Ako nemate dizalo u zgradi sada je vrijeme za ugradnju

Ugradnja oko 13.500 novih dizala?

Koordinacijski odbor umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma u četvrtak je poslao 16.804 pisma na adrese predstavnika vlasnika stanova u višeetažnim stambenim zgradama visine tri kata i višima, a koje nemaju ugrađeno osobno dizalo.

U pismu je priložen i obrazac pretprijave za ugradnju liftova ili panoramskog dizala uz bespovratnu financijsku pomoć za troškove ugradnje iz fondova EU-a. Rok za vraćanje pretprijave je 31. siječnja 2019. godine, piše Večernji list. Umirovljenici očekuju da će dobiti 11.000 pretprijava te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura.

Trošak ugradnje jednog dizala, ovisno o broju katova zgrade, kreće se od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU-a. Očekuje se kako će se u veljači izmijeniti Operativni program Konkurentnost i kohezija, u kojem bi se osigurao novac za ugradnju dizala, odnosno za program Dostupnost do stana.

Podsjetimo, na projektu ugradnje dizala od 2016. rade udruge umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma te Hrvatska stranka umirovljenika, uz podršku europarlamentarke Biljane Borzan.

Procjenjuje se kako 700.000 ljudi u Hrvatskoj živi u objektima tzv. kolektivnog stanovanja, a velik dio njih pripada skupinama umirovljenika, invalida i obitelji s malom djecom. Određeni dio takvih zgrada spada u skupinu iznad četiri etaže kojima prilikom izgradnje nije ugrađeno dizalo te je tim kategorijama stanovništva znatno otežana dostupnost do stana. Prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, takvih je zgrada u Hrvatskoj ukupno 16.804.

Organizatori su u protekle dvije godine od Europske komisije dobili informaciju da se takav projekt može financirati, uz prijedlog izmjene i dopune operativnog plana Konkurentnost i kohezija procjenama troškova te popisom višekatnih zgrada u Hrvatskoj koje trenutno nemaju dizala, prenosi tportal.

VEZANE VIJESTI

Hoće li i kada krenuti EU dizala?

Možemo li i kada od resornog ministarstva očekivati raspisivanje natječaja za subvencioniranje ugradnje dizala iz strukturnih fondova?

Borzan pozvala građane da se prijave za ugradnju dizala iz EU fondova

Početkom listopada prošle godine u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom “Inicijativa Dostupnost do stana - Kada će krenuti dizala?“ koji je organizirala hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zajedno s Koordinacijom umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma

Koliko je zgrada zainteresirano za ugradnju dizala?

Rok za prijave završio je krajem siječnja, a u ponedjeljak će organizatori Inicijative predstaviti podatke o  prikupljenim pretprijavama  građana  za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER