Adventski kalendar od plastičnog otpada

I otpad može postati umjetnost, samo ga treba ukloniti iz prirode

Najmanje osam milijuna tona plastičnog otpada svake godine dospijeva u svjetske oceane, a dio tog otpada onečišćuje i predivne ružičaste pješčane plaže Bermudskog otočja. No ipak, jedna lokalna umjetnica dosjetila se kako ova okolišna tragedija putem inventivnog umjetničkog izričaja i izrade uistinu jedinstvenog adventskog kalendara može poslužiti za podizanje svijesti o nužnosti očuvanja oceana.

Svakog dana ovog prosinca fotografkinja Meredith Andrews na svoj je Instagram postavljala po jednu novu fotografiju svog „Adventgrama“. Svaka fotografija prikazuje vješto raspoređene plastične predmete koje je Andrews pronašla na plažama.

„Na svoj osobni način pokušala sam reći kako je plastični otpad problem svih ljudi na planetu. Gušimo se i utapamo u plastičnom otpadu“, izjavila je Andrews za CNN. „Onečišćenje oceana plastičnim otpadom štetno djeluje na svako živo biće na planetu.“

Andrews se tako svakog dana tijekom ovogodišnjeg adventa usredotočila na određenu kategoriju otpada, a korisnicima društvenih mreža nudila je savjete kako mogu spriječiti da određene vrste otpada ne završe u moru. Na primjer, dana 1. prosinca usredotočila se na četkice za zube.

„Svake godine proda se približno oko 3,5 milijardi četkica za zube, a samo u SAD-u to rezultira količinom od gotovo 23 milijuna kilograma plastičnog otpada“, kazala je Andrews, „Obvezno razmislite o zamjeni vaše plastične četkice za zube onom izrađenom od bambusa.“

U svom radu Andrews koristi svakodnevni otpad kako bi pokazala koliko plastičnih predmeta završi u oceanima (Foto: Meredith Andrews)

Kako je razvijala svoj Adventgram

„Svaki dan razmišljala sam o onome što imam, što sam radila dan ranije, koju poruku želim izraziti i zapravo na neki način dopuštam otpadu da me vodi“, rekla je Andrews.

Andrews se služila uobičajenim otpadom, koji se nažalost može pronaći svuda oko nas – od čepova za boce (2. prosinca) i ribolovnog najlonskog konca (6. prosinca), do bočica od dezodoransa (17. prosinca) i svjetlećih štapića (7. prosinca) koji se sve više koriste i u ribolovu.

Andrews se služila uobičajenim otpadom, koji se nažalost može pronaći svuda oko nas (Foto: Meredith Andrews)

Dana 20. prosinca koristila se plastičnim dječjim igračkama kako bi stavila naglasak na pažljiviji odabir dječjih darova i predložila kupnju igračaka izrađenih od reciklirane plastike kao što su Green Toys.

Ovo nije prvi put da je Andrews koristila svoje umjetničke vještine kako bi educirala i podizala razinu osviještenosti o plastičnom onečišćenju oceana, što je vidljivo na njezinom Twitter i Instagram feedu. Dana 4. srpnja (Dan nezavisnosti) na Twitter je postavila fotografiju američke zastave izrađene od plastike uz poruku: „Samo nemoj zaboraviti počistiti za sobom.“

Twitter / Meredith Andrews @photomeredith

Njezino djelo „The Rainbow Connection“ ovog je ljeta bilo izloženo na izložbi umjetnina izrađenih od otpada koju je organizirala grupa Keep Bermuda Beautiful, izvijestio je tamošnji The Royal Gazette.

KBB TrashArt Exhibition: The Rainbow Connection -  Meredith Andrews (Foto: Akil Simmons)

Andrews je i prethodnih godina radila na adventgramima, koristeći pronađene plastične predmete za oblikovanje brojeva, no ove se godine po prvi put odlučila na korištenje otpada s plaža kako bi odbrojavala dane do Božića.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Praktični savjeti za Božić bez plastike

Istraživanja pokazuju da se nastajanje otpada tijekom božićnog razdoblja udvostručuje, a najveći udio čini plastični otpad nastao zamatanjem darova ili ambalažna pakiranja. Britanci tako tijekom božićnih praznika proizvedu oko 40 milijuna otpadnih ljepljivih vrpci (uglavnom plastičnih) te papira za zamatanje u tolikoj količini da bi njime ekvator mogli omotati čak devet puta!

Božićna drvca s Amazona štete okolišu

Pravo božićno drvce kupljeno kod lokalnog uzgajivača zapravo je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za okoliš tijekom blagdana!

Split: projekt „xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“

Grad Split ponovno je pokrenuo projekt „xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“, kao nastavak uspješnog i prepoznatljivog „xSTatic“ Međunarodnog festivala ekstremnog sporta i graffiti umjetnosti koji se održavao od 2009. do 2013. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER