Ako nemate dizalo u zgradi sada je vrijeme za ugradnju

Ugradnja oko 13.500 novih dizala?

Koordinacijski odbor umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma u četvrtak je poslao 16.804 pisma na adrese predstavnika vlasnika stanova u višeetažnim stambenim zgradama visine tri kata i višima, a koje nemaju ugrađeno osobno dizalo.

U pismu je priložen i obrazac pretprijave za ugradnju liftova ili panoramskog dizala uz bespovratnu financijsku pomoć za troškove ugradnje iz fondova EU-a. Rok za vraćanje pretprijave je 31. siječnja 2019. godine, piše Večernji list. Umirovljenici očekuju da će dobiti 11.000 pretprijava te da će biti potrebno ugraditi oko 13.500 dizala s obzirom na to da u nekim zgradama ima više stubišta. Ukupni trošak ugradnje procijenjen je na 536 milijuna eura.

Trošak ugradnje jednog dizala, ovisno o broju katova zgrade, kreće se od 340.000 do 440.000 kuna, a od tog iznosa 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU-a. Očekuje se kako će se u veljači izmijeniti Operativni program Konkurentnost i kohezija, u kojem bi se osigurao novac za ugradnju dizala, odnosno za program Dostupnost do stana.

Podsjetimo, na projektu ugradnje dizala od 2016. rade udruge umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog Telekoma te Hrvatska stranka umirovljenika, uz podršku europarlamentarke Biljane Borzan.

Procjenjuje se kako 700.000 ljudi u Hrvatskoj živi u objektima tzv. kolektivnog stanovanja, a velik dio njih pripada skupinama umirovljenika, invalida i obitelji s malom djecom. Određeni dio takvih zgrada spada u skupinu iznad četiri etaže kojima prilikom izgradnje nije ugrađeno dizalo te je tim kategorijama stanovništva znatno otežana dostupnost do stana. Prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, takvih je zgrada u Hrvatskoj ukupno 16.804.

Organizatori su u protekle dvije godine od Europske komisije dobili informaciju da se takav projekt može financirati, uz prijedlog izmjene i dopune operativnog plana Konkurentnost i kohezija procjenama troškova te popisom višekatnih zgrada u Hrvatskoj koje trenutno nemaju dizala, prenosi tportal.

VEZANE VIJESTI

Borzan pozvala građane da se prijave za ugradnju dizala iz EU fondova

Početkom listopada prošle godine u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom “Inicijativa Dostupnost do stana - Kada će krenuti dizala?“ koji je organizirala hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zajedno s Koordinacijom umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma

Hoće li i kada krenuti EU dizala?

Možemo li i kada od resornog ministarstva očekivati raspisivanje natječaja za subvencioniranje ugradnje dizala iz strukturnih fondova?

12 tisuća zgrada želi ugradnju dizala sufinanciranih iz EU

Organizatori inicijative „Dostupnost do stana“, predstavnik Koordinacijskog odbora društava i udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija Želimir Manenica te europarlamentarka Biljana Borzan, predstavili su danas u Zagrebu podatke o  prikupljenim pretprijavama  građana  za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine iz fondova EU.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER