog Fab sladoleda, Cadbury’s Dairy Milk čokoladnih štapića i ostalih.

Iz Veoliae objašnjavaju da je osnova projekta u iskorištavanju otpada iz sladoledne proizvodnje, koji se sastoji od šećera, masnoća i bjelančevina zaostalih nakon čišćenja proizvodne linije te njegovoj pretvorbi u biometan u obližnjem postrojenju za anaerobnu digestiju, a koji će financirati i njime upravljati tvrtka Iona Capital.

Bitan je okus sladoleda

Čokoladni sladoled nije samo jedan najomiljenijih okusa, već se pokazao kao i najsnažniji okus pri proizvodnji zelene energije. Naime, istraživanjima je utvrđeno da se iz čokoladnog sladoleda dobiva 10 % više energije nego iz sladoleda od vanilije i 20 % više energije nego iz sladoleda s okusom jagode. Ako bi se još uz sladoled od čokolade dodale i čokoladne pahuljice, energetska učinkovitost mogla bi se povećati za 20 %.

Za grijanje prosječnog doma korištenjem bioplina dobivenog preradom sladolednih nusproizvoda trebalo bi 25 tona proizvoda ako bi se radilo o čokoladnom sladoledu, 27,4 tona ako bi to bila vanilija i 30 tona ako se radi o sladoledu od jagode.

„Na ovaj način nijedan od nusproizvoda proizvodnje sladoleda neće propasti, budući da se sve koristi za dobivanje obnovljivih izvora energije“, rekla je Estelle Brachlianoff, viša izvršna potpredsjednica za britansko i irsko tržište tvrtke Veoliae.

Postrojenje tvrtke Veolia

Vizija 2020

Strategija Europa 2020. program je EU-a za rast i otvaranje radnih mjesta u ovom desetljeću. Njome se naglašava održiv rast kao način prevladavanja strukturnih slabosti europskog gospodarstva, a njezini ciljevi vezani za klimatske promjene i energiju uključuju sljedeće:

  • smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 % niže od razina iz 1990.;
  • povećanje udjela energije dobivene iz obnovljivih izvora na 20 %;
  • povećanje energetske učinkovitosti za 20 %.

Ovaj projekt svakako predstavlja dobar primjer korištenja kreativnog razmišljanja pri pretvorbi otpada u zelenu energiju potrebnu kako bi se osiguralo ostvarenje navedenih ciljeva iz strategije Europa 2020.

Sudionici projekta napominju da bi sirovina koja ulazi u postrojenje za proizvodnju bioplina anaerobnom digestijom inače bila odbačena i odložena na odlagalište, a na ovaj način ne samo da se izbjegava odlaganje otpada, već se nusproizvod koji ostaje nakon procesa aerobne digestije može koristiti kao hranjivo bogato gnojivo za poboljšanje proizvodnje usjeva na farmama.

Također, iz tvrtke Veolia zaključuju da je ovo postrojenje, koje je jedan od najvećih „gas-to-grid“ energetskih postrojenje u Velikoj Britaniji, u potpunosti funkcionalno i da će svakako pridonijeti cilju Vlade od 20 % proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER