U Beču otvoren kompetencijski centar za električnu mobilnost

Korištenjem tramvaja i podzemne željeznice 80 posto bečkog javnog prijevoza odvija se električno, a s električnim autobusima taj se udio dodatno povećava

Fotonaponski sustav na krovu novog centra u Beču proizvodi zelenu struju, otpadna toplina koja nastaje prilikom punjenja autobusa koristi se za grijanje zgrade, dok je ozelenjena fasada ljeti rashlađuje.

Autobusi bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien ubuduće će velikim dijelom biti električni. Mali električni autobusi već neko vrijeme prometuju u središtu austrijske prijestolnice, a od početka se tjedna putnici na dvjema autobusnim linijama u 23. bečkom okrugu Liesing voze isključivo autobusima na baterijsko-električni pogon. Od travnja će se dvanaest metara dugi električni autobusi uključiti u promet na još dvije linije. Kako bi se novi autobusi, koji ne ostavljaju ugljični otisak, punili, popravljali i održavali, u naselju Siebenhirten u spomenutom okrugu u južnom dijelu Beča otvoren je kompetencijski centar za električnu mobilnost.

60 novih električnih autobusa za bečki vozni park

Grad Beč do 2025. svoj vozni park planira proširiti za 60 novih električnih autobusa te deset autobusa s pogonom na vodik, a sve kako bi građanima osigurao još višu kvalitetu života. Za kupnju autobusa i postavljanje stanica za brzo punjenje gradska je vlast s austrijskim Ministarstvom za zaštitu klime te Europskom unijom investirala oko 48 milijuna eura. Bečko poduzeće Wiener Linien uložilo je dodatnih 40 milijuna eura za izgradnju kompetencijskog centra. Kad je u pitanju održivost, ovaj centar ispunjava najviše austrijske klimatske standarde za što je i dobio priznanje.

  • Bečki autobusi voze na zelenu struju © Wiener Linien / Simon Wöhrer

Struja s krova i zelena fasada

Već i ozelenjena fasada kompetencijskog centra daje naslutiti da se radi o održivom projektu. Osim što zgradu ljeti rashlađuje, zelenilo pohranjuje kišnicu i filtrira štetne tvari. Održivosti centra doprinosi i fotonaponski sustav na krovu centra, djelomično drvena građa te visoka energetska učinkovitost zgrade. Ispod krova s postavljenim fotonaponskim sustavom može se skućiti 60 autobusa iznad kojih se nalaze priključci za struju. Električni autobusi na njih se mogu spojiti preko okomito sklopivog dijela na krovu vozila, a mogu se napajati strujom snage između 100 i 150 kilovata. Otpadna toplina punjača koristi se za grijanje zgrade kompetencijskog centra.

Solarni paneli sastoje se od 1.200 modula vršne snage 460 kilovata kojom bi se moglo opskrbljivati 120 bečkih kućanstava. Ipak, ta električna energija teče prvo u baterije električnih autobusa, električnu mrežu bečkog poduzeća Wiener Linien pa tek onda u javnu električnu mrežu. S oko 90 milijuna eura uloženih u ovaj projekt, Beč pokazuje da je ozbiljan u namjeri da postane uzor i predvodnik kada su u pitanju klimatski neutralni gradovi.

  • Solarni paneli mogu proizvesti struju za 120 bečkih kućanstava © Wiener Linien / Simon Wöhrer

Kako poručuju iz poduzeća Wiener Linien, korištenjem tramvaja i podzemne željeznice 80 posto prijevoza odvija se električno. Uključivanjem električnih autobusa u javni prijevoz taj se udio još povećava. Budući da stvaraju puno manje buke te ne emitiraju CO2 i druge štetne tvari, električni autobusi znatno povećavaju kvalitetu života te doprinose čišćoj mobilnosti u glavnom austrijskom gradu.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Beč testira nove električne autobuse

Bečki gradski prijevoznik pustio je u testnu fazu električni zglobni autobus dužine 18 metara. Prometuje na tri redovne linije do 22. lipnja, a putnici se njime mogu voziti potpuno besplatno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER