Autonomni autobus za oštre skandinavske zime

Od 2021. finskim ulicama počinju prometovati autonomni autobusi Gacha

MUJI, popularni japanski lanac trgovina je najavom izrade autonomnog autobusa naziva Gacha najavio ulazak u svijet buduće urbane mobilnosti, a očekuje se kako će prvi autobusi ovog japanskog proizvođača prometovati ulicama tri finska grada već 2021. godine.

Prilagodba svim vremenskim uvjetima

Inače poznat po svom minimalističkom stilu, popularni japanski lanac trgovina – MUJI, proširuje svoje poslovanje u smjeru dizajna vozila, i to ne bilo kakvih, već onih autonomnih, odnosno bez upravljanja vozačem. 

Autonomni autobus zvan Gacha odlikuje jednostavan, jednobojni izgled s velikim prozorima te identičnom prednjom i stražnjom stranom. Autobus će raspolagati s deset sjedećih i šest stajaćih mjesta, a postizat će maksimalnu brzinu od 40 km/h. Prototip će biti predstavljen u Helsinkiju 2019. godine te se očekuje njegovo uvođenje kao novog načina javnog prijevoza od 2021. u tri finska grada: Espoo, Vantaa i Hämeenlinna.

Gacha je posebno dizajniran za rad u svim vremenskim uvjetima / Fotografija: MUJI

Do sada je tehnologija autonomnih vozila uglavnom bila testirana u toplijim klimatskim uvjetima, no Gacha je posebno dizajniran za rad u svim vremenskim uvjetima, a posebice za oštre skandinavske zime koje zahtijevaju potpuno funkcionalno vozilo, čak i u slučaju jake kiše, magle ili snijega. Navedeni uvjeti trenutno ograničavaju prometovanje većine autonomnih vozila.

Gacha je proizvod suradnje između MUJI i Sensible 4 – finske tvrtke specijalizirane za tehnologiju izrade autonomnih vozila, koja je korištenjem algoritama, umjetne inteligencije i fuzije senzora osigurala uvjete za optimalno pozicioniranje, navigaciju i detekciju prepreka, a kao glavno mjesto testiranja autobusa odabrana je finska regija Lapland.

„Cilj razvijanja ovakvog tipa vozila jest da ono postane dio svakodnevne usluge prijevoza, a glavni put k tome je osiguravanje prilagodljivosti njegove tehnologije za rad u svim klimatskim uvjetima“, rekao je Harri Santamala, direktor tvrtke Sensible 4.

Gacha / Fotografija: MUJI

Proizvodi namijenjeni ugodnom životu

Filozofija poslovanja tvrtke MUJI usredotočena je na ugodan život s ciljem poboljšanja međusobnog odnosa između ljudi, kao i odnosa ljudi s društvom i prirodom. Imajući to na umu, tvrtka je svoju ponudu proširila od predmeta za kućanstvo do casual odjeće i proizvoda za njegu kože, a uskoro bi i uvođenje vozila poput Gache moglo proširiti njezino poslovanje izvan uobičajene linije proizvoda.

U smislu širenja proizvodnje, prošla 2017. bila je ključna godina za MUJI. Ovaj japanski brend je tako otvorio svoj restoran u Šangaju i Šenženu – MUJI Diner, nadahnut domaćom kuhinjom i odnosom između hrane i ljudi. Također, u prodaju je puštena i montažna kućica MUJI Hut, koja je svojom veličinom od svega devet četvornih metara dovoljno prostrana za smještaj četiri osobe, a veliki pomični prozori, trijem i visok krov čine prostor prozračnim s puno prirodnog svjetla.

MUJI Hut / Fotografija: MUJI

Također, kako bi putovanje što više približila suvremenom gradskom životu i povezala putnike s lokalnom zajednicom, tvrtka je prošle godine otvorila svoja prva dva hotela (MUJI Hotel) u Šenženu i Pekingu, a treći se planira otvoriti sljedeće, 2019. godine u Tokiju u četvrti Ginza.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Knežiji se brane sve zagrebačke zelene površine

Prije nekoliko dana Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na društvenim mrežama pohvalio se infografikom kojom ponosno ističe da zelene površine čine 75,3 posto površine Grada Zagreba. Prema tom podatku Zagreb je očito „zeleniji“ i od samog Beča - „najzelenije prijestolnice svijeta“, koji eto jedva jedvice godinama uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto.

Električni autobus Nemo jedinstven je u Europi

Za Amiens - stari povijesni glavni grad pokrajine Picardie, ste vjerojatno čuli zbog njegove prelijepe gotičke katedrale Notre-Dame d'Amiens. No, taj grad je pozornost europskih medija ovih dana privukao viješću o pokretanju nove mreže električnih autobusa u koju je investirano 122 milijuna eura.

Autobusi bez vozača na bečkim ulicama

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz bogatiji je od prije nekoliko dana za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je financiralo austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER