Borzan pozvala građane da se prijave za ugradnju dizala iz EU fondova

Dostupnost do stana

Početkom listopada prošle godine u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom “Inicijativa Dostupnost do stana - Kada će krenuti dizala?“ koji je organizirala hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zajedno s Koordinacijom umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma

Najavu ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac da će se u ovoj godini, nakon analize interesa i drugih podataka, raspisati natječaj za pilot program sufinanciranja ugradnje dizala iz EU fondova, komentirala je europarlamentarka Biljana Borzan, jedna od inicijatorica projekta „Dostupnost do stana“.

„Pozdravljam najavu ministrice Žalac. Od 2016. s ministarstvom smo prošli put od „ne može se“, ka „možda“, prema „treba izmijeniti operativni program“, do jučerašnje najave natječaja. Ipak, sav trud i lobiranje, što moj, što udruga umirovljenika i drugih dionika, će se pokazati opravdanim samo ako sredstva budu primjerena potrebi i interesu građana. U Hrvatskoj ima 16 tisuća zgrada bez lifta, tako da eventualan simbolički natječaj od par stotina subvencioniranih dizala neće biti dovoljan“, kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

U prosincu su udruge umirovljenika HP i HT poslale obrazac za iskazivanje interesa za ugradnju dizala na adrese svih predstavnika stanara u višekatnim zgradama koje trenutno nemaju liftove. Pretprijava nije obvezujuća i služi za procjenu i evidenciju zainteresiranosti. Obrazac se može ispuniti i online, na stranicama Hrvatske gospodarske komore.

„Pozivam sve zainteresirane da do 31. siječnja popune pretprijavni obrazac jer ćemo „oboružani“ značajnim  interesom građana moći od ministarstva tražiti da se za projekt osiguraju primjerena novčana sredstva. Moj posao kao eurozastupnice je da EU radi za ljude. Ako sam ikad vidjela projekt kojim bi Unija građanima direktno pomogla, to je ovaj. I zato neću stati dok on ne zaživi na korist svima, pogotovo starijima, invalidima i drugim slabo pokretnim osobama“, zaključila je Borzan.

Podsjetimo, rok za popunu pretprijave je 31. siječnja 2019.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

12 tisuća zgrada želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU

Organizatori inicijative „Dostupnost do stana“, predstavnik Koordinacijskog odbora društava i udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija Želimir Manenica te europarlamentarka Biljana Borzan, predstavili su danas u Zagrebu podatke o  prikupljenim pretprijavama  građana  za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU.

Koliko je zgrada zainteresirano za ugradnju dizala?

Rok za prijave završio je krajem siječnja, a u ponedjeljak će organizatori Inicijative predstaviti podatke o  prikupljenim pretprijavama  građana  za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU.

U 2019. prvi natječaji za liftove sufinancirane iz EU fondova?

U povodu Svjetskog dana starijih osoba 1. listopada u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom “Inicijativa Dostupnost do stana - Kada će krenuti dizala?“ Okrugli stol je organizirala eurozastupnica Biljana Borzan zajedno s Koordinacijom umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER