Prvo belgijsko postrojenje za ubrizgavanje biometana u plinsku mrežu

Nadogradnja postojećeg bioplinskog postrojenja

Nizozemski stručnjak za unaprjeđenje bioplina, Bright Biomethane, završio je instalaciju prvog biometanskog postrojenja u Belgiji za injektiranje tog obnovljivog plina u plinsku mrežu

Prije svega – ponešto o bioplinu

Prirodna razgradnja organskog materijala rezultira mikrobnom proizvodnjom bioplina pri anaerobnim uvjetima (anaerobna digestija), a nastalo obnovljivo gorivo može se dalje koristiti za proizvodnju električne energije, topline ili kao gorivo za vozila. Dobiveni bioplin se daljnjim čišćenjem i uklanjanjem tvari kao što su sumporovodik (H2S), voda i CO2 može unaprijediti u biometan, koji se može ubrizgavati u mrežu prirodnog plina ili koristiti u prijevoznim sredstvima.

Primjena anaerobne digestije otpada i ostataka iz poljoprivrede i industrije, komunalnog organskog otpada, kanalizacijskog mulj itd. sve je učestalija, a energetske i klimatske politike, kao i brojne inicijative podrške za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije potiču razvoj bioplinskih postrojenja diljem Europe. Tako je u EU 2015. godine proizvodnja bioplina iznosila 18 milijardi m3, što predstavlja polovicu globalne proizvodnje bioplina. EU je svjetski lider u proizvodnji električne energije iz bioplina, s više od 10 GW instaliranih kapaciteta.

Stanje u Belgiji

Prema studiji pod nazivom Biogas: Developments and perspectives in Europe, objavljene ove godine u časopisu Renewable Energy, u Belgiji je 2015. godine bilo proizvedeno 264 milijuna m3 bioplina, za razliku od 16.244 milijuna m3 prirodnog plina, što čini udio od 1,6 % bioplina u ukupnom korištenju prirodnog plina. Iste godine, u Belgiji nije postojala biometanska proizvodnja.

No, tri godine kasnije situacija je drukčija te je u belgijskom Beerseu instalirano prvo biometansko postrojenje za injektiranje biometana u plinsku mrežu kao nadogradnja postojećeg bioplinskog postrojenja „IOK Afvalbeheer“. Za izvođače nadogradnje izabrana je nizozemska tvrtka Bright Biomethane, za koju je ovo bio prvi posao ikada izvršen na belgijskom području.

IOK Afvalbeheer trenutno proizvodi obnovljivu bioenergiju na dva načina: 75 % bioplina pretvara se u kogeneracijskom (CHP) postrojenju u toplinu i električnu energiju korištenu na području postojećeg i unaprijeđenog postrojenja, a 25 % bioplina se pretvara u biometan za ubrizgavanje u nacionalnu plinsku mrežu.

Ova održiva energetska proizvodnja će se u budućnosti kretati prema povećanju biometanske proizvodnje te će se tako umjesto 91 Nm3 niskokaloričnog biometana (L-plin), u bliskoj budućnosti proizvesti 242 Nm3 visokokaloričnog biometana po satu.

Biometanski sustav koristi membransku tehnologiju za nadogradnju bioplina na biometan u količini od 91 Nm3/h, što je ekvivalent godišnjoj potrošnji prirodnog plina u ukupno 350 kućanstava.

Iz nizozemske tvrtke također ističu da je navedeni sustav lako proširiv, osiguravajući da se u budućnosti proizvede dovoljno biometana za opskrbu oko 1.000 obitelji.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Nusproizvodi proizvodnje sladoleda kao vrijedna sirovina za proizvodnju bioplina

Francuska tvrtka Veolia udružila je snage s proizvođačem sladoleda R&R Ice Cream i tvrtkom za upravljanje fondovima Iona Capital na projektu ubrizgavanja bioplina proizvedenog iz nusproizvoda proizvodnje sladoleda izravno u nacionalnu plinsku mrežu u engleskom Leeming Baru.

Toronto: od biootpada do obnovljivog prirodnog plina

Grad Toronto, u suradnji s plinskom distribucijskom tvrtkom Enbridge, radi na razvijanju prvog gradskog postrojenja za proizvodnju obnovljivog prirodnog plina, odnosno bioplina iz organskog dijela otpada

Prvi kruzeri na bioplin proizveden od ribljeg otpada

Norveška kompanija za kružna putovanja Hurtigruten prva će na svijetu za pogon kruzera koristiti bioplin proizveden od ostataka riblje prerade i ostalog organskog otpada

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER